Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A legegyszerűbb fehér kenyér

A legegyszerűbb fehér kenyér
A legegyszerűbb fehér kenyér
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sok kenyérreceptet kipróbáltam, de valahogy egyik sem volt az igazi. Az egyik túl bonyolult volt, a másik túl kemény lett, túl sós vagy túl édes. Addig kísérleteztem, amíg sikerült megalkotnom a számomra legegyszerűbbet. Ehhez a recepthez nincs szükség mérlegre. Az élesztőt és a lisztet nem kell visszacsomagolnunk. A tejtől kellemesen puha és omlós lesz, de még napokkal később sem morzsálódik. Na nem mintha lenne esélye túl hosszú ideig megmaradni. Nejlonzacskóban megtartja puhaságát. Vigyázat! A tej miatt hajlamos megpenészedni, 4-5 napnál tovább ne tartogassuk! Mindenkinek ajánlom, aki eddig még nem próbálkozott meg a kenyérsütéssel. Egyszerűen nem lehet elrontani! És nem lehet neki ellenállni sem.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 2 dl hideg tejet egy mércével ellátott pohárba öntjük. A vízcsapot a legmelegebb fokozatra állítjuk, és amikor már meleg víz jön belőle, 5 dl vizet adunk a tejhez. Összesen 7 dl lesz a folyadékunk, és ezzel a módszerrel éppen megfelel a hőmérséklete az élesztőnek.
  2. 4 teáskanál cukrot alaposan elkeverünk a folyadékban. Az egy csomag élesztőt belemorzsoljuk, és megvárjuk, amíg szépen felúszik a tetejére. Ez nem tart tovább 10 percnél.
  3. Egy nagy tálba 1 kg lisztet és 3 teáskanál sót szórunk. Ha ennyi az össz liszt itthon, akkor hagyjunk ki belőle egy csipetet a tepsi kikenéséhez. Hozzáöntjük az élesztős vizünket. Használhatunk dagasztógépet is, ha van (a kézi mixer dagasztófeje is megfelel, én azzal szoktam csinálni).
  4. Alaposan megdagasztjuk a tésztánkat, amíg összefüggő, kissé ragacsos, csomómentes masszát kapunk. Letakarjuk a tálat egy konyharuhával, és félretesszük egy meleg helyre. 40-50 percig kelesztjük.
  5. Bekapcsoljuk a sütőt közepes lángra/fokozatra. Egy jénai vagy római tálat (ha rómait használunk, előbb 1 órára áztassuk vízbe), vagy kenyérsütő formát kikenünk egy kevés margarinnal, majd meghintjük egy csipet liszttel, amit egyenletesen eloszlatunk a felületen. Ha gyakran akarunk kenyeret sütni, érdemes beszerezni egy kenyérsütő formát, mert ha kerek vagy ovális tálban sütjük, túl alacsony lesz, mint a lepény.
  6. A megkelt tésztán dagasszunk még egy picit, hogy összeálljon, majd folyassuk bele a sütőformába. Egyengessük el a tetejét, és kenjük be egy pici vízzel. Toljuk be a sütőbe.
  7. Kb. 15 perc múlva kezd megkeményedni a teteje, ekkor vegyük ki, és vágjunk 3 csíkot rajta. Ennek annyi értelme van, hogy szép lesz a teteje, egyébként elhanyagolható művelet.
  8. 40-50 perc alatt szép barnára sül a teteje, ekkor vegyük ki a sütőből, és újra kenjük meg a tetejét pár csepp vízzel. Ha valamelyest kihűlt, vegyük ki a formából, és már szeletelhetjük is.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 15x30 cm
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 28 371
elküldve: 1
receptkönyvben: 66
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Fonott Kalács

Mióta szakács: 2011.02.19.
68 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
adag: 5 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

házi kenyér, egyszerű kenyér, fehér kenyér házilag

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

783
finomliszt 1 kg
friss élesztő 50 g
tej 2 dl
víz 5 dl
cukor 4 teáskanál
3 teáskanál
margarin 5 g