Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lekváros bukta 5.

Lekváros bukta 5.
Lekváros bukta 5.
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Párom kedvence a lekváros bukta, de eddig nem sokszor csináltam, mert nem volt igazán jó a tésztám. Ez most nagyon finom lett, rögtön elfogyott. Igazából nem is olyan nehéz a kelt tésztákat ma már meggyúrni, amikor annyi gép segíti a munkánkat. Még emlékszem, hogy anyukám kemény munkával dagasztotta a fánkot, buktát, kalácsot.  Hát, nem semmi munka.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tölteléknek

A kenéshez

  • 1 ek vaj (olvasztott)

ajánlat

Most sütésálló gyümölcsízzel töltöttem, de nekem nagy kedvencem a szilvalekvár, úgyhogy legközelebb az is lesz benne. Persze a túrós vagy kapros-túrós változata sem rossz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl langyos, cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk.
  2. A kétféle lisztet egy mély tálba öntjük, hozzátesszük a sót, cukrot, tojást, olvasztott vajat és a felfutott élesztőt, majd a maradék langyos tejet.
  3. Jó alaposan kidolgozzuk, és hagyjuk 15 percet pihenni, majd ismét átdagasztjuk, míg elválik a tészta a tál oldalától.
  4. 35-40 percig hagyjuk kelni, míg duplájára nő.
  5. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, és átgyúrjuk  finoman.
  6. Kb. fél centi vastagra nyújtjuk, és 10x10 cm-es kockákat vágunk, megtöltjük a gyümölcsízzel, és összetekerjük bukta formára.
  7. Zsírozott tepsibe tesszük szorosan egymás mellé a buktákat, és olvasztott vajjal megkenjük.
  8. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük, még melegen megszórjuk porcukorral.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 64 863
elküldve: 14
receptkönyvben: 835
elkészítve: 49/58
Facebookon megjelent: -

szakács

Márti

Mióta szakács: 2010.02.08.
46 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

lekváros kelt tészta, bukta lekvárral töltve

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

eva_sweet
eva_sweet Sat, 2018-03-10 19:25

Nagyon jo recept,egybol dupla adagot keszitettem fele lekvaros fele turos lett,nagzon jo a tesztaja konnyu vele dolgozni es nagyon puha.csak egy baj van vele hogy nem leget abbahagyni az evest :)

SZMA
SZMA Sun, 2015-08-16 15:05

Kedves Márti!
Szuper a tésztája, mentettem!

mateniky82
mateniky82 Mon, 2015-03-16 10:03

A tészta nagyon jó, annyi, hogy legközelebb valószínű kicsit több cukrot teszek majd bele, mert mi édesebben szeretjük:) Nekem egy nagy méretű tepsi tele lett vele, 22 db buktát tudtam kihozni. A receptben szereplő lekvár mennyiséget megdupláztam, mert attól féltem, hogy túl kevés lesz a buktában a töltelék, de nem bántam meg:) Sütésálló baracklekvárt használtam, úgyhogy egyáltalán nem folyt ki belőle.

Liánka
Liánka Wed, 2013-10-23 12:52

Zseniális recept, csak ajánlani tudom! Már sokszor elkészítettem és mindig más töltelékkel (túrós, banános-nutellás), csak egy baj van vele, hogy kevés!:)

Sz-es
BackerMan / Sz-es Wed, 2013-09-18 21:50

Szia. Körülbelül hány db lesz belőle? kb egy 25x35 tepsibe tervezem megsütni.

Mártika2
Márti / Mártika2 Thu, 2013-09-19 20:29

Szia! Nem nagyon emlékszem hány darab lesz belőle, már elég régen sütöttem utoljára, de az biztos, hogy az a tepsi kicsi, vagy kell még egy. Én nem szoktam nagyokat csinálni, de úgyis még kel sütés előtt, meg közben.

