Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A legegyszerűbb olasz pizzatészta

A legegyszerűbb olasz pizzatészta
A legegyszerűbb olasz pizzatészta
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pizza téren iszonyatosan sznob vagyok, és amit a magyarok pizza néven készítenek, annak köze nincs az igazi, olasz pizzához. Nem mondom, hogy az nem finom, csak épp nem az, aminek hívják. Az igazi pizza vékony tésztájú, ropogós szélű, kevés, de annál jobb minőségű feltéttel. Sok receptet kipróbáltam már, de ez lett eddig a legegyszerűbb és leghűségesebb az igazi olasz tésztához. Ez egy nagyon primitív recept, nem igényel sok munkát és sok időt, a hozzávalók bármelyik magyar háziasszony konyhájában megtalálhatók, így ha pizzázni támad kedvünk, bármikor elkészíthetjük boltba szaladgálás nélkül.

Ebből a receptből 4 db 32 centis pizza jön ki. Hagyományosan négy szeletre kell vágni, és félbehajtva kézzel fogyasztani.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A hagyományos olasz pizzára paradicsomszósz, fokhagyma, oregánó, bazsalikom, parmezán, sonka és mozzarella kerül.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet a cukorral összekeverve 1 percre a mikróba tesszük, így pontosan azt a hőmérsékletet kapjuk, amit az élesztő szeret. Belemorzsoljuk az élesztőt (instant esetén ugyanennyi kell bele), majd 10 percet várunk, és addig nem nyúlunk hozzá, amíg teljesen fel nem futott.
  2. A lisztet, olívaolajat és a sót tálba tesszük, majd alaposan összegyúrjuk az élesztős vízzel. Letakarva legalább egy órán keresztül kelesztjük. Ennyi idő bőven elég neki, de napokig eláll, amitől csak javul a minősége.
  3. Mielőtt nekiállunk, előmelegítjük a sütőt a legmagasabb fokozatra. Négy részre osztjuk a tésztát, és a lehető legvékonyabbra kinyújtjuk, a széle lehet kicsit vastagabb, de akkor nem biztos, hogy négy pizza kijön belőle. Itt még meg lehet locsolni egy leheletnyi olívaolajjal, de csak olívaimádóknak, mert ettől már csöpögni fog. Ízlés szerint mehet rá a feltét, de ne túl gazdagon, mert a vékony tészta nem fogja elbírni.
  4. Mivel otthon keveseknek van kemencéje, el kell érnünk, hogy az otthoni sütőnk imitálja azt. A jó pizza lényege az, hogy minél forróbb kemencében minél rövidebb idő alatt süljön készre. Alul-sütéses funkciót használunk (csak alulról süssük!), és a legalsó polcon sütjük meg a tésztánkat pontosan 10 percen keresztül.
  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 32 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 255
elküldve: 0
receptkönyvben: 61
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Fonott Kalács

Mióta szakács: 2011.02.19.
75 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, ebéd, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pizza
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

gyors pizzatészta, hagyományos olasz pizzatészta, nápolyi pizza

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

485
finomliszt 50 dkg
1.5 teáskanál
olívaolaj 1.5 ek
friss élesztő 10 g
cukor 1 csipet
víz 250 ml