Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Legényfogó leves 3. - húsgombóccal

Legényfogó leves 3. - húsgombóccal
Legényfogó leves 3. - húsgombóccal
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a levest  egyszer egy étteremben fogyasztottuk a családommal. Annyira megtetszett, hogy a látvány és íz után, ami megmaradt bennem, elkészítettem. Biztos veletek is előfordult már ilyen, és én legalábbis nagyon büszke vagyok ilyenkor magamra.

hozzávalók / 10 adag

A leveshez

A húsgombóchoz

A galuskához

A habaráshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az apróra vágott vöröshagymát ledinszteljük, hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát, a szeletelt gombát, és rövid ideig tovább dinszteljük.
  2. Hozzátesszük a dobozos kukoricát levével együtt, felengedjük a húslével, amit vízzel pótlunk. (Számítok a zöldborsó mennyiségére, amit később teszek hozzá). Só, bors, ételízesítő, tárkony ízlés szerint (jó, ha van friss!) kerül bele.
  3. Összeállítjuk a húsgombócot. Ha felforr a leves, kézzel apró gombócokat formálunk, és belerakjuk a levesbe.
  4. Kb. negyed óra lassú forralás után beleöntjük az üveges zöldborsót szintén levével együtt.
  5. Beleszaggatjuk kiskanállal a pici vajas galuskákat, és kb. 10 percig lassan továbbforraljuk.
  6. Közben elkészítjük a habarást, óvatosan szedünk bele a forró leves levéből, simára, csomómentesre keverjük, és lassan kevergetve hozzáadjuk a leveshez. Kóstoljuk, ha kell utánaízesítjük. Ez öt literes adag, meg lehet felezni, akinek sok.

  • elkészítettem: 200 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 19
össznézettség: 48 920
elküldve: 11
receptkönyvben: 507
elkészítve: 11/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Olaszné Anci

Mióta szakács: 2011.01.01.
191 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

zöldséges leves gazdagon, legényfogó húsgombóccal és daragaluskával

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

MAZDA6
MAZDA6 Tue, 2014-07-29 20:28

Finom ez a leves, csak nem kell elrontani ételízesítőkkel!! Sajnos hozzászoktatták az izlelő bimbókat, de ha valaki egyszer leszokik róla, utána nem tudja az olyan ételt megenni amiben benne van ilyesmi!,

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2014-08-25 14:28

Kedves MAZDA6!
Sajnos mi is megszoktuk az ételízesítők ízét, ezért használom előszeretettel.
Természetesen ha nem szeretnéd, ne tedd bele. A sokféle alapanyagból készült leves,
anélkül is kellemes ízű lesz. További jókedvű főzőcskézést kívánok ! Üdv: Anci

Sziszó1113
Sziszó1113 Sun, 2012-08-19 13:59

Kedves Anci!
Köszi,ezt a fincsi leves receptet! Ma ez volt az ebédünk,mindenkinek nagyon ízlett!
Egyébként nagyon tetszenek a receptjeid,és azok a csodálatos képek....!Szívesen válogatok belőle.
Nagyon ügyi vagy!
További szép "hosszú"hétvégét!
Üdv:Szilvi

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2012-08-19 14:43

Kedves Sziszó1113 !
Köszönöm a kedvességed és örülök, hogy nektek is ízlett a leves.
Annak is örülök, hogy szívesen válogatsz a receptjeimből, akkor már van értelme felrakni őket.
További jó szemezgetést kívánok a receptjeimhez, sok sikert az elkészítésükhöz és
szívből kívánok neked is szép hétvégét ! Üdvözlettel: Anci

Gumicukor
Gumicukor / Gumicukor Sat, 2012-06-30 17:14

Ma elkészítettem ezt a levest,mondhatom fenséges lett!Mindenkinek csak ajánlani tudom,köszönet a receptért!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2012-07-02 11:17

Kedves Gumicukor !
A receptet szívesen és nagyon köszönöm a kedves visszajelzést !
További jó főzőcskét és szép napot kívánok: Anci

katamolly
katamolly Sun, 2012-03-25 19:46

Kedves Anci!
A hétvégén megcsináltam a levest, nagyon ízlett! Különösen a vajgaluskával... Kerekedett belőle egy aranyos történet, mert a kisfiammal csináltuk, aki 4,5 éves. Apukája megkérdezte, milyen levest főztünk, mire a válasz: "emberfutó levest". Végülis, logikus, nem?! :-) Köszönöm a finom receptet!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2012-03-26 05:57

Kedves katamolly !
Nagyon örülök, hogy ízlett a leves, nálunk a kedvencek közé tartozik.
Annál kellemesebb főzőcskét el sem lehet képzelni, mint amikor
egy ilyen "nagyfiú " a kiskukta.Édes gyerek. Imádom őket !
Nekem is van négy, csak már nagyok. Szép hetet kívánok: Anci

