Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lenmagos-levendulás kenyér

Lenmagos-levendulás kenyér
Lenmagos-levendulás kenyér
180 perc / előkészület: 120 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádok itthon kenyeret sütni.Amikor ez a kenyér sült a sütőben, azon gondolkodtam, hogy milyen finom lehet egy kis vajjal, rá talán egy kis áfonyadzsem. Volt is a hűtő ajtóban egy üveggel.
A kenyér megsült. Persze a kis családom üres üveget rakott vissza a hűtőbe .
Ja nem, mert egy kiskanál volt benne. A levendula pont annyira érződött, hogy még nem volt túl hangsúlyos.nyeret sütni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A lenmagot meg azoknak ajánlom, akiknek emésztési problémájuk van.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészítjük a hozzávalókat, egy nagy kelesztőtálban a liszt közepébe öntjük a langyos vizet.
  2. Beletesszük a cukrot és az élesztőt. Köré mehet minden, kivéve az olaj.
  3. Ha az élesztő felfutott, alaposan összegyúrjuk.
  4. Ha összeállt a tésztánk, tegyük hozzá az olajat, jól bedagasztjuk, kb. 15-20 percen keresztül. Egy lisztezett, konyharuhával bélelt tálban hagyjuk jól megkelni (kb. 2-szeresére).
  5. Formázzunk belőle kenyérformát.
  6. Vajazzunk, lisztezzünk ki egy darab sütőpapírt, amit egy jénai vagy más sütőformába teszünk, aminek van fedele.
  7. Helyezzük bele a kenyeret, és hagyjuk megint megkelni.
  8. Ha megkelt,  egy késsel bevadossuk, hogy szépen kinyíljon a kenyér.
  9. Előmelegített sütőbe tesszük, de előtte a sütőformánk fedelét bespricceljük vízzel, hogy gőzben süljön a kenyér.
  10. Sütőtől függő hosszúságú ideig sütjük.
  11. Ha megsült, nagyon óvatosan levesszük a sütőedény fedelét, vigyázva a forró gőz éget!
  12. Egy rácsra tesszük, és spricceljünk rá vizet, hogy cserepesedjen.

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 081
elküldve: 0
receptkönyvben: 47
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

mislenbaba

Mióta szakács: 2010.07.02.
31 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

levendulás kenyér, szezámmagos kenyér, házi készítésű kenyér

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

galibolya77
galibolya77 Tue, 2011-08-09 15:13

Nagyon ígéretesen hangzik ez a kenyér, tökéletesen is néz ki. Az lenne a kérdésem, hogy itt a sima liszten a BL-55-öset érted? Én is rendszeresen sütöm Limara kenyerét, mindig nagy sikerrel, de eddig nem mertem "alább adni" a lényegesen drágább BL-80-asnál. De ha valaki, aki ilyen szép kenyeret süt azt mondja, hogy neki sikerül az 55-össel is, akkor megpróbálnám.

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Tue, 2011-08-09 17:54

Az igazság az, hogy nem emlékszem pontosan. De az biztos, hogy legtöbbször tényleg bl 55-ös liszttel készültek a kenyereim, valószínűleg ez is.
Egy próbát megér.

662
lenmagliszt 10 dkg
finomliszt 40 dkg
öregtészta 25 dkg
élesztő 1.5 dkg
aszkorbinsav 1 csipet
burgonyapehely 5 dkg
víz 3 dl
cukor 1 teáskanál
2 teáskanál
levendula 1 db
napraforgó olaj 2 ek