Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Libamáj-falatok

Libamáj-falatok
Libamáj-falatok
140 perc / előkészület: 40 perc sütés: 100 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Franciaország dél-nyugati területén libazsírt és kacsazsírt kennek a kenyérre vaj helyett. Az emberek előszeretettel, mintegy előételként fogyasztják a ropogós, zsíros liba, kacsa bőrkét, valamint kétszer annyi libamájat esznek, mint egy átlagos francia és ötvenszer annyit, mint egy amerikai. A francia parlament 2005. október 17-én vitatta meg a libamájról szóló törvényjavaslatot. Az eredeti törvénytervezeten három módosítást eszközöltek, többek között fontosnak találták, hogy a törvényben szerepeljen egy pontos definíció arról, hogy mit is értenek libamáj alatt. A módosítások elfogadása után a mezőgazdasági miniszter, Dominique Bussereau, a parlament bölcsességére bízta a kérdés eldöntését, és szavazásra bocsátották a törvényjavaslatot. A képviselők ellenszavazat nélkül, egyhangúlag döntöttek a libamáj francia nemzeti és gasztronómiai örökséggé nyilvánítása mellett. Arra nemigen voltak kíváncsiak, hogy más, libamájfogyasztó országoknak mi a véleménye erről, mint pl. Magyarországé.

 

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

"Libamáj, kacsamáj, libamáj, kacsamáj,
De jó volna belőle egy darab már,"- szól a nóta.

Egy szép libamáj az alapja – friss legyen, foltmentes és lehetőleg ne fagyasztott.

(Liba máj, extra. Ára: 5999 Ft / kg), (hízott libaháj 588 Ft -1kg/csomag)
Libamáj:1891Kj

203Kcal

Fehérje 22.1

Zsír 40.2

Szénhidrát 0.5

rost0


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A libamájat egy napra hideg vízbe téve áztassuk ki.
  2. A legjobb libazsírban és egészben lesütni.
  3. Ehhez a libahájat 2x2 centiméteres kockára vágjuk, és zsírjára sütjük. A tűzről levéve a töpörtyűt szűrőkanállal kiszedjük, a zsírt megsózzuk, beletesszük a libamájat, és a megtisztított fokhagymagerezdeket. A libazsír fedje el a májat teljesen! Lassú tűzön, lefedve kb. 20 percig sütjük, közben egyszer-kétszer megfordítjuk.
  4. A májat  lassan sütjük, másfél-két óra hosszat. Egy hústűt szúrunk a májba, és ha a kifolyó zsíros lé nem véres, akkor már kész.
  5. A megsült libamájat a zsírból kiemelve egy megfelelő nagyságú üvegtálba tesszük és nehezékkel lenyomva legalább egy napra behűtjük.
  6. A zsírt hagyjuk kihűlni.
  7. Hűtőben a zsír teljesen megszilárdul – így tálaláskor kis gömböket formálhatunk a vékonyan fölszeletelt máj mellé.
  8. Tálaláskor vékonyra szeleteljük a libamájat.
  9. Egy-két karika lilahagyma, uborka, paprika, paradicsom, pirítós kenyér és kész a finom tradicionális magyar hideg előétel.

  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 27 038
elküldve: 2
receptkönyvben: 89
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, Márton-nap
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
fogás: hideg előétel
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

libamájas falatkák

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tarackos
Tarackos / Tarackos Sat, 2011-10-29 15:17

Ez mitől lesz tradicionális magyar étel és miért kell a libamájat 2óra hosszáig sütni?A vizet meg felejtsétek el.

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Fri, 2010-05-28 13:41

Kedves Mártika és Feri, a sztoritokhoz szeretnék hozzátenni annyit, hogy Gorgon Ramsay az egyik műsorában (a Fickó F-fel egyik részében) libamájat sütött, mégpedig magyart (!!!!!) ezt külön hangsúlyozta is, meg azt is, hogy csúcsminőségű. :)))) Alig hittem a fülemnek. Szóval nincs minden veszve.:)
A másik, hogy azt a fene nagy nemzeti öntudatukat a franciáknak... Karácsonykor az egyik rokonom szerezte be nekem a libamájat (vágóhídja van) és olyan-de-olyan minőségű volt, hogy évek óta nem ettünk olyan finomat. Nem boltból volt, hanem valahonnan "pult alól", FELIRAT: Fois Gras (franciául libamáj), alatta sok francia szöveg, amit sajna nem értettem) és az egész be volt bugyolálva még egy nejlonba, amiról kiderült, hogy származási hely Magyarország, ill. hogy "exportból visszamaradt". Szóval ennyit a franciák libamájáról.

Annyi tippem van a receptetekhez - mert mi is ugyanígy készítjük - hogy ne vízbe, hanem TEJBE áztassátok be amájat, ezt anyukámtól így tanultam, tuti módszer. Csak utána a tejet szépen le kell róla itatni papírtörlővel.
Minden jót, Juci

taksi
Mártika és Feri / taksi Fri, 2010-06-04 11:07

Kedves strawberry !

Köszönjük a tippet, érdekes ferenc nagymamája
is tejben áztatta a májat.
Igaz ő kacsamájat.
De mindenképpen kipróbáljuk, legközelebb.

További jó főzőcskézést!

Üdvözlettel:
Mártika és Feri

torpi
torpi Fri, 2010-05-28 06:02

Martika! Probaljatok ki 1x ha szep belso liba testhajat kaptok, lehartyazni, bedorzsolni soval, fokhagymaval es megszorni pirospaprikaval, kifagyasztva fogyaszthato, mint a szalonna, isteni finom.Salata vagy hagyma is jo hozza.Regen nem ettunk ilyen finomsagokat.

taksi
Mártika és Feri / taksi Fri, 2010-06-04 11:09

Kedves torpi!

Kipróbáljuk, nagyon jól hangzik.
Biztosan finom is.

További jó főzőcskézést!

Üdvözlettel:
Mártika és Feri

torpi
torpi Fri, 2010-05-28 05:55

Hat gondolom eleg draga dolog ez .Mikor meg otthon eltem minden karacsonykor vettunk egy hizott libat.Mi a majat sutes utan rogton annyi zsirba tettunk hogy ellepje.Jol lehetett kaparni zsirral egyutt es friss illatos kenyerekere kenni.Nalunk itt nincsenek hizott allatok, sot nem is szabad tomni oket, marpedig igazi maj tomes nelkul nincs."Sajnos" itt ez allatkinzasnak minosul es eleg kemeny, van mikor bortonbuntetes jar erte.Minden esetre nagyon finom ahogy foztok, ahogy kezelitek az eteleiteket, gratula nektek.

Bia
Bogi :o) / Bia Thu, 2010-05-27 21:43

Ó az a libamáj!Két évvel ezelőtt vettünk 12 db élő libát.Életemben először nekem kellett feldolgozni.Még jó hogy anyukám segített.Akkor ettem utoljára libamájat,az íze most is itt van a számban.Semmihez sem hasonlítható...:p.Nagyon finom volt de nagyon meg is dolgoztunk érte.Aki tisztított már libát tudja...Most végre itt egy profi recept hogyan is kell jól elkészíteni.Köszönöm.Legközelebb kipróbálom.Üdvözlettel:Bogi

2226
libaháj 1.5 kg
libamáj 1 kg
0 ízlés szerint
fokhagyma 4 gerezd
vöröshagyma 3 közepes fej
paradicsom 4 db
tv paprika 2 közepes db
kígyóuborka 1 db
toast kenyér 100 dkg