Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Libatepertő házilag

Libatepertő házilag
Libatepertő házilag
75 perc / előkészület: 40 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A piacon nézelődve jött az ötlet, hogy csinálni kellene finom, házi libazsírt meg tepertőt.
A gondolatot tett követte, amit kicsit kezdtem megbánni, mikor a háj tisztogatására került sor. Nagyon babra munka volt, mire
az utolsó szál kotut és pihét is sikerült eltávolítani.
Végül az eredmény kárpótolt, mert a tepertő, na meg a libazsír is messze felülmúlta a kereskedelemben kaphatót.
Ebből a mennyiségből 20 dkg tepertőnk és 1 liter libazsírunk lesz.
 

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

A tepertőt, miután kihűlt, lilahagymával és friss házikenyérrel kínáljuk. Egy pohár finom vörösbor jól esik mellé.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A libahájat megtisztítjuk a bennemaradt kotutól, apró pihéktől.
  2. Felkockázzuk 2-3 cm-es darabokra.
  3. 2,5-3 literes lábosban közepes tűzön kb. 30 perc alatt kisütjük.
  4. Beleöntünk 1 evőkanálnyi tejet és még 5 percig fedő alatt sütjük.
  5. Leszűrjük a zsírt.
  6. A tepertőt egy serpenyőben zsír nélkül kb. 5 perc alatt sötét pirosra pirítjuk.
  7. Törlőkendőre szedjük, hogy a felesleges zsír leitatódjék.

  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 17
össznézettség: 51 996
elküldve: 2
receptkönyvben: 330
elkészítve: 14/19
Facebookon megjelent: 1

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
175 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
fogás: hideg előétel
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
alkalom: Márton-nap
adag: 8 főre

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tepertös_fagyi
tepertös_fagyi Fri, 2012-12-21 19:37

Néhány hasznos tipp a lelkes, de kezdő szakácsoknak:

- amikor a tejet beleteszed, menekülj fedezékbe
- attól mert egy edényre az van írva, hogy "hőálló", az még nem azt jelenti, hogy hőálló, hanem azt, hogy "nagyjából hőálló, de a forró libazsírt, azt lécci ne..."
- a konyhapultról kb. 15-20 zsebkendővel lehet felitatni annyi kifolyt zsírt, hogy már érdemes legyen nekimenni mosószeres szivaccsal
- a két részből összeillesztett konyhapulton bizony átszivárog a zsír, és csak másnap jössz rá, hogy minden edényed, ami a szekrényben volt, libazsíros, éppen ezért...
-... tegyél egy jó nagy tálcát a pult illesztése alá, mert tök jól felfogja majd a zsírt, és legalább ennyit meg tudsz menteni belőle! :)

Szóval az a kevés, ami megmaradt, az finom volt, bár irtózatosan kozmás az odaégett tejtől, és furcsán mosószeres aromája volt...

Reßarbara
Reßarbara / Reßarbara Fri, 2011-11-11 23:30

Szia! Nagyon érdekel, hogy miért teszel bele tejet? Anyukám sokszor süt itthon hájat(bár ő kacsáét), de még soha nem rakott bele tejet. Üdv, Barbi

Muci
Muci / Muci Sat, 2011-11-19 17:37

Kedves ReBarbara !
Egy hétig nem voltam itthon, ezért válaszolok csak most. Amint látom egy kedves látogató már meg is előzött a
válasszal. A kevés tejet azért szoktuk hozzáadni, hogy pirosabb, ropogósabb legyen, Ő is így tudja.
Üdv.: Muci

Fruitlány
Fruitlány Sat, 2011-11-12 13:58

A tejtől lesz olyan igazi ropogós! Próbáljátok ki, étteremben is így csinálják a szakácsok. ;)

1697
libaháj 1.5 kg
tej 1 ek
lila hagyma 2 közepes fej