Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Levendulás charlotte eperöntettel

Levendulás charlotte eperöntettel
Levendulás charlotte eperöntettel
35 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az epres charlotte volt az első (babapiskótás verzió) torta, amit kipróbáltam anno... nagyon egyszerű elkészíteni, mutatós...garantált sikerélmény még kezdőknek is :).
Azóta már legalább 10-féle variáció született, amelyek közül az első, amit bemutatok, az a levendulakrémes. Régóta ki akartam próbálni a levendulafagyit...rengeteg pozitív élményt olvastam erről a különleges édességről ... ha nem is fagylalt formájában, de a fagyirecept alapján kicsit átalakítva sikerült összehozni egy izgalmas ízvilágú tortát. Ezt is nagyon egyszerű elkészíteni... de vigyázat rá lehet kattanni, annyira finom :).


hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet felforraljuk, beleszórjuk a szárított levendulavirágot, tűzről levesszük, majd lefedve, kb. 15 percig állni hagyjuk, és lehűtjük.
  2. A krémport és a zselatinfixet összekeverjük, majd hozzáadjuk a levendulás tejet, és kb. 3 percig habverővel vagy géppel habosra/sűrűre keverjük.
  3. A tojásokat szétválasztjuk, (fehérjét hűtőbe tesszük) a sárgáját, a mascarpone-val jól kikeverjük.
  4. Kis edényben a 4 ek kristálycukrot és a 3 ek vizet feltesszük főni. Forrás után kb. 2-3 percig főzzük, míg elkezd hólyagosan buborékozni (sűrű cukorszirup), majd félrehúzzuk.
  5. A tojásfehérjéket habverővel vagy géppel elkezdjük habbá verni, félidőben beleszórjuk a vaníliás cukrot és a habfixet, majd ha már kemény a hab, vékonyan belecsurgatjuk a sűrű cukorszirupot. (ha esetleg már nem folyik, akkor picit felmelegítjük, hogy folyósabb legyen).
  6. Közben folyamatosan verjük a habot, míg egynemű nem lesz a sziruppal. Ekkorra már nagyon kemény sűrű habot kapunk.
  7. Simára keverjük a vaníliás krémet a tojássárgájás mascarpone-val, majd óvatosan összeforgatjuk a habbal. Lassan, finoman, míg egyneművé nem válik az egész massza.
  8. Egy tortaformát (az enyém alkalomhoz illően szív alakú volt, de kerekben is jól mutat) körberakunk félbevágott babapiskótával, (állítva) majd az alját is kibéleljük. Beleöntjük a levendulás krémet, és a hűtőben egy éjszakát dermedni hagyjuk.
  9. Az eperöntethez az epret megtisztítjuk, 2-3 szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit összeturmixoljuk, kevés citromlevet és cukrot adunk hozzá - ízlés szerint, (a konzervhez csak citromlé szükséges), majd ezt is hűtőben tároljuk.
  10. Tálalás előtt levesszük a tortaforma keretét, majd félbevágott eperszemekkel, tejszínhabbal, és ha van, friss levendulavirággal, illetve levelekkel díszítjük. A felszeletelt tortánkat eperöntettel kínáljuk...majd figyeljük a reakciókat! :)

  • tepsi mérete: 18-20 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 080
elküldve: 2
receptkönyvben: 55
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Batta Róbert

Mióta szakács: 2011.05.23.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
szezon: tavasz
kategória: torta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

levendulás-epres torta, babapiskótás levendulatorta eperrel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ariel76
ariel76 / ariel76 Wed, 2011-05-25 06:53

Szia Robi

Milyen krémport használtál? Főzés nélküli pudingporral helyetesithető esetleg?
Nagyon szép a tortád.
További jó sütést-főzést kívánok.

Szia ariel76

703
babapiskóta 250 g
mascarpone 250 g
tej 3 dl
zselatinfix 1 csomag
habfixáló 1 csomag
cukor 4 ek
vaníliás cukor 1 csomag
levendula 2 db
víz 3 ek
vaníliás pudingpor 1 tasak
tojás 2 db
eper 400 g
citromlé 1 citromból nyert