Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lencsés-sárgarépás csirke

Lencsés-sárgarépás csirke
Lencsés-sárgarépás csirke
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a finom egytálételt legalább húsz éve készítettem először, amikor újévre kerestem valami finom lencsés ételt, ami nem lencsefőzelék. A recept eredetije Verő Juli 1984-es kiadású könyvéből való, melynek címe Hónapok, napok, ételek. Picit alakítottam rajta, és azóta már nagyon sokszor elkészítettem, évközben is.
Nem olyan macerás ám az elkészítése, mint első olvasásra tűnik. Egyedül a szalonnával való tűzdelés tart sokáig (nekem).

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lencsét átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk.
  2. A csirkét, ha combot vagy szárnyat veszünk, megtűzdeljük füstölt szalonnacsíkokkal, ha csirkemellet használunk, a hüvelykujjnyinál vastagabbra darabolt húst egyenként betekerjük baconcsíkokba. A combot nem kell lebőrözni.
  3. Egy akkora edényben, amiben majd az egész elfér, és fedele is van (az enyém 24 cm átmérőjő és 7,5 cm magas) a szalonnás húst átforgatjuk a megforrósított olajon.
  4. A sárgarépát jó vastag, ferde karikákra, a hagymát cikkekre vágjuk, a húshoz adjuk, beletesszük a babérlevelet és a borókabogyót is (számoljuk meg, hány darab), és lefedve, időnként átkeverve puhára pároljuk.
  5. Ha már megpuhult a hús és a répa is (átmegy rajta egy hústű), az egészet kiszedjük az edényből egy szűrőlapáttal, közben a babérlevelet és borókabogyókat eltávolítjuk.
  6. A pecsenyelébe öntjük a leszűrt lencsét, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, megsózzuk. Zöldséghámozóval vékonyan hámozzunk le egy darab citromhéjat, ezt is tegyük bele, majd ha a lencse megpuhult, kivesszük. Fedő alatt megfőzzük. Mire a lencse megpuhul, a levét is elfövi, ha lenne még rajta lé, fedő nélkül hagyjuk elpárologni. Nézzünk rá közben, ha már elfőtt a leve, de még nem puhult meg, kevés vizet adjunk hozzá.
  7. Míg a lencse fő, a húsból kivesszük a csontokat, és falatnyi darabokra vágjuk.
  8. A lencséhez keverjük a húst, a répát és a hagymát, összekeverjük, kevés citromlével ízesíthetjük.
  • tepsi mérete: 24x7,5 cm
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 481
elküldve: 0
receptkönyvben: 77
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

meseto

Mióta szakács: 2011.12.11.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: újév

egyéb elnevezések

szalonnával tűzdelt csirke lencsével, lencsés-répás-szalonnás csirkeragu

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mohonc
Mohonc / mohonc Sat, 2012-11-03 07:38

Elkészítettem, és még fogom is! Egyszerű, finom és szép! Én még tettem bele kicsi egész krumplikat, mert azt nálunk nagyon szeretik, meg hagyma is több volt benne, és bár én két napra terveztem az adagot, alig maradt belőle...
Köszi!

mesetó
meseto / mesetó Mon, 2012-12-31 01:06

Örülök, hogy megtetszett a recept és hogy a család jó étvággyal fogyasztotta!

witch
witch / witch Fri, 2011-12-16 21:37

Ez jol hangzik, de hiaba lesz sok penzunk, ha a szerencsenk elrepul a csirkevel. :)

757
lencse 50 dkg
csirkemell filé 50 dkg
füstölt szalonna 5 dkg
napraforgó olaj 3 ek
sárgarépa 3 közepes db
vöröshagyma 2 közepes fej
babérlevél 2 db
borókabogyó 3 db
citromhéj 1 db
citromlé 1 ek
0 ízlés szerint