Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lencsefasírt

Lencsefasírt
Lencsefasírt
35 perc / előkészület: 5 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy 2006-os Kiskegyed Konyhája magazinból vágtam ki anno egy "Sonkás lencsekrokett" receptet. Ez adta az ötletet az én lencsfasírtomhoz. Nálunk a "Gombával töltött főtt burgonya" mellett ez volt a második köret a Húsvéti disznósült mellé. A receptben azért szerepel a "kétszeri felöntés", mert nem magyar lencsét használtam, hanem ázsiait, és az igazat megvallva, a lencs sosem volt olyan "kelendő" nálunk, anno, mikor otthon laktam a szüleimmel, ezért nincs viszonyítási alapom.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Önmagában is remek friss salátával.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lencsét egy éjszakára beáztatjuk.
  2. Másnap az aprított fokhagymával, a paprikakrémmel és az őrölt paprikával megfőzzük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ne lepje el. Ízlés szerint sózzuk.
  3. Főzzük addig, míg el nem fő a leve, majd ismét öntüsk fel annyi vízzel, hogy ne lepje el, és ezt is várjuk meg, míg elfő.
  4. Megvárjuk, míg kihűl, majd burgonytörővel összetörjük.
  5. Hozzáadjuk a tojást, és lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 35 950
elküldve: 15
receptkönyvben: 692
elkészítve: 23/34
Facebookon megjelent: -

szakács

EperUK

Mióta szakács: 2010.05.31.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

rántott lencsegombóc, vegetáriánus fasírt lencséből

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

b-n
b-n Mon, 2015-11-02 17:33

Kíváló étel, remek recept! Megy a kedvencekbe!

DrSzasza
DrSzasza Tue, 2014-12-30 22:42

Sziasztok! Holnap szeretnem elkesziteni es lenne ket kerdesem. Az egyik hogy a paprika kremet mivel lehet helyettesiteni vagy nagy baj ha kihagyom belole? A masik pedig hogy a tojast nyersen ussem bele? Kezdo konyhatunder vagyok ezert elnezest a buta kerdesert :) :D

ildike61
ildike61 Mon, 2012-12-31 14:21

Most készítem. Szerintem finom lesz.Újévre új recept dukál. Már uncsi volt a főzelék, bár azt is szeretem. :-)

jarfaseszter
hadassa / jarfaseszter Fri, 2012-12-28 11:16

Gondolom, hogy a petrezselyemzöldet is a masszába tetted, ugye? Vagy csak a díszítéshez használtad?

harsanyi227
harsanyi227 Wed, 2012-05-16 14:10

Szia EperUK elkészítettem a lencsefasírtot , nagyon finom volt . A következő alkalommal kicsit módosítottam . A lencsét megfőztem és utána ízesítettem amiket leírtál és egy kicsivel több fokhagymát raktam bele kettő tojás 20 dkg apróravágott békon megpirítva öszekeverve és lángon 5 perc pirítás , panírozás és sütés . Nagyon szeretek fözöcskézni uj dolgokat kipróbálni . Kívánok neked jó egészséget sok finom fözöcskézést és sok elismerést a finom ételeidért .

Tisztelettel : Harsanyi227

ronnie
ronnie Thu, 2012-03-15 16:35

Nagyon szép, ebből én is megetetem a kis családot! :) A lencse zseniálisan finom kaja, végre egy új variáció rá! Kösziiiiii :)

vya327
vya327 Thu, 2011-04-28 21:47

Sziasztok! Ebből a mennyiségből kb mennyi golyócska lesz? Valamint muszáj panírozni? nem elég zsemlemorzsában megforgatni mint a rendes fasírtot? Köszi

EperUK
EperUK / EperUK Fri, 2011-04-29 16:12

Szia vya327!
Nem emlékszem pontosan, kb. 12-14, de ez attól is függ, hogy mekkora golyókat csinálsz.Szerintem nem elég, igaz még nem próbáltam, de az állaga nagyon puha, és igen gyorsan kell csinálni a panírozást, ezért nem elég a zsemlemorzsa önmagában, hanem kell tojás is és liszt is, ami még jobban összefogja. De ha esetleg kipróbálod, és megírod, akkor örülni fogok, mert ismét tanulok valamit;)
Üdv: Saci

