Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Linzer kukoricalisztből

Linzer kukoricalisztből
Linzer kukoricalisztből
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy nagyon kedves barátnőmtől való a recept. Amikor kiderült, hogy lisztérzékeny vagyok, szeretett volna olyan sütit sütni, amit én is ehetek.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Nagyon szeretem ezt a linzert, mert gyorsan összeállítható, olcsó sütemény. Jól variálható, bármilyen lekvárral harmonizál a tészta, a tetejére pedig nem csak dió, hanem mandula vagy mandulalap is tehető. Lehet formára is szaggatni a tésztát, de mivel a kukoricalisztes tészták törékenyek, ezért olyan formát javaslok, amiről kevés tészta hullik le. Én kis kocka formára szoktam szaggatni, így szinte semmi nem marad, amit újra kellene nyújtani. Ünnepek előtt előre meg lehet sütni a kiszaggatott tésztát, fémdobozban, betöltetlenül sokáig eláll. Egyszerű, könnyű és olcsó, és finom sütemény. Kell ennél több? :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a szódabikarbónával elkeverjük.
  2. A többi hozzávalót is a liszthez adjuk, majd egynemű tésztává gyúrjuk.
  3. A tésztát fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük legalább 1-2 órára.
  4. A hűtőből kivett tésztát sütőpapíron v. szilikon sütőlapon (olyanon, amivel együtt a tepsibe tehető és süthető a tészta)  és tepsi nagyságúra nyújtjuk. (a kukoricalisztes tészta törékeny, ezért érdemes eleve a sütőpapíron nyújtani, így nem kell vesződni azzal, hogyan varázsoljuk át a tepsibe :)
  5. A tésztát megkenjük tetszőleges ízű és mennyiségű lekvárral (7 dl-s üveg 1/3-a a maximum, annál több eláztatja a tésztát), majd meghintjük egy maréknyi durvára vágott dióval.
  6. Előmelegített sütőben megsütjük. Akkor jó, amikor piros a tészta széle és megpirult a dió a tetején.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 33x44 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 808
elküldve: 3
receptkönyvben: 164
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

nyihaj

Mióta szakács: 2011.07.20.
120 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

lekváros-diós linzer kukoricalisztből, diós-lekváros süti lisztérzékenyeknek

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Chris71
Chris71 Sun, 2012-06-03 19:07

Szia Hajni! Kipróbálta ezt a receptedet is...nagyon jó ez a tészta. Én nem lekvárosan csináltam, mivel vmi nagyon mákosra vágytam, így összekombináltam Milumanó mákos-almás töltelékével.
Fél adag tésztát csináltam, és ez így elég lett egy nagy tortaformára. A töltelék tetejére nem tudta rácsokat csinálni a tésztából, így szív alakú szaggatóval kiszaggattam a maradék tésztát, így elég szépre is sikeredett. A receptet elmentettem, nagyon jó alap lesz máskor is. Köszönöm! Kriszta

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sun, 2012-06-03 19:58

Szia Kriszta!

Köszönöm, h. kipróbáltad ezt a receptet is! Hm, az említett mákos-almás töltelékre rákeresek mindjárt!! :) Ha tölteni való, tortaformás linzeresre vágysz, akkor ajánlom figyelmedbe cafika Crostata-ját (rizslisztből) vagy Zsuzsa gluténmentes almás pite-jét! Zsuzsáé kuk.lisztes, annak a tetejét én se szoktam nyújtani, hanem vmi formára szaggatom és úgy nagyon szép a teteje. A tésztát megkenem házi baracklekvárral és úgy teszem rá az almás tölteléket. Jó kísérletezgetést! :) Hajni

776
kukoricaliszt 30 dkg
szódabikarbóna 1 késhegynyi
citromhéj 1 citromból nyert
cukor 6 dkg
margarin 15 dkg
tojássárgája 2 db
tejföl 3 ek
lekvár/ dzsem 10 dkg
dió 1 marék