Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lekváros ravioli

Lekváros ravioli
Lekváros ravioli
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lajos Mari receptje alapján nálunk ez a karácsonyi sütemény már nem tudom hány éve (a bejgli helyett), mert apukám nagyon szereti a lekváros dolgokat, úgyhogy természetesen ez neki kedvez a legjobban.

Ez egy adag (kb. 2 tepsi sütemény), de nálunk ennél jóval több szokott készülni. 

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval. A vajat habosra keverjük robotgépben (5 perc), ekkor hozzáadjuk a tojást, mandulát és a porcukrot, és még tovább habosítjuk/elegyítjük a keveréket (még 5 perc).
  2. Dagasztóspirállal keverjük innentől tovább, hozzáadjuk a liszt felét, vaníliás cukrot, citromhéjat, majd ha összeállt, akkor a liszt többi részét is hozzáadjuk, és addig keverjük, amíg a tészta össze nem áll. Ha a keverőtálban nem akar összeállni, akkor kiborítjuk, és kézzel dolgozunk tovább. Majd 2 felé osztjuk, és egy órára hidegre tesszük.
  3. Az egyik cipót kinyújtjuk 2-3 mm vastagságúra, és kerek formával korongokat szaggatunk belőle, amíg a tészta el nem fogy. Újra gyúrjuk, újra kinyújtjuk, újra szaggatjuk, amíg el nem fogy a tészta. Sütőpapírra tesszük. A közepükre 1-1 kk. lekvárt halmozunk.
  4. A másik adag tésztával ugyanúgy járunk el, mint az előzővel, de ezen korongok közepére kis kereszteket vágunk, ez lesz majd a teteje a raviolinak.
  5. A tojást felverjük, és először a korongok alját megkenjük a lekvár körül a tojással, hogy a teteje odatapadjon. A sütik tetejét úgy kell rögzíteni, hogy egy kisebb átmérőjű felespohárral a tetejét benyomjuk egy kicsit, de ne szaggassuk ki a közepét. Majd ezeknek a tetejét is megkenjük a tojással.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük vagy amíg aranybarna nem lesz (a lekvár minden bizonnyal kis fog csurogni, de hát oda se neki!). Rácsra szedve hagyjuk kihűlni, mert ilyenkor igen forró a lekvár, ne égessük meg magunkat (tapasztalatból beszélek).
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 139
elküldve: 0
receptkönyvben: 32
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Júlia

Mióta szakács: 2010.10.24.
124 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: aprósütemény
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

lekváros keksz, lekváros pogácsa

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

410
finomliszt 450 g
sütőpor 1 kávéskanál
tojás 1 db
mandulaaroma 12 csepp
vaj 275 g
porcukor 150 g
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
lekvár/ dzsem 200 g
tojás 1 db