Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lencsefőzelék 3. - gerslis

Lencsefőzelék 3. - gerslis
Lencsefőzelék 3. - gerslis
100 perc / előkészület: 10 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A lencse magas kalóriatartalmú (100 gramm lencse 340-350 kcal-t tartalmaz), kedvelt szárazhüvelyes. Kiemelkedően sok magnézium, vas, cink, mangán, réz, króm valamint B-vitamin található benne.

hozzávalók / 4 adag

A főzelékhez

A rántáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lencsét és a gerslit külön átmossuk, majd külön beáztatjuk.
  2. A hagymát kockára vágjuk, a répát tetszés szerint hasábokra vagy karikára vágjuk, fokhagymát megpucoljuk.
  3. A hagymát megdinszteljük kevés zsíron vagy olajon. (Vigyázzunk, hogy nehogy odakapjon, mert az égett hagyma nem fog szétfőni, és fekete darabkák lesznek a főzelékünkben.)
  4. Ha már üveges, rádobjuk a répát, babérlevelet és a gerslit, majd pár percig pirítjuk. Felöntjük kb. 2 dl vízzel, beledobjuk a fokhagymát, a kolbászt  (a vegák ezt a mozzanatot kihagyhatják, nekik füstaromát ajánlok az ízhatás miatt), és 20 percig főzzük. Ezután beletesszük a lencsét, öntsük fel annyi vízzel, hogy kb. 2 ujjnyira lepje el.
  5. Ízesítsük sóval, borssal, és főzzük kb. 60-80 percig,  míg meg nem puhul.
  6. Ha a lencse megpuhult, kivesszük belőle a babérlevelet, és óvatosan az egész fokhagymákat. Kevés mustárral ízesítsük.
  7. Készítsünk zsemleszínű rántást, úgy, hogy kevés zsíron vagy olajon enyhén pirítsuk meg a lisztet, majd nyomjunk bele egy gerezd fokhagymát. Annyi hideg vízzel engedjük fel, amennyivel simára tudjuk keverni, tejföl-sűrűséget kapjunk. Keverjük el a lencsével, és jól forraljuk ki.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 42 654
elküldve: 2
receptkönyvben: 178
elkészítve: 7/14
Facebookon megjelent: -

szakács

István

Mióta szakács: 2010.03.05.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

lencsefőzelék árpagyönggyel, kolbászos lencsefőzelék gerslivel

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hetedik
hetedik Mon, 2015-01-05 21:53

Nagyon finom a lencsefőzelék, gerslivel eddig MÉG nem készítettem el, de mindenképpen, napokon belül biztosan megfőzöm. Már régen is meg szerettem volna írni, hogy én soha nem mustárral, de ECETES TORMÁVAL ízesítem, amikor már készen van a főzelék no és csipetnyi cukorral. Ettől lesz pikáns. Az az érdekes, senki - de soha nem tudja megmondani, mivel varázsoltam különlegessé ezt az egyszerű főzeléket! - de itt és most Nektek elárulom. :)
*
No a másik, soha nem rántom be, hanem amikor a lencse már puha, félrehúzom, hogy hűljön kissé. Akkor kavarom bele a tejfölt, melyet liszttel dúsítottam, no meg annyi őrölt pirospaprikát, hogy szép legyen a színe.
Ezek után - amikor jól eloszlattam, sőt fel is forraltam a habarásos főzeléket, no ekkor ismét félrehúzom (ne kérdezzétek miért, így szoktam, pár perc múlva) keverem bele az ecetes reszelt tormát. Meg ne kérdezzétek, hogy mennyit, folyamatosan kóstolom. Mert el lehet ám rontani! Tehát amikor KISSÉ pikáns, csak akkor fejezem be az adagolását. No meg +egy kevés őrölt szerecsendiót, de ezt már a lencse főzésekor beleteszem, egy késhegynyinél s kevesebbet, mert azzal is el tudjuk ám rontani, mert domináns fűszer.
Hosszú tapasztalatom szerint a fűszerekkel nagyon kell vigyáznunk, hogy az alapízt ne változtassuk meg. Soha. A fűszerek arra valók, hogy kiemeljék, különlegessé, egyedivé tegyék a főztünket, helyesebben ez esetben a lencsefőzeléket.
*
Mit is kívánhatnék erre az új esztendőre?
- EGÉSZSÉGET! - mindenképpen, enélkül, semmi fabatkát sem ér.
- SZERETETET/SZERELMET
- SZÉP CSALÁDI ÉLETET
- BIZTOS MUNKAHELYET
- BÉKÉT, NYUGALMAT
No és olyan árakat, amelyekkel nem kell folyamatosan"bűvészkednünk" egy-egy bevásárlásunknál.
*
Összesítve: B.U.É.K!!! :)

banfizs
MotlaLePula / banfizs Mon, 2011-01-24 00:27

Kedves István! Ma megcsináltam a főzid vega változatát. Isteni lett. Bár az arányokat nem tartottam, mert abból gazdálkodtam, ami volt itthon, így a mustár is kimaradt. Magasan a legjobb lencse főzi azok közül, amit eddig ettem. Ez a gersli nagyon feldobta, nagyon jó ötlet! Köszönet a receptért! Üdv, Zsuzsi!

674
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
lencse 40 dkg
gersli 10 dkg
sárgarépa 1 db
lángolt kolbász 15 dkg
babérlevél 1 db
mustár 1 kk
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
finomliszt 2 evőkanál
napraforgó olaj 1 ek
fokhagyma 1 gerezd