Sz-es
BackerMan / Sz-es Thu, 2013-09-19 21:34

Köszönöm az infot. Nem baj, hogy kicsinek tűnik a tepsi, mert többfélét és nagyobb menyiséggel akarok csinálni a leírtaknál. Többféle lekvárost és csokis nutelásat is. :)

Mártika2
Márti / Mártika2 Fri, 2013-09-20 20:23

Hajrá! Fini lesz. Már nekem is kéne egy adagot csinálni, a párom kedvence, csak nincs időm. (egyenlőre, de nem sokára megint aktív leszek.) Jönnek új receptek!

Mennike
Mennike Tue, 2012-09-11 16:20

Nagyon jo recept, köszönet érte. Nagyon izlett a családnak , kétszer kelett elkészíteni első nekifutásra:) igaz, csak buza lisztbol, de így is fini lett

marikaradnai
marikaradnai Sun, 2012-02-05 10:35

Egy hèt alatt màr màsodszor sütöm !!!
Baràtnöm sajàt "szerkesztèsü" diò-almalekvàrjàval megtöltve,
Mennyei!!!
Köszönjük a receptet !!
Marika

Mártika2
Márti / Mártika2 Sun, 2012-02-05 15:32

Nagyon örülök, nálunk is rögtön szokott elfogyni. De azt hiszem ez így a jó.
Egészségetekre!!!

veressedi
veressedi Sun, 2012-01-01 22:45

Köszönöm ezt a csodás receptet! Isteni lett a bukta, könnyű tészta-finom íz!

benari
benari Fri, 2011-05-20 14:04

Elkészitettem a buktát,nagyon-nagyon fonom! Köszi szépen a receptet.Üdv.Benari

szabob
szabob Mon, 2011-05-02 11:25

Sziasztok!

Nagyon fincsi lett, én sütésálló baracklekvárt és Lidl-ből származó szilvalekvárt használtam a kiflikhez. Utóbbiakat jól bebugyoláltam, így csak picikét folyt ki.
Köszönöm a receptet.
Üdv.: szabob

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-03-20 15:51

Köszönöm a receptet! Ilyen könnyű, lágy tésztával még nem dolgoztam.
Lekvár mellett túróval töltött buktát is készítettem. Egyik finomabb lett, mint a másik:-).

Mártika2
Márti / Mártika2 Sun, 2010-08-08 21:19

Köszönöm a dicsérő szavakat, jól esik. Próbáld ki a többi receptemet is, nem fogsz csalódni.
Egyébként az aranygaluskát ugyanebből a tésztából készítem. Isteni.

pepecke
pepecke Fri, 2010-08-06 19:28

Nagyon köszönöm a receptet!Ma el is készítettem,fantasztikus volt!Legközelebb dupla adagot kell sütnöm mert egy hibája volt,hogy az én kis családomnak kevés volt!Elismerésem Márti!!!

_eViKe_
_eViKe_ Tue, 2010-04-20 20:11

Sziasztok! Ha sima házi lekvárral töltöm meg a buktákat akkor nem fog kifolyni belőle? Vegyek inkább sütésálló lekvárt? Előre is köszi, üdv: _eViKe_

Mártika2
Márti / Mártika2 Tue, 2010-04-20 20:16

Sütésálló lekvárral szoktam tölteni, az a tuti, de például most csináltam a hétvégén, és szilvalekvárt tettem bele. Igaz ez sűrűbb, mint egy baracklekvár. Ha jól becsomagolod, szerintem nem folyik ki annyira.
Sok sikert.
Ja és ha nagyon szeretitek, akkor inkább dupla mennyiséggel csináld a tésztát, mert nagyon fini.
Márti

KisMarek
KisMarek / KisMarek Tue, 2010-03-23 21:02

nagyon finom lett!!! sajnos nekem alig maradt... ami mondjuk a receptet dícséri... :) Köszi szépen a receptet!!!

Humanoid
Humanoid Thu, 2010-03-18 22:16

Mint már említettem egyik kedves társunknak: Buktával dicsérd a napot!
Kösz a receptet!

604
tej 3.5 dl
élesztő 3 dkg
porcukor 5 dkg
finomliszt 25 dkg
rétesliszt 25 dkg
1 kk
tojás 1 db
vaj 9 dkg
sütésálló lekvár 20 dkg
vaj 1 ek