Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Leveles sajtos rúd Medeától

Leveles sajtos rúd Medeától
Leveles sajtos rúd Medeától
80 perc / előkészület: 50 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kakaós csiga, a sajtosroló és sajtos pogácsa mellett, ez is egy hagyományos, mindenki által kedvelt péksüti, otthoni változata.  A bolti verziónál viszont sokkal finomabb... érdemes kipróbálni. :)

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Rétegzéshez

  • 13 dkg vaj (felolvasztva)
  • 5 dkg sajt (trappista, mozzarella vagy gouda)

Tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba. Keverjük össze a cukorral (ez kell az élesztő gombák „munkájához”), a sóval. Ezután mehetnek bele a nedves hozzávalók, azaz a tejföl, a tej, a tojássárgája, és végül szórjuk rá a szárított élesztőt. Gyúrjuk össze, és alaposan dagasszuk meg. Langyos helyen kelesszük egy órát.
  2. Ha letelt a pihentetési idő, lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagra. A tetejét kenjük le az olvasztott vaj felével, és szórjuk meg a lereszelt sajttal (szintén a fele mennyiséggel).
  3. Ezután könyvtechnikával hajtsuk meg (azaz először vízszintesen, majd függőlegesen hajtsuk be a közepére a tésztát). Nyújtsuk ki újra és kenjük le a maradék vajjal, és szórjuk meg a sajttal. Ezután harmadjára is nyújtsuk ki, de ezúttal hagyjuk vastagabbra, 3-4 cm-re, és egy éles késsel vágjunk hosszúkás rudakat belőle.
  4. Helyezzük őket sütőpapíros tepsire és tegyük egy éjszakára (vagy legalább 3-4 órára) a hűtőbe. Ezután 180-190 fokra melegítsük elő a sütőt. Amíg melegszik, a hűtőből kivett rudakat kenjük le a tojásfehérjével és szórjuk meg a reszelt sajttal, 20-25 percig süssük aranylóan pirosra. Még langyosan fogyasszuk! :)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 361
elküldve: 0
receptkönyvben: 55
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: 1

szakács

medea

Mióta szakács: 2014.04.03.
134 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

receptkategóriák

főkategória: sós süti
alkategória: sajtos rúd
hasonló kategóriák: sós masni, fonat, párna, sós torta, sós csiga, sajtos roló, grissini, sörkiflik, sós batyu, sós rúd

egyéb elnevezések

hajtogatott sajtos rúd, sajtos rúd, kelt leveles rúd sajttal

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

441
finomliszt 25 dkg
tojássárgája 1 db
instant élesztő 0.5 tasak
cukor 1 teáskanál
1.5 teáskanál
tejföl 150 g
tej 1 dl
vaj 13 dkg
sajt 5 dkg
tojásfehérje 1 db
sajt 5 dkg