Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Leveles tepertős pogácsa Kaporkától

Leveles tepertős pogácsa Kaporkától
Leveles tepertős pogácsa Kaporkától
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tepertős pogácsa azokhoz az ételekhez tartozik, amiket sosem mertem elkészíteni, hiszen azt gondoltam, hogy olyan jól, mint falun élő öreg rokon nénikéink, úgysem tudom megcsinálni, akkor meg minek is álljak neki... A néniket ügyességben sajnos nem értem utol, valószínűleg soha nem is fogom, de miután legyőztem a kisebbrendűségi érzésemet, én is belevágtam ennek a pogácsának az elkészítésébe. A végeredmény nagyon finom, és bár kb 45-50 db pogácsa lesz belőle, hamar elfogy az asztalról.

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Tepertőkrém

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tepertőt húsdarálón ledaráljuk, majd megfűszerezzük a 2 teáskanál pirospaprikával, 1.5 teáskanál sóval, 1 kávéskanál borssal, és jól összedolgozzuk. Amennyiben a tepertő jól ki van sütve, és kissé száraz, keverünk hozzá kb 3 dkg margarint is. Ez természetesen elhagyható.
  2. Megszitált lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az egész tojást, 1 teáskanál sót, 1 kávéskanál borsot és a joghurtot, és könnyű tésztát gyúrunk belőle. Cipót formálunk belőle, és konyharuhával lefedve kb 1 órát pihentetjük.
  3. Miután pihent 1 órát, téglalap formára kinyújtjuk, és a tepertőkrém egyharmadával szépen befedjük a tésztát. Ezután jön a hajtogatás. Az én hajtogatási technikám a következő: először jobbról félig balra behajtom a tésztát, majd a baloldali felet teljesen ráhajtom a tészta tetejére, ezután alulról hajtom be félig, majd a felső részt, kissé megemelve a tésztát, a tészta alá hajtom. Voltaképpen teljesen mindegy a hajtogatás sorrendje. Viszont bárhogyan is hajtogatunk, a hajtogatás sorrendjét meg kell tartanunk a következő 2 hajtogatásnál, mert csak így lesz a tésztánk szép leveles.
  4. Konyharuhával letakarjuk ezután a tésztát, egy órát pihentetjük, majd az előző műveletet még egyszer elvégezzük rajta. Majd újabb óra pihentetés, nyújtás, kenés, hajtogatás. Összesen tehát 3X hajtogatunk.
  5. Az utolsó hajtogatás után is pihentetjük egy fél órát, majd kb 1.5-2 cm-vastagságúra kinyújtjuk a tésztát. A tetejét bekenjük tojássárgával, késsel bekockázzuk a tetejét, és 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk őket. A pogácsaszaggató mérete is tetszőleges lehet, de ezzel a mérettel 45-50 db pogácsát lehet kapni a tésztából.
  6. A tepsiben tovább kelesztjük kb 30 percet a tésztát, majd előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt szép pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 50x40 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 13 437
elküldve: 2
receptkönyvben: 66
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Kaporka2011

Mióta szakács: 2014.06.09.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, tízórai, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
diéta: cukormentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tepertős pogácsa, kelt tepertős pogácsa, hajtogatott pogácsa tepertővel

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

591
finomliszt 50 dkg
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
joghurt 400 g
friss élesztő 3 dkg
1 kávéskanál
bors 1 kávéskanál
tepertő 30 dkg
1.5 teáskanál
bors 1 kávéskanál
margarin 3 dkg
fűszerpaprika 2 teáskanál