Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lembas kenyér Annamo konyhájából

Lembas kenyér Annamo konyhájából
Lembas kenyér Annamo konyhájából
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyűrűk Ura rajongók figyelem!

Elkészült a lembas kenyér, az eldák úti kenyere – mint a mi meséinkben a hamuban sült pogácsa.:)

Ezt a kenyeret kapták útravalóul a tündéktől a gyűrűszövetség tagjai. Négyszög alakú, ostyaszerű kenyér, mely kívül világosbarna ropogós, belül krémesen puha, és Gimli, a törp szerint még a beornfiak mézeskalácsánál is finomabb. Olyan laktató, hogy egy szelet egy felnőtt embernek egy napi energiát biztosít. És egy másik nagyon fontos jellemző, hogy rendkívül sokáig eltartható, kiváltképp az eredeti csomagolásában: mallorn levélbe bugyolálva.:)

Kering néhány recept a neten a lembas kenyér elkészítésére, de valahogy egyikkel sem voltam megelégedve, így hát – néhány fontos tényező figyelembevételével -  megalkottam a saját lembas kenyeremet.

Tehát mivel a tündék vegetáriánusok, ezért tojás és tej nélkül készítettem. Mi másból mint tönkölylisztből – így fog egész napra elegendő tápanyagot biztosítani. Ehhez jön a méz mint energiaforrás, és a megfelelő állag valamint a hosszú eltarthatóság érdekében a főtt burgonya. Úgy gondolom, hogy sikerült eltalálnom az arányokat is, mert a végeredménnyel rendkívül elégedett voltam.

És valóban: tápláló, belül puha, hosszan eltartható és az alapanyagoknak köszönhetően nagyon egészséges. És nem utolsó sorban – még finom is!

Készítsétek el Ti is!

hozzávalók / 6 adag

  • 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 45 dkg fehér tönkölyliszt
  • 2 dl víz
  • 1 dkg élesztő
  • 1 db héjában főtt burgonya
  • 1 nagy ek méz
  • 2 ek olaj
  • csipetnyi só

ajánlat

Ajánlom Gyűrűk Ura rajongóknak, Középfölde vándorainak és minden "útra kelőnek".:)

A tündék szerint a hosszabb eltarthatóság érdekében ajánlatos mallornfa levelébe csomagolni, ennek hiányában egy fémdoboz is megteszi.:)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket és a sót alaposan összekeverjük.
  2. A vízben feloldjuk az élesztőt, és a lisztkeverékhez adjuk. Majd hozzáadjuk a mézet és az olajat, belereszeljük a főtt burgonyát, és az egészet alaposan összedolgozzuk. Ha száraznak, keménynek találjuk a tésztát, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál vizet. Elképzelhető, hogy a méztől kicsit ragacsos lesz, nem az a szokványos kenyértészta. Nem kell megijedni, ha még pihentetés után is ragacsos, kevés liszt hozzáadásával segíthetünk rajta.
  3. 30 perc pihentetés után a tésztát ismét átgyúrjuk, majd 1 cm vastagságúra kinyújtjuk.
  4. 7x7 cm-es kockákra vágjuk, mindegyik kockát átlósan bevágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben 170 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 8 768
elküldve: 0
receptkönyvben: 117
elkészítve: 6/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Annamo

Mióta szakács: 2012.06.11.
27 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tejmentes, tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

tündekenyér, gyűrűk ura kenyér, tündék kenyere

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dimi01
dimi01 Fri, 2016-12-02 11:21

Sziasztok!
Pontosan milyen íznek kellene érződnie? Sós vagy édes a méztől? Mindent úgy csináltam, ahogyan a receptben van leírva. Virágméz helyett parlagfű mézet voltam kénytelen beletenni, mivel a virágmézünk elfogyott. 1 evőkanálnál többet tettem bele, de nem érzem nagyon édesnek sem. Nekem olyan semmilyen íze van :( Pedig nagy reményeket fűztem a recepthez mivel nagy Gyűrűk Ura és Hobbit rajongó vagyok, legalábbis a filmeket milliószor megnéztem (a könyvek olvasása a szabadidőm függvényében folyamatban van). Mit csinálhattam rosszul? Én a mézre tippelek, hogy a sima virágmézet kellett volna használnom és úgy más íze lett volna.
Üdv.
Erika

Annamo
Annamo / Annamo Mon, 2016-12-05 16:48

Szia. A lembas egy elég különleges kenyér. Az illatán érezni a burgonyát és egy picit a mézet, az íze elsőre enyhén sós, de ahogyan elfogyasztod édeskés utóízt hagy a szádban. Én a parlagfűmézet nem ismerem... lehet, hogy ő volt a hibás.

Kitsune
Kitsune Tue, 2016-05-03 13:54

LEMBAAAAAAAAAAAAAS!!!! Ha legközelebb túrázni megyünk, tuti sütök egy adaggal. Jajdejó :) Szerinted ha az egész teljes kiőrlésű tönkölylisztből készül, mi fog történni? Csak az van itthon most, és hát tesztsütés nélkül nem fognék bele egy hegymászós napba... :) Köszönöm nagyon,
Kitsune

Werehorse
Werehorse Thu, 2013-05-23 10:44

Szia!
Megsütöttem, és pont olyan lett mint amilyennek a könyv alapján képzeltem! :)) Köszönöm szépen a receptet! :)
Wh

Annamo
Annamo / Annamo Tue, 2013-05-14 10:25

Kedves Szilvi! Örülök, hogy elnyerte a tetszésed! Nem fogsz benne csalódni! :) annamo