Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lencseleves 4.

Lencseleves 4.
Lencseleves 4.
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A lencselevest általában Újév napján szoktam készíteni. Ilyenkor a barátaink felugranak hozzánk egy tál levesre, amit elsősorban a gazdaság reményében fogyasztanak. Az idén dupla adagot készítettem, és volt, aki többször is szedett.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lencsét hideg vízbe 2-3 órára beáztatjuk.
  2. A füstölt csülköt vízben kb. 2,5 óra alatt lassú tűzön megfőzzük. (Én a vizet forrás után le szoktam önteni és friss vízben főzöm meg a csülköt.) A húst hagyjuk a vízben kihűlni. A főzőléből tegyünk félre, mert azt a lencséhez felhasználjuk.
  3. A csülköt kicsontozzuk és felkockázzuk.
  4. Egy nagy lábasban feltesszük a lencsét a zöldségekkel és a hagymával főni. A víz mellé tegyünk a csülök főzőlevéből is 1/3-ad arányban. Megsózzuk, de csak óvatosan, mert a hús és a kolbász is sós. Beletesszük a babérlevelet, a borsot. Addig főzzük a levest, amíg a zöldségek és a lencse meg nem fő.
  5. Rántást készítünk az olaj, a liszt és a paprika segítségével. A rántást beleöntjük a levesbe.
  6. A felkockázott füstölt csülköt és a felkarikázott kolbászt a leveshez adjuk és további 15 percig főzzük, amíg az ízek összeérnek. 
  7. Tejföllel tálaljuk. Ízlés szerint ecettel savanyíthatjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 97 744
elküldve: 15
receptkönyvben: 482
elkészítve: 32/40
Facebookon megjelent: -

szakács

Beácska

Mióta szakács: 2008.04.25.
104 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
mikor: ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
diéta: tojásmentes
adag: 8 főre
alkalom: újév

receptkategóriák

egyéb elnevezések

lencseleves füstölt csülökkel, csülkös lencseleves

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Sat, 2016-12-31 14:49

Csodálatosan finom lett. Végre sikerült finom lencselevest főznöm. Köszönöm a receptet. Zsuzsa.

Zsuz
Zsuz Fri, 2011-12-30 15:03

Honapra szeretném megcsinálni ezt a levest, kérdezném, hogy a nagy lábas víz az kb. mennyit jelent? Mert én mindig mindent túl sok vízzel szoktam csinálni sajnos a leveseket. Előre is köszönöm!

Barika
Barika Sat, 2011-12-31 13:22

Én úgy csinálom ezt a levest,h a csülök teljes főzőlevében főzöm meg a lencsét és a többi zöldséget. Amennyiben kevés víz marad, akkor pótolom ;) A legfinomabb lencseleves receptet választottad ;) BUÉK!

Maja50
Maja50 Sun, 2011-11-27 09:53

Én már többször meg főztem és nagyon finom lett ma ezt főzöm ebédre ! köszönöm szépen a receptet . KELLEMES VASÁRNAPOT JÓ EGÉSZSÉGET kívánok Marika

kovaevakiss
kovaevakiss Fri, 2011-11-18 22:21

Én holnap főzök lencselevest, majd reggel hamar beáztatom. Már régen volt nálunk, de most itt böngésztem a leveseket, és kedvet kaptam hozzá. Másodiknak talán krumplistészta lesz, nem kell minden nap húst is enni, majd vasárnap.

mese126
mese126 Fri, 2011-02-25 19:55

Jajj, látom, hogy 15 percig kell főzni még! Köszönöm, bocsánat!!!!

mese126
mese126 Fri, 2011-02-25 19:54

Kedves Beácska! Már fő a levesem, de most látom, hogy a kolbászra azt írod, hogy a végén teszed bele a levesbe! Nem kell előtte egy kicsit együtt főzni a levessel???? Köszönöm! mese126

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-05-08 06:41

Ma meg fogom csinálni, már be van áztatva a lencse

845
füstölt sertéscsülök 1.5 kg
kolbász 250 g
lencse 50 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
sárgarépa 3 db
fehérrépa 3 db
zeller 1 kis db
babérlevél 4 db
bors 8 szem
víz 2 l
napraforgó olaj 2 ek
finomliszt 0.5 evőkanál
fűszerpaprika 0.25 ek
0 ízlés szerint
tejföl 8 ek
ecet 1 teáskanál