Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Leveles töpörtyűs pogácsa Koszidertől

Leveles töpörtyűs pogácsa Koszidertől
Leveles töpörtyűs pogácsa Koszidertől
80 perc / előkészület: 50 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon egyszerű, de rém hosszadalmas. Az eredmény azonban csodás: külseje ropogós, belseje leveles, foszlós. Inkább nagyobbakra szaggassuk, hogy nagyokat lehessen harapni bele. (Bár én legjobban rétegekre szétszedve szeretem enni.) A krumplitól még másnap is jó, de igazán frissen finom. Minél sültebb a töpörtyű, annál jobb. Bolti, elődarált töpörtyű ne vegyünk hozzá, mert abban a bőre is benne szokott lenni, ami ha megsül, kemény lesz, mint a sörét.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Tartalmas leves mellé, sörözéshez, vagy bármikor, amikor megkívánjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, összetörjük, és teljesen kihűtjük.
  2. Közben daráljuk le pépesre a töpörtyűt, és keverjük el 1 teáskanál sóval. Jó sült, pirult, bőr nélküli töpörtyű a legjobb hozzá. (Ha bőrös, kb. 80 dkg szükséges, a bőrt pedig vágjuk le.) 
  3. Az élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított tejben egy nagy csipet cukorral.
  4. A maradék 2 tk sót elkeverjük a tejfölben, hogy teljesen felolvadjon.
  5. A lisztet, krumplit, 2 db tojást, tejfölt, vajat és a felfutott élesztőt elkeverjük és dagasztani kezdjük. (Kézi mixer dagasztó spiráljával is csinálhatjuk.) A krumpli és a tejföl vizessége arányában még 3-5 kanál lisztre lesz szükségünk, amit közbe-közbe adagoljunk a tésztához mindaddig, míg a ragacsot a kezünkről és a tál faláról is összegyűjti a tésztagombóc. Jól kiverjük. A szokásos kelt tésztánál keményebb, homogén, fényes gombócot kell kapnunk. Kóstoljuk meg nyersen, sósnak kell éreznünk, akkor lesz jó.
  6. Most egészen vékonyra kinyújtjuk, és megkenjük a sózott töpörtyűvel. A tésztát felhajtogatjuk: először az alsó harmadot hajtjuk be középre, aztán a teteje harmadot ráborítjuk. Most a bal oldali harmadot hajtjuk középre, végül a jobb oldali harmadot is. Magas tésztalabdát kapunk, amit kevés liszttel meghintünk, és langyos helyen 40 percig kelesztünk.
  7. A szépen megdagadt tésztát ismét vékonyra kinyújtjuk, és a már ismert módon áthajtogatjuk. Most 30 percig kelesztjük.
  8. Ismét vékonyra nyújtjuk, és hajtogatjuk, és újból 30 percet kelni hagyjuk. (Összesen háromszor hajtogatjuk, és 100 percig kelesztjük.)
  9. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 nagy sütőlapot (vagy vajazzuk - lisztezzük), és begyújtjuk a sütőt.
  10. Véglegesen kinyújtjuk a tésztát, kb. 2 cm vastagra (bő hüvelykujjnyira). A tészta tetejét lekenjük a harmadik, felvert tojással, és éles késsel kb. 1 x 1 cm-es közökkel beirdaljuk-bevagdossuk a tetejét.
  11. 5 cm-es szaggatóval kiszúrjuk, tepsire sorakoztatjuk. Sütés közben alaposan megnő, megemelkedik - egyik-másik fel is dőlhet -, ezért 2-3 cm-es közöket hagyjunk. A kiszúráskor törekedjünk arra, hogy ne legyen "hulladék", mert újra gyúrni nem lehet! Inkább ne legyen szabályos, de minden tésztát használjunk fel.
  12. Tepsinként kb. 30 perc alatt megsütjük, míg fényes, aranybarna nem lesz. Kb. 45 darab lesz belőle.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 33 043
elküldve: 2
receptkönyvben: 151
elkészítve: 6/7
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tepertős pogácsa, kelt tepertős pogácsa, hajtogatott krumplis pogácsa tepertővel

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Fri, 2014-02-07 00:43

Kedves Koszider!
Nem kell ennyit hajtogatni, próbáld ki egyszerűsítve, amikor rákented a darált töpörtyűt, tekerd fel a tésztát mint a beiglit, utána pihentesd kb. fél órát és folytasd ahogyan az utolsó nyújtásnál szoktad. A végeredmény ugyanaz, kevesebb macerával. Nálunk is nagy kedvenc a töpi pogi, éppen tegnap vettem töpörtyűt, és most éppen kenyereket kezdtem elkövetni, - eddig kevés sikerrel - és most jött az áttörés, hirtelen ötlettől vezérelve töpörtyűset sütöttem és ez nagyon jól sikerült.
üdvözlettel: Margó

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2014-02-07 09:21

Kedves Margó!
Bár úgy gondolom, a tészta lényegéhez, ahhoz, hogy könnyű és leveles legyen, a hajtogatások közötti többszöri kelesztés is szükséges, biztos, hogy ki fogom próbálni a Te módszeredet is, mert ha bejön, nagyon meggyorsítja a folyamatot.
Üdvözöl: Koszider

ugróbogyó
ugróbogyó Sun, 2013-06-02 21:31

Kedves Koszider! Nagyon köszönöm a választ, lehet hogy valóba hajtogatási probléma volt. Nem ment el a kedvem, főleg azért sem, mert jöttek vendégeink, és nagyon izlett nekik. Meg fogom mégegyszer csinálni. Köszi a jótanácsot, üdvözöllek: U.B.

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2013-06-02 19:25

Kedves Ugróbogyó!
Pedig fel kell jönnie! A nyers tészta vastagságának legalább a duplájára nő meg. Nem tudom, mi lehetett az oka ennek a "laposságnak", mert sok minden közbejátszhat, a liszt minőségétől, a konyha hőmérsékletétől, a sütőn át az élesztőig bármi okozhatja. Azt javaslom, de add fel, próbáld meg még egyszer! Fel kell jönnie és még el is kell dőlnie a pogácsáknak. Azért annak örülök, hogy az íze jó lett, mert a lapos pogácsa is jobb, mint a semmilyen. (Csak egy buta kérdés: egyforma sorrendben hajtogattad? - mert ez is okozhatja, hogy nem lesz leveles.)
Üdvözöl: Koszider

Sára85
Sára85 Mon, 2013-04-01 10:37

Szia! Elkészítettem és nagyon finom lett! Tényleg nagyon hosszadalmas, de közbe-közbe lehet még mást is csinálni. Ropogós kívül, belül pedig puha. És másnap is fogyasztható, megmarad puhának. Köszi a receptet, mentettem!

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2013-04-01 14:12

Kedves Sára!
Rettentően örülök, hogy ízlett! Nekem ez a kedvenc sósságom, de bevallom, nehezen szánom rá magam a készítésére, mert simán elmegy vele egy délután. De a végeredmény! Örülök, hogy kipróbáltad!
Üdvözöl: Koszider

890
finomliszt 50 dkg
finomliszt 10 dkg
tepertő 50 dkg
burgonya 3 db
tejföl 175 g
tojás 2 db
vaj 5 dkg
élesztő 3 dkg
tej 0.5 dl
cukor 1 csipet
3 tk
tojás 1 db