Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lencseleves sajtos pirított kenyérrel

Lencseleves sajtos pirított kenyérrel
Lencseleves sajtos pirított kenyérrel
65 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szilveszterre keresgéltem, szerettem volna megtudni, ki hogyan készíti ünnepi ételeit. Sok lencselves receptet elolvastam, végül egy a sok receptből összegyúrt saját verzió mellett döntöttem. A hozzávalókról: a zsírról annyit, hogy én mindenből házit használok, így a zsírom is házi disznózsír, ami a hiedelemmel ellentétben sokkal egészségesebb, mint az olaj. A tejszínt előszeretettel helyettesítem házi tehéntejjel. Ezt le is lehet fölözni némi állás után, tehát lesz saját tejszínünk is belőle, de ha a fölözés elmarad az sem baj, bátran hozzá lehet adni a tehéntejet is. 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

TIPP: ha előzőleg húslevest főztünk, a kimaradt főtt zöldségeket ne dobjuk el. Tegyük hűtőbe, vagy akár fagyasszuk is le, mert az ilyen levesekbe kiválóan alakalmasak ízesítésnek, de ragukba, főzelékekbe is megfelelőek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lencsét főzés előtt minimum egy órával beáztatjuk. Ideális előző este már beáztatni, de ha elmarad sem tragédia. 
  2. A sütőt begyújtjuk közepes/nagy lángon. 
  3. A hagymát apróra vágjuk és a kevés zsiradékon megpároljuk. Ha megpárolódott, a liszttel rántást készítünk, majd felöntjük 2 dl vízzel és elkeverjük.
  4. Hozzáadjuk a lencsét, fűszerezzük és az egész répát, és petrezselymet is beletesszük. (Ne szeleteljük fel a zöldségeket, mert csak az ízük miatt tesszük bele őket. Ha elhagyjuk őket sem baj, van aki így szereti.) Ha felforrt hagyjuk tartalékon főni, amíg a lencse meg nem puhul (ha előzőleg be volt áztatva a lencse, akkor 30 percen belül megpuhul, ha nem volt beáztatva a lencse akkor kb. 40-45 perc alatt fő teljesen puhára). 
  5. Eközben a kenyeret kis kockákra vágjuk, ráreszeljük a füstölt sajtot és sütőbe tesszük, magas hőfokon pirulásig sütjük. 
  6. Ha megfőtt a lencse (nem szétfőtt, hanem már puha és ehető) a tejet/tejszínt elkeverjük a mustárral, és a leveshez adjuk. Ekkor lehet az elmaradt lisztet is beletenni. Ebben az esetben a mustárt és a lisztet el kezdjük összekeverni, majd apránként hozzáadva a tejet/tejszínt csomómentesre keverjük (mint egy habarást), majd a leveshez adjuk. Összeforraljuk, majd kikapcsoljuk. Tálalás előtt a zöldségeket kivesszük belőle és különtesszük (nem tálaljuk). Lehetőség van a répa felét beletörni a levesbe és elkeverni vele - annak ajánlom csak, aki szereti a répát így. 
  7. A sajtos kenyérkockákkal tálaljuk a levest. (Én nem szoktam előre beletenni a levesbe, külön tányéron szervírozom a kenyérkockákat.)
  8. Lehet turmixolni is a levest. Ebben az esetben még a mustár és tej hozzáadása előtt turmixuljuk a lencsét. Majd turmixolás után adjuk hozzá a tejet/tejszínt és mustárt. Ekkor a liszt elmaradhat.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 479
elküldve: 6
receptkönyvben: 95
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Ezo-terika

Mióta szakács: 2012.01.10.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: szilveszter, újév

egyéb elnevezések

lencseleves, lencseleves sajtos kenyérkockákkal, lencseleves sajtos pirított kenyérkockákkal

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

520
lencse 25 dkg
víz 1 l
sárgarépa 1 közepes db
zeller 0.25 közepes db
füstölt sajt 10 dkg
kenyér 3 szelet
sertészsír 0.5 ek
finomliszt 1 evőkanál
vöröshagyma 0.5 közepes fej
főzőtejszín 2 dl
mustár 1 ek
fokhagyma 1 gerezd
0 ízlés szerint
babérlevél 1 db