Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lengyel almás túrótorta vagy sütemény

Lengyel almás túrótorta vagy sütemény
Lengyel almás túrótorta vagy sütemény
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igazából azért adtam neki két nevet is, mert formától függően válik tortává vagy süteménnyé. Én célszerűnek láttam tepsiben készíteni, mert a massza meglehetősen sok és eléggé híg. A tortaformát nehezebb kibélelni sütőpapírral, és nem vállalkoztam arra, hogy esetleg a híg massza valahol elfolyik.

Ez a sütemény jó választás lehet azoknak, akik valami olyan süteményre vágynak, amiben elsősorban kevés a zsír. A vaj kihagyható, a túróból válthatunk a teljesen 0%-osokra, és máris az egészben semmi zsír a tojásokat kivéve. A 6 ek. cukor is opcionális, édesítővel helyettesíthető. A gyümölcscukorból jön csak cukor, további szénhidrát csak a pudingporból.

A túró kitűnő fehérjeforrás.

A nagyon szigorú diéta alatt persze csak módjával az 1 kockácska, elsősorban a gyümölcscukor miatt... De a kevésbé szigorú diéta alatt ennél picit több is megengedhető!

Nem diétázóknak fagylaltot és vaníliasodót ajánlok mellé.

Mikor azt írom, hogy 5 főre, természetesen ezt úgy értem, hogy 5 fő nem csak egy szeletet eszik!

hozzávalók / 5 adag

A túróhoz

Az almához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almákat magházuktól megtisztítjuk, és feldaraboljuk.
  2. Egy lábasba tesszük, öntünk rá 3 dl vizet, megszórjuk őrölt fahéjjal, és teszünk bele 1 kisebb darab egész fahéjat is, valamint néhány szem szegfűszeget. 3 ek cukrot is keverünk hozzá, 10 perc alatt puhára főzzük.
  3. Ha megfőtt, kiszedjük a kemény fahéjat, és botmixerrel pépesítjük. Ekkor a sütőt már előmelegíthetjük.
  4. Ha darabos a túró, akkor botmixerrel pépesítjük (lengyelektől láttam, de legjobb, ha puha krémtúrót választunk!), elkeverjük a puha vajjal (kihagyható), ízlés szerint picike (mondjuk 3-6 ek) cukorral vagy édesítővel, pár csepp citrommal.
  5. Hozzákeverjük a tojásokat és a pudingport. Ha mindez megvan, belekeverjük a pépes almát.
  6. Az egészet öntsük a sütőpapírral bélelt tepsibe. Forró sütőbe helyezzük, kb. 50 perc alatt készre sütjük. Hidegen vágjuk csak fel.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x35 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 472
elküldve: 3
receptkönyvben: 110
elkészítve: 7/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Angelocska

Mióta szakács: 2012.06.03.
23 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
konyha: lengyel
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

almás-túrós sütemény, almás sütemény, almatorta, sült túrós sütemény, sült almás sütemény

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

puncedly
puncedly Sun, 2017-12-10 12:06

szia! Elkeszitettem, hat valami mennyei! Fantasztikus az allaga, nem tul edes, mi afonyalekvarral bolonditjuk mar a tanyeron. Koszi a receptet, csaladi kedvenckent vonul be a tortenelembe. :D

Alabamameister
Alabamameister Wed, 2014-08-13 09:10

Már háromszor elkészítettem, a legkedvesebb édes süteményem lett, köszönöm:) Tegnap este is megcsináltam, fáradtságomban kifelejtettem belőle a tojást, de csodálatos módon így is összeállt a tészta, és megint isteni lett.

Angelocska
Angelocska / Angelocska Wed, 2014-08-13 12:59

Szia!
Köszönöm a visszajelzést! Nem is tudtam, hogy tojás nélkül is összeáll :)) örülök, hogy ízlik!

Kuyoshi
Kuyoshi / Kuyoshi Mon, 2012-12-31 21:03

Angelocska, ez nagyon finom. Mind az almát, mind a túrót szeretem. Így egybe meg fantasztikus. Én a "full" verziót készítettem el és tortaformában. Semmi gond nem volt a sütőpapírral bevonással :) Persze, ehhez olyat kell használni, aminek az alját külön lehet venni és az oldala békazáras.
Van valami kötődésed a lengyelekhez?

Angelocska
Angelocska / Angelocska Tue, 2013-01-01 08:39

Szia! Örülök, hogy ízlett :) Orosz szakon végeztem és ott kezdtem lengyelül tanulni, majd két különálló, 1-1 féléves tanulmányi út után lett egy felsőfokúm belőle. Csak akkor lehet pár év után így megtanulni egy nyelvet, ha szeretjük a népet és az országot. Mindent szeretek, ami lengyel, de nem tudom, miért. 2013-ban többet kéne lengyeleznem, megvan a motiváció és "fejbekólintás". Köszi! :)

Kuyoshi
Kuyoshi / Kuyoshi Tue, 2013-01-01 10:03

Nekem meg Pécsen orosz szakos szobatársam volt, akkorra én már kis szeletét ismertem a lengyel zenéknek, én szoktattam rá Őt. :)
Azóta én is jártam kint, megismerkedtem jó emberekkel, barátaim is lettek. Én most kezdtem el tanulni lengyelül, mert nem igen tudtam kommunikálni velük, főleg, hogy még angolul sem nagyon tudok beszélni. Élménydús volt az idei út, mikor egyedül mentem :)
A lényeg, hogy imádom őket, a Krakkói utam alatt meg annyi finomat ettem, hogy keresgélem a lengyel ételeket és meg is csinálom.
Amíg el nem felejtem: Szczęśliwego nowego roku.

538
tehéntúró 750 g
tojás 3 db
vaj 30 g
vaníliás pudingpor 2 tasak
cukor 6 ek
alma 1 kg
víz 3 dl
fahéjrúd 1 db
szegfűszeg 3 db
cukor 3 ek
citromlé 3 csepp