Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lencse sólet

Lencse sólet
Lencse sólet
300 perc / főzés: 120 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredeti sólet apró szemű száraz babból készül, de én újévre szívesebben készítek lencséből sóletet, mint főzeléket. Ugyan igényel némi tervezést (de hát melyik étel nem?), de ha az áztatáson túljutottunk, akkor már elegendő csak összerakni az alapanyagokat, és több foglalatosságot már nem igényel - nyugodtan lehet készülni a Szilveszter esti mulatságra.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lencsét is és a marhanyelvet is beáztatjuk, úgy egy fél napra.
  2. A marhanyelvet a fokhagymával, a babérlevéllel és a sóval, bő vízben, lassú tűzön kb. 2-3 óra alatt puhára főzzük. A vízből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, lehúzzuk a bőrét és nagyobb darabokra vágjuk.
  3. A tojásokat keményre főzzük és megpucoljuk.
  4. A vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd megszórjuk kevés pirospaprikával. Felengedjük vízzel (a nyelv főzőlevét is bele tehetjük, de akkor óvatosan sózzuk!) és belekeverjük a jól átmosott, lecsepegtetett lencsét és a bulgurt (helyette árpagyöngyöt is használhatunk).
  5. Beletesszük a keményre főzött tojásokat és a főtt nyelvet, és alufóliával letakarva a sütőbe tesszük.
  6. A sütő lángját nagyon kicsire állítjuk (egyszerű, ha az elzárás felé csavarjuk a csapot) és kb. 3 óráig sütjük-pároljuk.
  7. Nagy adag tejföllel meglocsolva tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 35 131
elküldve: 4
receptkönyvben: 222
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd
konyha: zsidó
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: hanuka, újév
adag: 12 főre

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

magaduram
magaduram / magaduram Sun, 2012-01-01 06:37

Kedves Zederta, ez egy remek recept, már tavaly meg kellett volna köszönnöm, mert akkor is ezzel vártuk az Újévet. Idén annyit változtattam, hogy összebagzattam Fűszeres Eszter sült citromjával (de más téren maradtam a te hagyományos, babérleveles változatodnál, mínusz olaj és pirospaprika) és kuktában főztem. Zseniális lett. Szinte hihetetlen, hogy egy ilyen egyszerű étel, mint a lencsefőzelék ennyire jó bír lenni.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-01-01 02:08

Már itt muzsikál a sütőben a lencsesólet, amit részben zenderta, részben Fűszeres Eszter (sült citrom!) receptje alapján állítottam össze. Csak jó lehet:-))

Olvasom a hsz-eket, és az a helyzet, hogy torpi kósert ért akkor, amikor zsidót mond. A kettő nem azonos (ld. erről pl. Eszter blogját). A "lencsét nem eszünk" kitételt végképp nem értem, hacsak nem torpiék családja az, amelyik nem eszik lencsét, mert a zsidók esznek, miért is ne ennének, akár kóser kosztként.

Még egy érdekes receptet találtam, lencsesólet izomagyú módra, ez amolyan durrbele változat, de ez se lehet rossz, a tartalom benne van.
BUÉK

zederta
ze(n)derta / zederta Sat, 2011-01-01 09:59

kedves Jakobi!
Ízlett a végeredmény? ;-)
nagyon boldog új esztendőt kíávnok én is Neked és minden olvasónak!
BUÉK!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-10-20 20:13

Kedves ze(n)derta! Minden étel recepttöl el lehet térni, ki ki izlése lehetösége szerint. Közismert ételek, az étlapon is X vagy Y módra vannak irva. Készitek én is sóletet a család nagyon szereti. Római tálban, pácolt pujka felsöcombbal, mellé apritott sózott lilahagymát fogyasztunk. SÓLET stefan módra. Most bukkantam erre a lencse solet receptre, el fogom kesziteni, a leirtak szerint. Véleményem szerint rögtön nincs vita, ha az eredetitöl eltért ételt átkereszteljük, például ( lencse sólet ze(n) derta módra ) Még jól is hangzik!!! Bocs: egy 60 éves hobbi szakács stefan.

zederta
ze(n)derta / zederta Wed, 2010-10-20 22:32

kedves Stefan!
örülök, hogy elnyerte a tetszésedet a receptem. majd számolj be róla, hogy ízlett Nektek!
üdv,
toma

torpi
torpi Fri, 2010-06-04 07:57

Kedves zederda! Miert nem probalod meg az eredeti zsidoreceptet?Lencset nem eszunk.Bar mindenkinek sajat izlese van.Meg fustolt marhanyelvet sem hasznalunk.A bulgurt mi nem ismerjuk de gerslit hasznalunk, azaz arpagyongyot.A marhahusoknak csak az elejet esszuk, de a fejet es a benne levoket nem.Nem akarlak kioktatni de nem ertem hogy kerult ez be a zsido etelek koze.Egyebbkent nagyon jok a receptjeid, gratula hozza.

zederta
ze(n)derta / zederta Fri, 2010-06-04 16:15

kedves Torpi!
egyáltalán nem oktattál ki. ezek szerint abban megegyezhetünk, hogy zsidó ihletésű a recept ;-) az alapanyagokat ismerem, csak kísérleteztem...
annál finomabb sóletet nem eszek, mint amit Krakkóban, az Ariel étteremben tettek elém.. szóval én csak próbálkoztam ;-)
köszönöm az elismerő szavakat!
üdv,
toma

396
lencse 500 g
vöröshagyma 1 közepes fej
bulgur 1 bögre
marhanyelv 1 db
fokhagyma 3 gerezd
babérlevél 1 db
tojás 6 db
napraforgó olaj 2 ek
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint