Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Libamáj zsidó módon

Libamáj zsidó módon
Libamáj zsidó módon
65 perc / előkészület: 5 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyám – aki gyönyörű, hosszú életet élt – lány korában (ami az 1930-as években volt!) egy olyan varrodában tanult, melynek egy zsidó hölgy volt a tulajdonosa. Nagyon szerette a család, gyakran ott tartották ebédre, vacsorára, a konyha körül is segített, ha nagyobb vendégségre készültek. Így aztán jó pár zsidó hagyomány beszivárgott katolikus-református konyhánkba. (Ma is a maceszgombócos húsleves a kedvencünk, fokhagymamártással, fekete retekkel.) A libamájat nem is tudom másként sütni, de szerintem nem is szabad, mert ez annyira tökéletes, hogy csak rontani lehet rajta. Természetesen így sem kóser, ahhoz kikaserolt máj kellene (meg a konyhám is tréfli), de a hagyomány autentikus. 

Soha nem áztatnám tejben a májat. Állítólag ezt azért teszik, hogy a máj szép világos legyen. A hízott libamáj magától is világos, vagyis erre semmi szükség. Igazából nem is sütöm, hanem párolom, divatos szóhasználattal konfitálom. Ettől a máj olyan lágy és puha lesz, hogy akár kenni is lehet, lehűtve pedig leheletvékonyra szeletelhető. Fagyasztható is, sőt, ha szállítani akarjuk, ajánlatos is, mivel a libazsír szobahőmérsékleten gyakorlatilag folyékony. Két óra alatt felenged annyira, hogy élvezhető legyen.

A libamáj kényes jószág és túl drága ahhoz, hogy könnyelműen bánjunk vele. Nyersen és sülve is törékeny, ezért óvatosan rakosgassuk. A máj két lebenyre szétválasztható (egy kisebbre és egy nagyobbra), de arra vigyázzunk, hogy a hártyáját sehol se sértsük meg. Saját zsírjával leöntve, hűtőben nagyon sokáig (7-10 napig) is eláll. 

Ugyanígy hízott kacsamájat is süthetünk.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Szerintem barna kenyérrel, lilahagymával a legjobb.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Szép hízott, világos libamájat vegyünk. Folyóvíz alatt mossuk meg, és 1 órára áztassuk be hideg vízbe.
  2. Közben a megtisztított hagymát és fokhagymát vágjuk vastag gerezdekre, a meghámozott paradicsomot apró kockákra, a paprikát keskeny szeletekre.
  3. Egy akkora lábaskában, amibe épp belefér a máj, olvasszuk fel a libazsírt. Ha szeretjük a zsíros kenyeret, 60-80 dkg zsírral is készíthetjük.
  4. A zsírba csúsztassuk bele a májat, rakjuk körbe a zöldségekkel. Várjuk meg, míg bugyogni-pezsegni kezd, és vegyük nagyon kicsire a lángot.
  5. Anélkül, hogy lefednénk, süssük kb. 1 óráig. Közben a zsír csak épp, hogy pezsegjen.
  6. Akkor jó, ha a zsír letisztul (kifő belőle a víz), eközben be is sötétedik a máj is és a zsír is. Ekkor hintsük meg a zsírt két nagy csipet sóval. (Ne többel, sózni a tányéron is lehet.) 
  7. Pezsegtessük még 1-2 percig, és zárjuk el a tüzet. Várjunk 10-15 percet, hogy a zsír leülepedjen. Most egy széles lapáttal nyúljunk a máj alá, helyezzük át egy mély tálaló tálba (pl. jénaiba), és öntsük köré-rá a zsírt, hogy az minél jobban elfedje a májat, csak a "háta" emelkedjen ki a zsírból. Ha szeretjük, a zsír "ruskóját" is mellé szedhetjük. (Szerintem ez az egyik legjobb része.) Díszítésként meghinthetjük a tetejét egy csipet pirospaprikával.
  8. Alaposan hűtsük le, fagyasszuk ki. Zsírját barna kenyérre kenve, a májat leheletvékony szeletekre vágva fogyasztjuk. Kínáljunk mellé lilahagymát, idényzöldséget.
  • elkészítettem: 101 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 52 546
elküldve: 31
receptkönyvben: 256
elkészítve: 15/19
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
kategória: húsételek
nehézség: közepes
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
fogás: hideg előétel
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: zsidó
alkalom: karácsonyi hidegtálak, vasárnapi ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

libamáj saját zsírjában, sült libamáj, hízott libamáj sütve

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Iziyke
Iziyke Thu, 2016-06-30 08:48

Fantasztikus recept! Garantált a siker. Én úgy csináltam higy egy tálba szórtam sót+pirospaprikát és arra tettem a májat mikor kész lett+a zsírt :-) köszönöm

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2016-06-30 09:33

Nagyon örülök, hogy ízlett! Gondolom, azért szórtad a sót a tálba, hogy ne keményedjen meg a máj - de biztosíthatlak, nem fog! Sóval már csak 2-3 percig zötyögtetem a zsírt, ezalatt nem tud megkeményedni, viszont a só elolvad-eloszlik a zsírban. (Meg így meg tudom kóstolni a zsírt, hogy megfelelően sós-e.)
Üdvözöl: Koszider

pintyöke72
pintyöke72 Fri, 2014-12-19 21:44

Nálunk is minden évben(1x) Karácsonykor van libamáj. Az idén én is így sütöm, mert nagyon jónak találom!
Eddig tejben áztattam,de tavaly olyan morzsálós lett,hogy csuda! Na, azért elfogyott :)
Köszi a receptet, kellemes ünnepeket kívánok!

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2014-12-21 09:57

Kedves Pintyőke! Nyugodt szívvel mondhatom, hogy így elkészítve a libamáj tökéletes karácsonyi fogás lesz. Valószínűleg az áztatásnak is lehet köze a morzsálódáshoz, de azt hiszem, a krémes állagot inkább a nagyon kis lángon párolás okozza. A zsír csak annyira meleg sütés közben, hogy jószerivel bele tudom dugni az ujjam, nem éget meg. Ja, és valami még nagyon fontos: nem szabad letakarni a lábost!
Nálunk is ez készül, kedden fogom megsütni, hogy szépen kifagyjon szerda estére. Idén kacsamájat vettem, egyrészt az volt szép, hízott, másrészt múlt évben kipróbáltam mindkettőt és kiderült, hogy szinte semmi különbség nincs a kettő között, csak én tudtam, hogy melyik melyik, a család nem tudta megállapítani. (Libazsírban sütöttem mindkettőt.) A kacsamáj lényegesen olcsóbb, idén a liba kilója 9.000 Ft volt, a kacsa meg 6.000 Ft. Egy 80 dekás kacsamájból már tökéletes "libamáj" lesz.
Kellemes ünnepeket! Koszider

pintyöke72
pintyöke72 Sun, 2014-12-21 11:25

Kedves Koszider!

Én balga, azt hittem,nincs új a nap alatt! :) Köszönöm,hogy megosztottad a tapasztalataidat, kedden én is így fogom sütni a májat Eddig letakartam és jócskán meleg zsírban sütöttem. Ezentúl nem teszem. Ígérem, beszámolok a végeredményről!
Kellemes ünnepeket neked és családodnak! Pintyőke

marti48
Marti48 / marti48 Sun, 2013-10-06 15:12

Kedves Koszider!

A szakacskönyv szerint is igy kell sütni, azaz parolni. A Mamam is igy csinalta, en is probaltam mar. A hagymas-paprikas valtozatot viszont nem ismertem, igy köszönettel eltettem a szakacskönyvembe, bar Nemetorszagban sajna nem lehet libamajat kapni - igy ezt itthon kell
(most itt vagyunk) elkeszitenem.:) A Story nagyon aranyos!

Üdvözlettel: Marti

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2013-10-06 15:18

Kedves Márti!
Örülök, hogy megtetszett a recept! Most épp jó időpontban vagy itthon, Márton-nap miatt biztosan lesz libamáj a boltokban. Én már láttam is a Sparban, de 11.000 Ft volt kilója - felakadt a szemem. Reménykedek, hogy lesz akciós is, mert ilyenkor szoktam megvenni karácsonyra. Simán le lehet fagyasztani, semmi baja se lesz. Egy éjszaka alatt kiolvasztom és úgy kezdem sütni. (Olyat veszek, ami le van fóliázva és nem veszem ki a gyári burkolatából.)
Üdvözöl: Koszider

marti48
Marti48 / marti48 Sun, 2013-10-06 16:13

Kedves Koszider!

Aranyos vagy, hogy ilyen jo tippekkel lattal el valaszodban! Haaat, az sajna igaz, hogy nem eppen olcso a libamaj, de egyszer egy evben....:)!... Pont a szentendrei Sparban lattam konzervben, egy pici konzerv, es 3.Ezer Ft. körül volt... Na, ezt latvan elallt a lelegzetem nekem is! Anyukamtol kaptam mindig, jo sok tiszta libazsirba agyazva, amikor eljött a karacsonyi idökben is hozzank Münchenbe. Jo nagyon tudni, hogy le lehet fagyasztani, nem is hittem volna, hiszen olyan erzekeny "joszag".

