Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Leopárd kalács

Leopárd kalács
Leopárd kalács
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már nagyon régóta szemeztem a Neten ezzel a kaláccsal, és ma végre rá is szántam magamat. Akad fent egy-két recept, sőt külföldi oldalakon is található, de megpróbáltam a saját szánk íze szerint elkészíteni. Ez lett belőle... nagyon finom puha, nagyon omlós, és nagyon sok a foltja.

hozzávalók / 6 adag

Kalács

Teteje lekenéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

Kalács

  1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben, melybe tettünk 1 teáskanál porcukrot, letakarva felfuttatjuk.
  2. A lisztet, a keményítőt, a sót, a porcukrot, vaníliás cukrot egy tálba tesszük, majd a vajjal, a többi tejjel, a tejszínnel, és a felfuttatott élesztővel rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
  3. Ha a tésztánk egyenletes, 3 egyenlő részre osztjuk. Az egyik részhez gyúrunk 1 evőkanál tejben elkevert 1 evőkanálnyi kakaót. A másik részhez gyúrunk 2 evőkanál tejben elkevert 2 evőkanálnyi kakaót. A harmadik rész simán marad.
  4. A tésztákat letakarva meleg helyen 1 óra hosszát kelesztjük. Kelesztés után minden tésztát 7 egyenlő részre osztunk. Összesen 21 db gombóckánk lesz.
  5. Először a világosabb kakaós tésztával dolgozunk, mind a 7 gombócból kb. 28 cm-es rudat sodrunk. A sötétebb kakaós tészta gombócait kb. 28 × 6 cm téglalappá nyújtjuk, és ebbe csomagoljuk a világosabb rudacskákat. Végül a fehér gombócokat is kb. ugyanakkora méretre nyújtjuk, és ebbe csomagoljuk a dupla kakaós rudacskát.
  6. Sütőpapírral kibélelünk egy 11 × 28 cm-es sütőformát, és belefektetünk 3 db rudat, majd a tetejére a maradék 4 db rudat. Letakarva még 30 percig kelesztjük.
  7. Az idő leteltével tetejét lekenjük a tojássárgájával, és 180 C fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Teteje lekenéséhez

  1. Gyengén átkeverjük a tojássárgáját.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 11 × 28 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 825
elküldve: 0
receptkönyvben: 71
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: 1

szakács

Katica

Mióta szakács: 2013.08.10.
169 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

foltos kalács, foltos kelt tészta, leopárd mintás kalács

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

541
finomliszt 47.5 dkg
étkezési keményítő 2.5 dkg
friss élesztő 1.8 dkg
tej 2.2 dl
habtejszín 1 dl
porcukor 9 dkg
0.5 kk
vaníliás cukor 1 csomag
teavaj 6.3 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 ek
tej 3 ek
tojássárgája 1 db