Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lencseleves

Lencseleves
Lencseleves
80 perc / előkészület: 10 perc főzés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kuktában hamar megfől, de akinek nincs kuktája, az lábosba is főzheti, csak ott kicsit tovább kell főzni, hogy jól megpuhuljon a füstölt hús és a lencse is. 

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A lencselevest főleg ősszel, télen szoktam főzni. De január elsejére szinte mindig megfőzöm. Mivel tartalmas leves, ezért utána csak valamilyen tésztát készítek. Újévkor pedig mindig mákos guba a második fogás. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A füstölt bőrös húst nagyobb darabokra vágjuk, s kuktába rakjuk, felöntjük vízzel, hogy ellepje, s kb. 30 percig főzzük.
  2. Közben egy nagyobb lábosba rakunk 1 evőkanálnyi étolajat, s az apróra összevágott vöröshagymát megdinszteljük rajta, majd félrehúzzuk. Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd a megtisztított és apróra összevágott fokhagymát, a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, paradicsomot összevágjuk, s belerakjuk a lábosba.
  3. Ha megpuhult a füstölt hús, akkor kivesszük a kuktából, apró kockákra vágjuk, s beleszórjuk a lábosba.
  4. Ráöntjük a hús főzővizét, belerakjuk a vízben átmosott, megtisztított lencsét, babérlevelet, és elkezdjük főzni. Forrástól kb. 30 percig főzzük. Megkóstoljuk, hogy megpuhult-e a lencse és a zöldségek. Ha igen, akkor egy lábosba öntök 2 evőkanál étolajat, rászórjuk a lisztet, kevergetjük, amíg elkezd színesedni, majd elzárjuk alatta a gázt.
  5. Öntünk rá kb. 2 dl vizet, jól összekeverjük, s a levesbe öntjük. Még kb. 8-10 percig főzzük, közben kevergetjük, hogy csomómentes legyen a rántás. Beleöntjük az ecetet, s már el is készültünk a levessel.
  • elkészítettem: 45 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 295
össznézettség: 54 851
elküldve: 3
receptkönyvben: 59
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Katrin

Mióta szakács: 2015.05.22.
128 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
konyhatechnológia: kukta
kategória: levesek
szezon: tél
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre
alkalom: újév, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

füstölt húsos lencsés leves

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

418
füstölt sertéscsülök 50 dkg
lencse 30 dkg
sárgarépa 1 nagy db
fehérrépa 1 nagy db
vöröshagyma 1 közepes db
paradicsom 1 közepes db
fokhagyma 1 gerezd
babérlevél 2 db
1 teáskanál
fehér bors 1 csipet
füstölt pirospaprika 1 teáskanál
ecet 1 ek
napraforgó olaj 2 ek
finomliszt 2 dkg