Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Limoncello tiramisu

Limoncello tiramisu
Limoncello tiramisu
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Úgy kezdődött, hogy ugye volt egy csomó házi Limoncello likőr, amit nemrégen készítettünk.
És szerelem van. A citrom. Most minden sárgában úszik a konyhában, a felhasználásán töprengek állandóan kívül-belül. És amikor elképesztő citromillatban úszik a konyha, mert épp szűröm a frissen elkészült Limoncellot, majd jóuram bejön a konyhába, látom, hogy csillogó tekintete mögött már valami édesen jár az esze, amibe ez belekerül. Hiába, ugyanolyan, mint megboldogult édes anyósom, aki maga volt a csokiszörny a házban a maga szerény diabéteszével.
Hát, fellapoztam a netet és ezt találtam egy amerikai fórumon.
Finoman és nőiesen, valamint igen kultúráltan fogamazva is... Állat!
Sajnos azonban az időjárás rosszra fordultával már a lakásban kényszerülök fotózni, ez meg is látszik, de attól még ehető.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

pH besorolás: enyhén savasít
Én most a fotó kedvéért egy kis adagot pohárban tálaltam, ha vendégsereg jön, így nagyon leleményesen ki lehet porciózni az egészet és a tálalása is könnyebb. Meg szerintem szebb is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a sárgájától, a fehérjéket félre tesszük.
  2. A sárgájához adjuk kicsit kevesebb, mint a fele Limoncellot, és a cukor egyharmadát. Habosra keverjük, nyers tojás fóbiások gőz felett fel is főzhetik 5 perc alatt.
  3. A maradék likőrt, a cukor másik egyharmadát, a citromlevet és vizet egy lábasban összemelegítjük, de csak annyira, hogy a cukor elolvadjon, ne legyen forró!
  4. A mascarponét elkeverjük a citromhéjjal és a tojássárgás keverékkel. (Ez elég híg lesz.)
  5. A tojásfehérjét felverjük a maradék cukorral és a mascarponés krémhez forgatuk.
  6. Fogunk egy tepsit, és a szokásos menetben 1-2 másodpercre a citromleves lébe áztatjuk egyenként a babapiskótákat, majd megrakjuk velük a tepsi alját. Erre öntünk egy adag krémet. Majd újabb sor babapiskóta, és a maradék krém. Citromhéjjal díszíthetjük a tetejét.
  7. Hűtőbe tesszük egy éjszakára, csak másnap fogyasszuk, addigra szilárdul meg az egyébként viszonylag híg krém.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 24 415
elküldve: 16
receptkönyvben: 413
elkészítve: 7/16
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: Valentin-nap

egyéb elnevezések

citromos tiramisu, tiramisu limoncelloval, tiramisu citromlikőrrel, citromlikőrös tiramisu

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mangalica
minichef / mangalica Tue, 2013-07-23 15:48

Meglepve tapasztaltuk, hogy másnapra tényleg, milyen tökéletesen összeállt, az ízek pompásan összeértek. A Limoncello kellemesen érződik, a puha babapiskóták pedig elvesznek a citromos krémben. Mennyei. Mivel a savanykásabb ízt jobban szeretem, ezért egy picivel több citromlevet tettem bele. Nagyon üdítő, tökéletes nyári desszert így a kánikula idején. :)

nyamóka
nyamóka / nyamóka Tue, 2011-01-11 19:22

Kedves Eszter! :-)
Régóta készülök megcsinálni ezt a gyönyörűséget, hát most megtörtént, természetesen a te licenced alapján készült limoncellóval! Egyszerűen nem lehet abbahagyni, próbáltuk, de teljesen reménytelen, ettük futószalagon, amíg el nem fogyott! Egyszóval isteni finom! :-)
Köszi a szuper receptet!:-) Puszil: Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-10-02 09:26

Kedves AzEszter! Ő volt az első, amit elkészítettem, gondoltam, egy tiramisu már csak nem fog ki rajtam, és sikerült.De jön a többi is, csak végre ne zsongana a fejem.Sajna a család az elmúlt két hétben, nem evett semmi édességet, sütit, tortát, mert Anyóca, hát kikészült náthaügyileg.De ha elmúlik, én úgy bepótolom, a fülükön folyik ki.....Annyit panaszkodtak, hogy én bepótolom,csak győzzék enni!!!Köszi:Éva-Anyóca