Pannimaci
Pannimaci Wed, 2012-02-22 00:48

Kedves Anci! Most már nem látszik egyáltalán, hogy mennyi hús kell bele. Csak ahogy végigolvastam a kommenteket láttam, hogy 30 dkg darált húsról van szó. A receptet elmentettem, mert meg szeretném csinálni, de megvárom míg visszakerül a gombóc receptjei is. :)
Köszönöm

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Wed, 2012-02-22 15:04

Kedves Pannimaci !
Belementem a recept " szerkesztésébe" és benne van a húsgombóc hozzávalói is a receptben!
Ezért nem értem, hogy a megjelent recept leírásánál mért nem szerepel?
Leírom neked nagyon szívesen: Húsgombóc, hozzávalók:30 dkg darál hús,1/2 ek reszelt
vöröshagyma,1 egész tojás,1 ek liszt, ízlés szerint só, bors. apróra vágott petr. zöld.
Remélem, tudtam segíteni ! Üdvözöllek és szép napot ! Anci

Pannimaci
Pannimaci Wed, 2012-02-22 20:39

Nagyon nagyon köszönöm!!! Majd beszámolok róla, ha elkészítettem!!
Üdv Panka

Pannimaci
Pannimaci Thu, 2012-04-12 15:54

Kedves Anci!
Ez eddig a legfinomabb leves amit valaha készítettem, ezt a mennyiséget 5en meg is ettük, mert mindenkinek annyira ízlett hogy kétszer szedett belőle!! Dupla mennyiséget készítettem a galuskából, és legközelebb a húsgombócot is megduplázom. Nagyon köszönöm a receptet!!
Üdv Panka

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2012-04-13 05:44

Kedves Pannimaci !
Nagyon jó érzés, hogy tetszett a receptem és el is készítetted.
Örülök a sikerednek, további jó főzőcskézést kívánok ! Üdv: Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2011-12-05 14:14

Kedves Nosalty-sok !
Köszönöm szépen, igazán kedvesek vagytok !
Ha értesültetek az E-mail címem változásáról, kérlek jelezzetek vissza, köszönöm!!!!
Szép napot kívánok nektek: Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2011-08-16 17:09

Nagyon örülök neki kedves Eszter88, hogy nem riadtál vissza a kezdeteknél és kipróbáltad,
ráadásul még ízlett is ! A fokhagyma csak jót tett neki. Köszönöm, hogy megosztottad velem a
tapasztalatodat. Szeretettel üdvözöllek: Anci

Eszter88
Eszter88 Tue, 2011-08-16 13:35

Kedves Anci!
Épp húsgombóc receptet kerestem, mikor a Te levesedre akadtam.
Kicsit idegenkedtem a búzadarás húsgombóctól, de épp most készűlt el és isteni lett ! :)
Raktam bele egy kis reszelt fokhagymát is :) Köszönöm a receptet!
Eszter88

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2011-06-15 18:28

Kedves Olaszné Anci!
Köszönjük szépen ezt a mai finom levest:-))
Nagyon szép estét, holnapra szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-03-22 14:11

Kedves olaszneanci!

Mennyeire sikerült ma is ez a leves, köszönöm Neked!:-)))
Azt a névre szóló tányért, főleg, hogy sárga, az alapszíne, nagyon irigylem, :-)))
Lila is szép és a narancssárga is:-)))De olyan kékes-lila, mint a görög házak ajtaj és ablaka,...Az étel viszont, ami benne van, így a jó, ahogy van,puszi érte.:-))
Az olasz család, az mennyei lehet:-)))És hogy mindenki jókedvű,hangos,vidám, élettel teli:-)))
Szép napot!
Éva-Anyóca

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2011-02-28 17:26

Örülök,hogy kipróbáltad a levest és én is remélem,hogy ízlik és el is fogy!A hétvége nagyon jól telt,a lányoméknál voltunk ebéden,a fiamék is ott voltak és unokáztam,unokáztam,unokáztam....................
Szép tavaszt kívánnék már neked!!!!!!!!!O-né Anci

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-02-28 11:25

Köszi!ma ő volt a leves, sikerült, és remélem, ma is el fog fogyni?:-))Mint mindig.A finom étel csak ezt teheti, nem igaz?Remélem a hétvége most is jól telt?:-)) Szép napot! Éva-Anyóca

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2011-02-11 19:07

Kedves Tmea!
Köszönöm,hogy megírtad a véleményedet és örülök,hogy a családodon kívül végül neked is ízlett!
Lehet,hogy a sok összetevő adja az éttermi feelinget?Ha a reformkonyhát nézzük,ott is annyi
mindent főzünk össze. Nálunk nagyon megy.Elbírálás alatt van még egy pár receptem,légy a vendégem máskor is.Puszi neked:Olaszné Anci

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2011-02-11 17:21

Kedves Anci!
Először is szeretnék gratulálni! Remekül levetted az éttermi receptet! A családomnak nagyon ízlik ez a leves, nekem egy bajom volt vele frissen...az, hogy hiányzott az a házias íze, amit én szeretek, szóval olyan igazi éttermi feelingje volt, viszont másnapra, ahogy összeálltak az ízek...hmmm... nagyon-nagyon finom lett!!!

