Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Legfinomabb kakaós csiga

Legfinomabb kakaós csiga
Legfinomabb kakaós csiga
105 perc / előkészület: 90 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Több napig eláll (na, ha nem lenne annyira finom :)), és a tésztának köszönhetően valóban a legfinomabb.

hozzávalók / 12 adag

Hajtogatott tészta

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az olajat összekeverjük a tojások sárgájával. A tejet 40°C-ra melegítjük. A porcukor felét az élesztővel addig keverjük, amíg folyékony nem lesz.
  2. A liszteket egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a porcukor másik felét, és összekeverjük, és mélyedést vájunk a közepébe. Majd a mélyedésbe öntjük az olajat, az élesztőt, és végül a tejből annyit, hogy egy nem túl kemény, de nem is túl lágy tészta legyen. Az egészet addig gyúrjuk, amíg egy szép, sima felületű tésztát kapunk. Ekkor gombócot formázunk belőle, és lisztezett felületen, folpackkal nem szorosan takarva, kb. 20 percig kelesztjük.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket: a cukrot összekeverjük a kakaóporral és a vaníliaőrleménnyel. A margarint picit megmelegítjük, de ne legyen folyós.
  4. A megkelt tésztát felemeljük, és pici lisztet alá és fölé szórva áthelyezzük oda, ahol nyújtani fogjuk, majd 4 fület nyújtunk a tésztának (ezek vékonyak legyenek, míg a tészta közepe vastag). A tészta közepére helyezzük a margarint, és ráhajtjuk a füleket. Fontos, hogy hajtások előtt mindig söpörjük le a lisztet a tésztáról, különben nem fog összetapadni a réteg, és kifolyik belőle a margarin!
  5. Elforgatjuk a tésztát jobbra 90°-kal, és középről indulva téglalap alakúra nyújtjuk. Képzeletben 3 részre osztjuk a tésztát, és először a jobb oldali harmadot hajtjuk a középső területre, majd a bal oldalit. Utána tálcára helyezzük, folpackkal lazán fedjük, és hűtőben pihentetjük 15 percig, majd a hűtőből kivéve még 5 percig.
  6. Ezután ismét téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát. Most képzeletben 4 részre osztjuk a tésztát, először a jobb oldali első negyedet hajtjuk középre, majd a bal oldali utolsó negyedet középre, végül félbehajtjuk a tésztát. Ismét tálcára helyezzük, folpackkal fedjük, és hűtőben pihentetjük 15 percig, majd a hűtőből kivéve még 5 percig.
  7. Megismételjük a 6. lépést (nyújtás, dupla hajtás, pihentetés). A nyújtásoknál fontos, hogy kellőképpen alá-fölé legyen lisztezve a tészta, viszont a hajtogatásoknál már ne legyen lisztezett a tészta.
  8. A 3. pihentetés után 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd sodrófára feltekerjük (közben lesöpörjük róla a lisztet, és asztalt is áttöröljük, hogy se lisztes, se zsíros ne maradjon), utána óvatosan visszaengedjük a kinyújtott tésztát a tiszta felületre, és pizzavágóval egyenes széleket alakítunk ki. (Kb. 35x45 cm-es tésztalap lesz.)
  9. Olvasztott vajjal (ecsettel) megkenjük a tésztát, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket, az egészet picit belenyomkodjuk a tésztába, majd óvatosan, de szorosan feltekerjük. (A levágott szélekből is tudunk mini kakaós csigákat készíteni, mint a fotón látható. :))
  10. 2-2,5 cm szélesen a tésztahengert felszeleteljük, a kívül lógó tésztavéget aláhajtjuk, és papírral bélelt sütőlemezre helyezzük, egy picit lapítjuk a tetejét. A csigákat egymástól nagyobb távolságra kell lerakni, mert sütés közben megnőnek!
  11. 40°C-on kelesztem kb. 20 percig, majd 180-190°C-os sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. A csigákat sütőlemezen hagyjuk kihűlni, majd spatnival felszedjük, tányérra helyezzük, és tetejüket vékonyan szitált porcukorral hintjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 54
össznézettség: 6 639
elküldve: 0
receptkönyvben: 30
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Pancsika

Mióta szakács: 2013.08.11.
101 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: német
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kakaós tekercs, blundel tészta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

492
finomliszt 40 dkg
rétesliszt 10 dkg
tej 2.8 dl
friss élesztő 2.5 dkg
porcukor 5 dkg
tojássárgája 2 db
napraforgó olaj 40 g
himalája só 5 g
sütőmargarin 25 dkg
porcukor 2 ek
cukrozatlan kakaópor 8 dkg
cukor 22 dkg
vanília 1 g
vaj 5 dkg