Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Leveles fokhagymás pogácsa

Leveles fokhagymás pogácsa
Leveles fokhagymás pogácsa
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon régi recept, sokszor megsütöttem, most fokhagymával ízesítettem, mivel imádom a fokhagymát. Nem tartozik a leggyorsabb pogácsák közé, de megéri vele dolgozni, mert nagyon finom.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A zsír legyen kemény és hideg, mert csak úgy lehet könnyen lereszelni, zsír helyett esetleg zsíros vaj is megfelel. Tejfölt használjunk, ha azt akarjuk, hogy szép réteges és könnyű legyen a tésztája. A kelt tésztát kenyérsütő gépben dolgoztatom ki, így nem olyan megterhelő, csak a hajtogatás marad, az mégis sokkal könnyebb. Inkább időigényes elkészíteni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a kevés cukorral, tejjel felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a lisztet, olajat, sót, tejfölt, tojássárgákat, majd jól kidagasztjuk,vége felé beledolgozzuk a reszelt fokhagymát,és pihentetjük.
  3. A megkelt tésztát kinyújtjuk. 
  4. A hideg, kemény zsírt ráreszeljük, felcsavarjuk, mint a bejglit, jó szorosan, mindkét végét behajtjuk, és 15 percenként 3-4-szer hajtogatjuk.
  5. Minden nyújtás után pihentetjük legalább 15 percet.
  6. A megkelt tésztát kinyújtjuk, késsel kockára vágjuk, megkenjük a tetejét fokhagymával ízesített 2 tojásfehérjével, és előmelegített sütőben szép aranysárgára megsütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 291
elküldve: 3
receptkönyvben: 142
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: 1

szakács

helena26

Mióta szakács: 2011.09.18.
458 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pogácsa
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

leveles pogácsa, fokhagymás pogácsa, zsíros pogácsa

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

v.zsuzsi
v.zsuzsi Sun, 2016-09-25 10:42

Nem vagyok kezdő háziasszony, nagyon sok kelt tésztát, pogácsát sütök, de nekem ez sajnos nem sikerült. Nagyon zsírosnak is találom és hát leveles az nem lett. Már a hajtogatáskor esett szét, alig bírtam vele dolgozni. No és a végeredmény is siralmas lett. Mit ronthattam el nem tudom, mert a fotón valami gyönyörű, leves pogácsát látok. Sajnáoom

helena26
helena26 / helena26 Sun, 2016-10-23 15:18

Kedves Zsuzsi!
Én is sajnálom,hogy nem sikerült!Nem tudom ,hogy mi okozhatta ezt a gondot a tésztájával.
Üdvözletem,Helena

Wik
Wik Tue, 2015-06-16 16:07

Nagyon jól lehet dolgozni a tésztával, használni fogom pogialapnak :) viszont az lenne a kérdésem, milyen vastagra nyújtottad h ilyen szép magas lett? köszönöm :)

nemesvali
Nemes Vali / nemesvali Fri, 2013-09-27 11:54

megsütöttem tegnapelőtt, nagyon finom lett, de a zsírt sokalltam bele, kb. felét kentem-reszeltem rá, és még így is a tepsi alja jó zsíros lett. Egyébként nagyon jó ízű pogi, máskor is meg fogom sütni
Vali

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-09-25 11:19

Milyen gyonyoru leveles lett Helena! Gratulalok, mentettem koszonom, Torma :)

1049
finomliszt 40 dkg
rétesliszt 30 dkg
friss élesztő 5 dkg
tejföl 400 ml
tojássárgája 2 db
2 kávéskanál
napraforgó olaj 6 ek
cukor 1 teáskanál
disznózsír 25 dkg
tej 0.5 dl
fokhagyma 5 gerezd
tojásfehérje 2 db