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2011-02-07 15:32

:-))
Értem...én meg annyit mondok, hogy ki lesz próbálva! :-))

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2011-02-07 12:06

Utóirat ÉVa-anyócának!
Elég sűrűn van nálunk nagy családi ebéd,ilyenkor a már nem itthon lakó gyerekeim is itt vannak.
Imádom az ezzel járó nyüzsgést,no meg a hangulata sem utólsó.Hál Isten elég humorosak a gyerekeim
a menyeim és a vőm is.Képzelj el egy nagy Olasz családot!Pedig csak az anyukám sógora volt egy született olasz,mégis akkora zajjal vagyunk az unokákkal eggyütt,mintha mind ott születtünk volna.
A lakás meg úgy néz ki olyankor, mintha bomba robbant volna!De ez legyen az életem legnagyobb
gondja.A végére már csak meg tudod a tál eredetét,ők csináltatták nekem a névre szóló tálat a szomszéd utcában lévő majolikásnál.Üdv.O-né Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2011-02-07 11:50

Kedves Éva-anyócám!
Én azért nem teszek bele több húsgombócot,mert a sok hozzávalótol így is elég sűrű a leves.
Szerintem.Természetesen tolhatsz az arányokon a hozzávalók szempontjából,ahogy majd
nektek ízleni fog.Azért ilyen a szine,mert kevés törtpaprika kerül bele,direkt.
Nem szeretem ha annyira sápadt szine van.Ma viszont én elkészítettem a rakott paprikáskrumpli
receptedet és képzeld ízlett a családomnak,és nekem is nagyon!
Sok sikert a kísérletezéshez és nagyon szép napot neked!Olaszné Anci

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-02-07 09:41

Kedves Olaszné Anci!

A leves neve, színe, a hozzávalói, a fényképezés mind-mind nagyon csábító!Hmm..:-)))
Azt azért meg lehet tudni, hogy ilyen csodás sárga, és saját névvel ellátott tálkát honnan vettél?Gondolom, egyedileg készítette valaki számodra, de csúcs ez is! A levesnél, nekem is az jött, hogy a hús a gombóchoz való, bár tényleg ott volt, /amit már levettél plusz húsadag,/ de mivel sima leves, bele gombóc, max. dupla adag húsból csináltam volna gombócot.Így is azt kell, a családom ezt a levest imádni fogja.Beszámolok, mihelyst elkészítem, hogy hogyan sikerült és mit szóltak hozzá.:-)) Az én legényeim, azaz a férjem és a fiam. Köszi és mentve.Éva-Anyóca

Tmea
Tmea / Tmea Sun, 2011-02-06 18:00

Igen, de a hozzávalóknál van a leves hozzávalói közt is, meg a húsgombóc hozzávalói közt is 30-30 dkg darált hús. Az oké, hogy ami a húsgombóchoz kell, abból húsgombócot készítesz, de mi a helyzet a másik 30 dkg darált hússal, ami a lé hozzávalói közt van? Formályában=formájában

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-02-07 20:45

Bocsi, ezen én átsiklottam.
Pénteken nálam ez lesz a két napra való leves, legalább szombaton nem kell főzni, mert jó kis kiadós leves.

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2011-02-08 10:09

Kedves erika1012!
Örűlök,hogy ezt a receptet választottad,sok sikert a konyhában!
Legyen szép a napod.Steretettel üdvözöllek:O-né Anci

Tmea
Tmea / Tmea Sun, 2011-02-06 14:17

A levesbe való 30 dkg darált hússal mit csinálsz, belefőzöd? Egyébként ígéretes...:-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-02-06 14:54

A 3. pontnál van leírva, hogy húsgombóc formályában, belekerül a levesbe a husi is.:)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2011-02-07 09:05

Kedves Erika1012!
Nagyon örülök,hogy úgy gondolkodtál a húsgombóccal kapcsolatban,ahogy én.
Tmeának is igaza van,félreérthető,kijavítva!!!!!
Szeretettel köszöntelek én,mint új ismerős:Olaszné Anci

261
vöröshagyma 1 közepes fej
sárgarépa 2 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
csemegekukorica 20 dkg
zöldborsó 20 dkg
gomba 20 dkg
zeller 0.25 közepes db
alaplé 1.5 l
0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
tárkony 0 ízlés szerint
darált sertéshús 30 dkg
vöröshagyma 0.5 kis fej
tojás 1 db
búzadara 3 evőkanál
finomliszt 1 evőkanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
petrezselyem 0 ízlés szerint
tojás 1 db
vaj 2 dkg
0 ízlés szerint
finomliszt 10 dkg
főzőtejszín 2 dl
tejföl 1 dl
finomliszt 1.5 evőkanál