Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A legfinomabb kenyér - dagasztás nélkül

A legfinomabb kenyér - dagasztás nélkül
A legfinomabb kenyér - dagasztás nélkül
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A LEGJOBB kenyér! Részünkről megelőzi a boltit és a kovászosat is. Pedig sokat teszteltünk és tapasztaltunk már :) Kicsit több idő, mint a "hirtelen felfújt" élesztős kenyerek, de kevesebb, mint a kovászos, az íz és az állag pedig viszi a pálmát!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fenti hozzávalókat egy nagy tálban összegyúrjuk (nem kell dagasztani), az egész még 1 perc sincs:), majd szétegyengetjük a tál aljában. Ragacsos, nokedlitészta állagú lesz. Lefedjük, majd 12-18 órán át kelesztjük. Én úgy szoktam, hogy délután bekeverjük, és másnap reggel sütjük.
  2. Ezt követően kikaparjuk egy olajozott felületre, és már elkezdünk vigyázni, hogy semmilyen mozdulatunkkal innentől ne bántsuk a benne keletkezett légbubikat, mert azoktól lesz szép nagy és lyukacsos :) Vizes kézzel, óvatosan kihúzzuk/kiemeljük minden irányba, de nem kell olyan vékonyra, mint a rétest, csak módjával. Utána behajtjuk jobbról, balról, lesz egy hosszúkás „csíkunk”, majd ezt a keskeny tésztát fentről lefele is meghajtjuk, amennyiszer adja magát. Lefedjük úgy, ahogy van, a pulton, én azzal a tállal szoktam, amiben éjszakáztattam. 1 óra pihi.
  3. Ugyanezt a kihúzás-hajtogatást megcsináljuk még egyszer, még 1 óra pihi.
  4. Majd jön a 3., azaz az utolsó hajtogatás. Utána már van, hogy nem várok egy órát, csak annyit, ameddig a sütő felmelegszik, illetve az utolsó hajtogatás után nem a pulton kelesztem, hanem egy sütőpapírral bélelt tálba (formába, szakajtóba) teszem, hogy már ne terülhessen szét, liszttel megszórom, és konyharuhával letakarom.
  5. A sütőt, a lábassal együtt felforrósítjuk (250 fok – kb. 30 perc), bevágjuk a tészta tetejét (normális jelenség, hogy kicsit ragad, ez nem az a klasszikus kenyér-buci állag…), majd a lábasba emeljük sütőpapírostul. Itt jegyezném meg, hogy azt IS imádom ebben a receptben, hogy nem szükséges külön formázni, ugyanabban a hajtogatott állapotban indítom útjára a sütőbe, mint ahogy kelesztettem, mégis elképesztő formás lesz :) Fedő rá. Fedő alatt 30 percig, majd visszavesszük a hőfokot 200-220 fokra, és fedő nélkül további kb. 20 percig sütjük, úgy, hogy magából a lábasból is kivesszük, és csak a sütőpapíron csücsültetjük. Ha elkészült, rácson hagyjuk kihűlni úgy, hogy az elején frissében lespricceljük vízzel. Szoktam bele sült hagymát is tenni, ha bármivel ki szeretnénk egészíteni, azt az utolsó kihúzás után kell rászórni. 1 óra múlva vágható, ha kibírjuk addig ;)
  • sütési hőfok: 220°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 423
elküldve: 2
receptkönyvben: 44
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

nasyaeszter

Mióta szakács: 2013.11.17.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

vekni, cipó

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

761
kenyérliszt BL80 800 g
2 teáskanál
instant élesztő 0.5 tasak
víz 6 dl
napraforgó olaj 4 teáskanál