Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Leves paradicsomból ahogy Fahéj készíti

Leves paradicsomból ahogy Fahéj készíti
Leves paradicsomból ahogy Fahéj készíti
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon-nagyon fiatalasszony voltam még, mikor egy hétvégén váratlanul meglátogatott minket apósom. Éppen hogy új helyünkre költöztünk, kamrám tartalma meglehetősen gyér volt. Faluhelyen lévén és ráadásul szombaton, boltot nyitva emberi közelségben nem leltünk, így abból főztem, amit találtam. Így készült első paradicsomlevesem igazi paradicsomból. Saját elképzelésem szerint, enyhén szólva rettenetesen hiányos konyhai eszközökkel, órákig pancsolva, mindent összemaszatolva, de kész lett. Roppant zavarban voltam, mert ugye először főztem apósom tiszteletére, és ráadásul a leveske valami miatt (talán nem volt elég benne a paradicsom) igen sápadtra és ízetlenre sikeredett. De ő hősiesen ette és dicsérte. Valószínűleg pont úgy, ahogy nagyapám tette annak idején, mikor anyukám első, tévedésből fokhagymával készített paradicsomlevesét kóstolta.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Érdemes vele időt tölteni, mert bár kicsit lassabban van kész, mint a sűrített paradicsomos leves, de sokkal finomabb. Ne sajnáljuk belőle a sót, mert úgy finom, ha a cukor mellett az is érződik az ízén.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az érett paradicsomot megmossuk, cikkekre vágjuk, és egy megtisztított hagymával tűzre tesszük. Megsózzuk. Saját levében, néha megkevergetve addig főzzük, míg a héja felpöndörödik, és a húsa megpuhul.
  2. Egy másik lábasban a zsírt felolvasztjuk, és a liszttel nagyon világos rántást készítünk. Felengedjük 1 l vízzel.
  3. A megfőtt paradicsomból kihalásszuk a hagymát, és félretesszük, a paradicsomot pedig levesszűrőn egy merőkanál segítségével átpasszírozzuk, és a rántáshoz öntjük.
  4. A hagymát visszatesszük a levesbe, megcukrozzuk, és felfőzzük. Hozzáadjuk a rizst, és lefedve, kis lángon készre főzzük.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 972
elküldve: 0
receptkönyvben: 42
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: levesek
szezon: nyár
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

paradicsomleves rizzsel, igazi paradicsomleves, rizsbetétes paradicsomleves

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mytzee
Mytzee Thu, 2013-09-05 12:39

Örülök, hogy a történetet is megismerhettem, mert így szintén hiányos konyhai felszereléssel (ráadásul ismeretlen konyhában) is neki mertem állni megfőzi életem első paradicsomlevesét! Egyáltalán nem bánom, mert élvezettel pancsoltam vele, előre tudtam, hogy szeretni fogom! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-09-05 16:34

Örülök, hogy kipróbáltad! Az emberi leleményesség határtalan. Én is többször főztem már hiányos, idegen konyhákban, de mindig meg lehet oldani mindent, az a tapasztalatom. És talán még jobban is ízlik az az étel, aminek az elkészítése első ránézésre lehetetlennek tűnt. :)
Üdv: Fahéj

227
paradicsom 1 kg
vöröshagyma 1 közepes fej
1 kávéskanál
cukor 8 dkg
rizs 3 dkg
mangalica zsír 1 ek
finomliszt 4 dkg