Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lecsós szelet ahogy Ragadozok készíti

Lecsós szelet ahogy Ragadozok készíti
Lecsós szelet ahogy Ragadozok készíti
100 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig utáltam a lecsós szeletet, ami azért furcsa, mert a "szeletet" (húst) és a lecsót is nagyon szeretem... Rájöttem, ott van a gond, hogy általában nem fordítanak kellő gondot sem az egyikre, sem a másikra, hanem mindig egy vizenyős hús szeleten fityeg egynémely paradicsom és paprikakarika. (Vagy nem volt szerencsém eddig.:-)) Hát, én elkészítettem a nekem tetszőt, ahol a szelet hús és a lecsó is önállóan megállhatja a helyét, pedig mindkettő egy nagyon egyszerű, átlagos étel. A legjobb úgy, ha szabadon készül a teljes fogás, de természetesen otthon a "platnin" is majdnem ugyanolyan minőségben elkészíthető. Köretként (ha valakinek nem elegendő a lecsó) házi kenyeret javaslok hozzá. Fontos még, hogy ez a lecsó, nem azonos azzal a lecsóval, amit füstölt kolbásszal, önálló fogásként készítek el, viszont a tapasztalat és saját ízlésem azt igazolja, hogy ehhez a koreográfiához ez a tökéletes választás.:-) Én így szeretem. Váljék mindenki egészségére!

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Baráti összejövetelekhez, közös sütés-főzés, vendéglátás, egy nagy kirándulás után, meghitt nyári estéhez, hógolyózásban elveszített energia pótlásához, azaz bármikor.:-) Én antialkoholista vagyok, de "szakértők" szerint barna sörrel a legfinomabb...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tarjaszeleteket megmossuk (lehet választani, hogy a csontot benne hagyjuk vagy kicsontozzuk, egy biztos, a csonttal együtt elkészített hús mindig ízletesebb!). NEM klopfoljuk, mely ugyan hosszabbá teszi a sütési időt, azonban a valódi zamatok megőrzésének ez a kulcsa.
  2. Bepácoljuk a húst mustárral és őrölt borssal. Lehet ebben a pácban hagyni néhány órát a hűtőszekrényben, annál jobb lesz. Nem sózzuk! Csak majd, ha majdnem elkészült (Ellenkező esetben megkeményedik.)
  3. Annak érdekében, hogy a fűszerek kellően érvényesüljenek hajszálvékony szeléseket ejtünk a hús felszínén.
  4. A szeleteket szabad tűz fölött tárcsán megsütjük úgy, hogy a 40 dkg szalonna feléből (kb. 20 dkg) olvasztjuk ki a zsiradékot hozzá. Ezt is megtehetjük a tárcsán, csak előbb kell a szalonnát odatenni néhány perccel, mint a húst.
  5. Készre sütjük a hússzeleteket. Amire figyelni kell: a szalonna ne égjen meg, vegyük ki, ha már összetöpörödött. A hús úgyis ereszt annyi levet és zsírt, hogy azzal együtt elegendő legyen az elkészülésig. (Természetesen lehet a húst olajon is sütni, részemről azonban nincs kompromisszum ezen a téren, ráadásul az így megsült szalonna is mennyei:-) )
  6. Jöhet a lecsó: a jól megmosott alapanyagokat felaprítjuk az alábbiak szerint: paradicsom négy cikkbe vágva, paprika NEM karikára vágva, hanem kb. a paradicsommal egyenlő nagyságú darabokra, a hagyma (természetesen pucolás után) karikára vágva (nem szükséges vékony szeletekre!), a cukkinit hosszúkás 4-5 cm-es darabokra vágva (a cukkini finomabb, ha nem hámozzuk meg, viszont ez esetben méginkább fontos az alapos tisztítás!), hegyes erős vékony karikákra vágva, a fokhagyma megtisztított gerezdei mehetnek egyben majd. Ezek a durvább darabokra vágott zöldségek sokkal jobban megőrzik az ízeket/zamatokat, mint az apró karikára/darabokra vágottak (egyedül a hegyes erősnél fontos, hogy kellően homogén legyen minden alkotórésszel, a fokhagyma meg úgyis szétesik).
  7. A maradék szalonnából ujjnyi vastag (kb. 10 dkg) darabból kiolvasztjuk a zsíradékot, ezen pirítjuk, de inkább fonnyasztjuk meg a hagymánkat bográcsban.
  8. Amikor a hagyma jól "kiizzadta" magát (ez kb. 5-6 perc), jöhet rá a paradicsom és a fokhagyma.
  9. Ha levet eresztett, hozzáadjuk a paprikákat, majd ha ez is megereszkedett egy kicsit, rádobjuk a cukkinit. Innentől számítva kb. 15 perc alatt kész. Nem maradt más hátra, mint frissen megsütni a maradék szalonnát.
  10. Tálalás: hús, majd rá egy halom a lecsóból, ennek tetejére pedig a sült szalonna.
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 14 690
elküldve: 1
receptkönyvben: 49
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Ragadozok

Mióta szakács: 2012.08.14.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
adag: 3 főre
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

a lecsó(s) szelet, lecsós tarja, sertéssült cukkinis lecsóval

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1387
paradicsom 50 dkg
lecsópaprika 50 dkg
cukkini 30 dkg
lila hagyma 4 nagy fej
fokhagyma 6 gerezd
hegyes erős paprika 1 db
füstölt szalonna 40 dkg
napraforgó olaj 1 ek
sertéstarja 50 dkg
bors 2 kk
mustár 2 ek
0 ízlés szerint