Kellemes vasarnap delutant kivanok! Marti

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-12-28 23:20

Kedves Koszider!

Aranyos a történet,:-o - és én is úgy tanultam, bár eddig életemben, amióta férjnél vagyok, egyszer készítettem, hogy tejben kell áztatni, miért, nem is tudom, ezt mondták...:-o

Ha egyszer hozzá fogok jutni, ezen mód fogom elkészíteni, köszönöm Neked.
Remélem, kellemesen, békességben, szeretetben és finom ételekkel tálalva telt a karácsonyotok! :-O

Kívánok: békés, boldog, megértéssel, szeretettel, egészséggel, érkező, meghitt pillanatokkal, kellemes nevetéses beszélgetésekkel teli új évet !

Éva-Anyóca

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2012-12-28 23:57

Kedves Éva-Anyóca!
Köszönöm a jó kívánságokat, én is minden földi jót kívánok Neked és családodnak az új évre, egészségben, békében, szeretetben!
Koszider

noecska
noecska Fri, 2012-12-28 20:28

Édesanyám így készítette, csak paradicsomot nem tett bele. Visszük tovább, mi is így sütjük a májat. Legközelebb megpróbálom paradicsommal. Megragadom az alkalmat, hogy eloszlassak egy tévhitet. Nem az az olcsó, ami olcsó. Tehát nem a párizsi, meg az ahhoz hasonlók. Ha kiszámoljátok, hogy egy kisebb libamáj áráért mennyi felvágottat kaptok - jó apránként kell kifizetni - és meddig tart, világossá válik, hogy érdemes időnként egy összeget rászánni a libamájra. Ha nem szabadrablás történik a tálban, beosztva két hétig is eltart egy libamáj zsírjával. Egyszer próbáljátok meg! Nem véletlen, hogy a liba nem csak a tehetős zsidó háztartás fő eledele, minden alkatrészét fel lehet használni és be lehet osztani.

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2012-12-29 00:11

Kedves Noecska!
Teljesen igazad van abban, amit a relatív drága libamájról írtál. Édesapám bölcs mondását tudom idézni: szegény ember olcsó holmit ne vegyen. Ez vonatkozik mindenre, az olcsó cipőtől elkezdve az olcsó élelmiszerig. Akinek nincs herdálni való pénze, az tartós/kiadós termékeket keressen, az éri meg.
A paradicsomról: az íze mellett megszínezi a zsírt, sötétebb, sárgább lesz tőle, talán még gusztusosabb. De ha nem teszel bele, hanem a családi hagyományt követed, természetesen úgy is kiváló lesz.
Üdvözöl: Koszider
Ui. A libamáj kilója Márton-nap táján 9000 egypárszáz forint volt. De ha azt számolom, hogy 6-8 ember simán jól lakhat vele és közben még az élet császárának is érezheti magát, tényleg nem is olyan sok.

noecska
noecska Sat, 2012-12-29 17:02

Kedves Koszider!
Igazságodat kiegészítem a szüleimtől tanulttal: a minőségi dolgon éltes korában is látszik a minőség, míg a bóvli már új korában is az.
Mindenképpen ki fogom próbálni valamikor januárban a paradicsomos változatot.
Szeretettel üdvözöllek és Boldog Újévet kívánok.
Noecska

Rhode
Rhode / Rhode Fri, 2012-12-28 13:27

Hát ez fantasztikus! Nagyon szeretem a libamájat, igaz ritkán jutok hozzá, de ha veszek, biztosan így készítem el.

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2012-12-28 18:16

Kedves Rhode!
Csak biztatni tudlak: nagyon egyszerű és rettentő finom (igen, kicsit - nagyon - drága).
Sok finom falatot az új évre: Koszider

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2012-12-28 12:47

Hűha! Ebből a csodás eledelből most meg tudnék enni pár(száz) falatot! Milyen szerencse, hogy ilyen klassz receptekkel gazdagodott a családi konyha és általad a miénk is! :) Köszi a receptet!
Boldog új évet kívánok! Üdv: Ági

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2012-12-28 18:14

Kedves Ágnes!
Szívből örülök, hogy megtetszett a recept!
Üdvözöl és minden jót az új évre: Koszider

anita86
anita86 Thu, 2012-12-27 21:29

Kedves történet, isteni recept! Így valóban tökéletes a libamáj és a zsírja is, nyammmm! :)

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2012-12-27 22:21

Kedves Anita, köszönöm! Tényleg nyamm! (De olyan baromi drága, hogy sajna, csak ritkán.)
Koszider

873
libamáj 50 dkg
libazsír 50 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
paradicsom 1 kis db
paprika 1 db
0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint