Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lekváros-diós batyu

Lekváros-diós batyu
Lekváros-diós batyu
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyakran készítek több napig is elálló, reggelire való süteményt, így megkíméljük magunkat a bolti (többnyire kevésbé ízletes) péksütiktől :). Ő az egyik ebből a hajtogatott élesztős tésztából, mely valóban több napig is puha marad.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Az alaptésztát nyújthatjuk vékonyabbra is, illetve vághatunk kisebb darabokat belőle, és készíthetünk belőle töltetlen vagy akár sós töltelékes süteményt is reggelire, uzsonnára.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 27 dkg vajat 5 dkg átszitált liszttel összegyúrjuk, téglalappá formázzuk, és hűtőbe tesszük.
  2. Az élesztőt cukros, langyos tejben feloldjuk, majd összegyúrom a maradék átszitált liszttel, vajjal, a tojássárgájával (ízesíthetem még reszelt citromhéjjal és vaníliával is). Ha simára összegyúrtuk, akkor 30 percig érleljük 30° körüli hőmérsékleten.
  3. Az élesztős tésztarészt 2 cm vastagra és téglalap formájúra nyújtjuk, majd 3 egyenlő részre bejelöljük, és a közepére tesszük a vajas részt, melyre ráhajtjuk először az egyik oldali tésztát, majd a másik oldalit is.
  4. Ezután elforgatjuk a tésztát 90°-kal, újra 2 cm vastagra nyújtjuk, és most 4 egyenlő részt jelölünk be rajta. Először a 2 szélső részt hajtjuk be, majd az egészet a felezőhöz. Utána folpackba csomagoljuk a tésztát, és hűtőben legalább 1 órát pihentetjük. A hajtogatások során mindig söpörjük le ecsettel a lisztet, hogy összedolgozható legyen a 2 állagú tészta, illetve érdemes körben 1-1 cm-t kihagyni, és így behelyezni a vajas részt, különben ki fog folyni a vaj a rétegek közül.
  5. Előmelegítjük a sütőt 210°-ra (kis edénybe tegyünk be vizet, hogy gőz is képződjön). A dióbélből félreteszünk pár darabot a díszítéshez, a többit ledaráljuk, és összekeverjük a cukorral. Felverjük a tojást a kenéshez.
  6. Kinyújtjuk a tésztát kb. 2 cm vastagságúra, majd 10x10 cm-es négyzetekre daraboljuk, a közepére teszünk 1 teáskanál lekvárt és 1 evőkanál cukros diót, majd a széleket megkenjük a tojással, és óvatosan összetapasztjuk (nem baj, ha sülés közben szétnyílnak, mert tetszetősebb), utána sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük őket, majd meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
  7. Ha megkelt a süti, akkor tetejét megkenjük a tojással, és a közepére teszünk 1-1 darabot a dióbélből. Betesszük a sütőbe, és kb. 10 percig 210°-on sütjük (ekkor kap szép színt a teteje), majd kivesszük a vizes tálat a sütőből, levesszük a hőmérsékletet 170°-ra, és így készre sütjük a batyukat (kb. 15 perc).
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 366
elküldve: 0
receptkönyvben: 5
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Pancsika

Mióta szakács: 2013.08.11.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

lekváros-diós táska, lekváros táska, diós táska, vajas-élesztős tészta, blundel tészta, reggeli sütemény, uzsonnasütemény

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

520
finomliszt 50 dkg
vaj 30 dkg
porcukor 5 dkg
friss élesztő 2 dkg
tojássárgája 2 db
tej 2.5 dl
himalája só 1 dkg
dió 15 dkg
cukor 10 dkg
sárgabaracklekvár 15 teáskanál
tojás 1 db