Samy
Samy / Samy Thu, 2011-04-28 16:16

Huh, ez nagyon jól néz ki! Imádom a lencsés cuccokat! :)

timeska
timeska Thu, 2011-04-28 16:15

Szia Saci! Nagyon tetszik a recepted, el is mentettem, viszont van egy dolog amit nem értek. Azt írod, hogy az őrölt pirospaprikát a főzővízbe teszed, aminek szvsz nem igazán van értelme, hiszen a pirospaprika zsíradékban oldódik. Esetleg-ha már fasírt:)- lehetne egy kis apróra vágott hagymát dínsztelni, arra szórni a paprikát és ha meghűlt ezt belekeverni a masszába?

üdv,Timka

EperUK
EperUK / EperUK Thu, 2011-04-28 18:03

Kedves timeska!
Szerintem van értelme, mert a "paprikás víz" nem a semmibe párolog el, hanem a lencse is magába szívja, amiből következik, hogy a paprikás ízt is beszívja. A te hagymás-verziód is klassz, ki fogom próbálni. Ha pörköltet főzöl, akkor is megmarad az őrölt paprika. Itt szintén.
Hú, nem gondoltam volna, hogy ilyen bonyodalmakat váltok ki ezzel az egyszerű recepttel:))))

EperUK
EperUK / EperUK Thu, 2011-04-28 16:00

Javítottam, és most már olvasható a "story-ban", miért a kétszeres felöntés:)

Geleva
Geleva / Geleva Thu, 2011-04-28 14:11

Szia EperUK!
Lehetne egy gyakorlatias, lehet, hogy ostobának tűnő kérdésem?
Miért így, két "feltöltéssel" főzöd a lencsét? Nem jó, ha egyszer, hogy ellepje és mire elfőtte, kész?
Lehet, hogy van valami különleges oka, csak én nem értem. :-)
Megköszönöm, ha megosztod velem.
Üdv, Éva

EperUK
EperUK / EperUK Thu, 2011-04-28 15:56

Szia Geleva!
Elsőre kevés vizet tettem rá, és nem találtam elég puhának. Ezért megismételtem a folyamatot. Lehet, hogy én nem rendelkezem kellő gyakorlattal, de szándékosan nem szerettem volna megemlíteni az "öntsünk annyi vizet, hogy lepje el", mivel én nem "magyar" lencsét használtam , hanem ázsiai zöld lencsét /green lentil/, ezért biztosra akartam menni. Igaziból sem kinézetre, sem ízre nincs különbség, de mégsem magyar. Itt csak ezt lehet kapni leginkább. Ha érdekel itt megnézheted, mit használtam: www.natcofoods.com. Bár a story-nál meg kellett volna említenem a "lencse-sztorit" is, akkor egyértelműbb lenne.
Üdv: Saci

Geleva
Geleva / Geleva Thu, 2011-04-28 16:21

Szia Saci!
Köszönöm szépen, így már teljesen világos és érhető. Pedig azt hittem tanulok valami új trükköt. :-)))
Ki fogom próbálni, mert nálunk is nagyon ritkán készül, pedig én is nagyon szeretem a lencsét, de valahogy mindig elfelejtem, hogy nem csak leves és főzelék készíthető belőle.
Köszi a receptet és a választ is.
Üdv, Éva

EperUK
EperUK / EperUK Thu, 2011-04-28 18:01

Szia Éva!
Nincs mit. Sajnos semmi újjal nem tudtam előrukkolni, de ha már te is így jártál a lencsével, mint én, hogy maximum leves vagy főzelék készült belőle, akkor mégis sikerült valami újjal előrukkolnom:))))

847
lencse 20 dkg
fokhagyma 3 gerezd
petrezselyem 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 teáskanál
paprikakrém 1 teáskanál
tojás 1 db
tojás 2 db
0 ízlés szerint
finomliszt 10 dkg
zsemlemorzsa 15 dkg
napraforgó olaj 2 dl