Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Levendulakrémes párnácska

Levendulakrémes párnácska
Levendulakrémes párnácska
50 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A házunk körül nagyon sok levendula van. Már régóta azon töröm a fejem, hogy a szokásos levendulás kekszen kívül milyen édességet tudnék belőle készíteni. Ez lett az eredmény. Nagyon finom, puha a tésztája még másnap is. Melegen szenzációs, de hidegen is nagyon eteti magát.

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Krém

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A lisztet, a cukrot, a vajat elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a hideg vizet. Jól összedolgozzuk, majd legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A hűtőből kivéve lisztezett deszkára tesszük a tésztát, jól átgyúrjuk, majd kb. 5 cm átmérőjű hengert formázzuk belőle. Kb. 1,5 cm-es korongokat vágunk belőle, melyeket nyújtófával ovális alakúra nyújtunk.
  3. Az egyik felébe kiskanállal kis kupacot rakunk a kihűtött krémből, majd a másik felét ráhajtjuk, körbenyomkodjuk, és kisebb (6 cm-es) linzerszaggatóval kiszúrjuk. A maradék tésztát újra és újra összegyúrjuk, és új párnácskákat készítünk belőle. Tepsibe sorakoztatjuk. Nekem ebből a mennyiségből 25 db lett.
  4. Előmelegített sütőben 210 C fokon 10-15 perc alatt világosra sütjük. A sütőből kivéve porcukorral bőven meghintjük.

Krém

  1. A tejet felforraljuk, belerakjuk a levendula virágokat és lefedjük. Ha kihűlt, egy éjszakára hűtőbe rakjuk.
  2. Másnap leszűrjük a tejet.
  3. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a keményítőt, majd a hideg tejet is apránként hozzáadagoljuk, majd sűrű krémmé főzzük.
  4. Ha megfőtt, hideg vízbe tesszük, kihűtjük, közben kevergetjük, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 762
elküldve: 1
receptkönyvben: 55
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Kovács Györgyi

Mióta szakács: 2011.07.04.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
alkalom: karácsonyi gasztroajándék
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

levendulás aprósütemény, levendulás tallér

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kiskukta65
kiskukta65 / kiskukta65 Sun, 2016-02-21 21:35

Ez egy olyan gyönyörű felvétel! Meseszép! Már régóta szemezek a recepttel, tegnap megcsináltam. Igaz, levelestésztát használtam, de a lényeg úgyis a levendulás krém volt:) A fehérjét nem akartam kiönteni/takarcsolgatni, ezért habnak felverve belekevertem azt is a krémbe. Nagyon finom süti lett belőle. Köszi a receptet.

453
finomliszt 25 dkg
cukor 10 dkg
vaj 10 dkg
tojássárgája 2 db
víz 4 evőkanál
tej 2.5 dl
levendula 5 db
tojássárgája 1 db
cukor 7.5 dkg
kukoricakeményítő 2 dkg