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Fri, 2010-10-01 23:55

Igen,igen :D
Utána -mint mindig- már láttam ám én is :D
de,mint tudjuk, tortából és Limoncelloból sosem elég :D
Apropó..Juci,még mindig várom,hogy írj..asszem inkább kevesebb,mint több sikerrel.. :P

Zit
Zit / Zit Thu, 2010-09-23 20:53

Drága "Hugicám", ha nem írod a story-nál, eszembe sem jutott volna, hogy ez a kép nem kint készült, annyira jó lett. Talán a citrom látványának reflex reakciója teszi, de én szinte látom rajta a napsugarakat. :-) És hát igen, csatlakozom a kedvenc Mrs. Smith-emhez: "hű és ha"!!!!

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Thu, 2010-09-23 19:36

Én is akarok itthon párologtatni :D
Lehetne még Limoncellos kuglóf :) meg Limoncellos krémmel töltött piskótatekercs..mondjuk vmi brownie szerű, és az mekkora kontraszt lenne :D vagy vmi keksz :) olyan habkinyomós gyönyörűség :) sőt, lehetne Limoncello torta is, ha valakinek lesz szülinapja a közelben :)
Egyébként buli után is legjobb délben a pezsgő :D
CSatlakozom az előttem szólókhoz! Még sok receptet! Remélem, sikerült vmi megihletőt írni, és nem veszed tolakodásnak! Pusz :)

kisani
kisani Thu, 2010-09-16 15:31

Volt egy "csomó limoncello", amivel nem tudtál mit kezdeni? ó istenem hogy nálunk az mindig "elpárolog" valahogy. Szupi, köszi a receptet

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-09-16 15:53

Az a fránya párolgás, ne is mondd...:-D
Igen, mivel házilag gyártjuk, állandóan van. Aztán van úgy, hogy épp nincs kedvünk inni, de szívesen kipróbálunk vele mást. Hát így történt. :-)))

NLynda
NLynda / NLynda Tue, 2010-09-14 22:11

Kedves Eszter!
Egy kis közös reggeli kulcskeresés ;) után befaltuk a finomságot reggelire(!!!) és mit ne mondjak,még jó,hogy a barátom nem sofőr :D Isteni finom lett..Köszönet érte!!! :)
Puszi!
Lynda

u.i: MÉG SOK-SOK ILYET,HA KÉRHETEM/KÉRHETJÜK!! ^.^

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-09-14 22:38

Linda, nagyon-nagyon örülök! De jó... :-p
Nos, ilyen reggeli után, csak jó lehet a nap.
Had mondjam el, talán akkor örülni fogsz neki, hogy épp a hűtőben pihen bedagasztva a holnapi reggeli, ami szintén limoncello-s recept.
Kifejezetten reggelire. Remélem, majd az is tetszeni fog! :-)
Eszter

modosa
modosa / modosa Mon, 2010-09-13 15:37

Hja, a mindenható citrom :) Pontosan értem, miről beszélsz :)
Kifejlesztettem egy technikát, amivel a héj reszelésekor az utolsó morzsát is ki lehet csiholni a reszelőből, hogy egy mikrogrammnyi se menjen kárba. Fog az ember egy puha fogkefét, és szépen kisepergeti a lyukak közül. Hm? :) pusziA

NLynda
NLynda / NLynda Mon, 2010-09-13 13:25

Isteni!!!!!Megcsináltam,lelakatoltam a hűtőt,a kulcsot eldugtam a barátom elöl ..Várom a holnapot.. (Kicsit megszaladt a limoncello,de sebaj és jutott egy nagy korty nekem is ;) Mindez fényes délben -.-' )

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-09-13 13:52

:-DDD
Jaj, Lynda de jót nevettem... :-D
Ismerős az szitu, hidd el...és milyen jól tud esni az a korty! Hmmmm...
Nagyon kiváncsi leszek, hogy ízlik majd.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-09-13 11:54

Félre jólneveltség, ezt most azonnal akarom!!!:DDDD Gyönyörű és hű és ha! :))) Ennél ugyanúgy beindult a pavlovi reflex, mintha valaki előttem citromot nyalna...Ügyi vagy! Pusz: Mrs Smith

907
mascarpone 500 g
tojás 5 db
babapiskóta 40 dkg
limoncello 3 dl
cukor 15 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
víz 2 dl