Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lisztmentes almatorta

Lisztmentes almatorta
Lisztmentes almatorta
65 perc / előkészület: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Segal Viktor Piknik című könyvét lapozgatva találtuk ezt a receptet. Már kétszer is elkészítettük, viszont harmadszorra lecseréltük benne a hagyományos finomlisztet mandulalisztre. Pontosabban őrült mandulára. Az eredeti utasítás szerint aszalt fügével kellene megbolondítani, de a kamrában csak aszalt vörösáfonyát és sárgabarackot találtam, úgyhogy ezt tettem hozzá. A mandulától eszméletlenül könnyű lett, sokkal jobban csúszott, mint a lisztes változat, úgyhogy nektek is ezt a verziót ajánlom.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük. Kicsit állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét.
  2. A tojásokat a cukorral és egy csipet sóval habosra keverjük.
  3. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojáshoz az olajat.
  4. A mandulát elkeverjük a sütőporral és a fahéjjal, majd hozzáadjuk a tojásos keverékhez, és összedolgozzuk a tésztát.
  5. Belekeverjük az almát és a az aszalt gyümölcsöket.
  6. Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, kilisztezett formába öntjük, a tetejét megszórjuk szeletelt mandulával, és 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük. A végén tűpróbával ellenőrizzük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 44 278
elküldve: 43
receptkönyvben: 935
elkészítve: 47/47
Facebookon megjelent: -

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
353 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: tízórai, uzsonna
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

gluténmentes almatorta, gm almás torta, mandulás almatorta

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

murino
murino Mon, 2016-11-21 23:07

Egyáltalán nem értem! A cím gluténmentes mandula torta. A végén oda van írva, hogy ki kell vajazni a torta sütőt és liszttel kell beszórni!!Súlyos hiba gluténérzékenységben szigorúan tilos még az is hogy olyan edényben keverjünk ki valamit,amiben liszt volt. Ezek szerint fogalmuk sincs a gluténérzékenységről! Semmi gabonából készült ételt nem ehet és ez nagyon fontos!

dadimami
dadimami Tue, 2016-11-29 23:51

Bár nem tisztem a válaszadás, de nem érzem olyan súlyosnak a hibát. A receptbe gondolom ez a rész csak a rutin művelet, szokásos bemásolása folytán kerülhetett.
Aki gluténérzékeny nyilván tudatában van az általad leírtaknak, és ma már ismert minden sütésben gyakorlott nő/férfi által a sütőpapír áldásos megléte és használata, mely kiváltja a sütőedény vajazását-lisztezését.

dadimami
dadimami Mon, 2016-11-21 22:36

Kedves IzHUSZÁR!
Nem értem, hogy miért került a recepted a rakott tészták közé kiemelésre, mivel ez inkább a kevertek közé való, de az mindenesetre jó és örvendetes, hogy ráirányították ismét a figyelmet erre a kitűnő receptre. Januárban történt részemről a felfedezése, de azóta már többször elkövettem, (igaz csak sima kristálycukorral) de így is nagyon finom volt, aminek az a következménye, hogy újra és újra ismételni kell sütését.
üdv: Margó

Rigójános
Rigójános Mon, 2016-10-03 15:44

Az viszont biztos, hogy egyszerűsége ellenére nem ez a torta nyeri el az "olcsó, de finom" címet!

dadimami
dadimami Sat, 2016-01-02 22:53

Kedves IzHUSZÁR!
Karácsonyra megsütöttem, őrölt mandulával, - miután egyik menyem glutén érzékeny, a másik pedig allergiás a dióra - nagyon jól sikerült, finom lett. Ízlett a kedvezményezetteknek. Ami itthon maradt nekem egy szelet kistányéron egy műanyag tálkával leborítva maradt egy hétig, (nem kívántam édeset) majd félve vettem le róla a tetőt, tartva attól, hogy penésszel lesz beborítva a süti, hát nem, ugyanolyan volt mint frissen állagra, és ízre egyaránt. Többször fogom még sütni! Fantasztikus jó recept. Köszönet érte.
üdv: Margó

kovi22
kovi22 Sun, 2015-12-13 16:35

Az őrölt mandula nem egyenlő a mandulaliszttel.A mandulát zsírtalanítják, őrlik, így lesz liszt állagú, és kesernyés az íze, amely a süteményből kiérződik. 25 dkg mandulaliszt kb. 2.800 Ft, az aszalt gyümölcsök 3-800 Ft, a mandula pehely, a nádcukor is hasonló árban van. A kókusz olaj/zsír szagtalan, íztelen sütés-főzéshez használható (sajnos ez is drága a mindennapi használathoz) A sütőforma méretét hiányolom. Érdekelne, hogy a tojást mivel tudnám helyettesíteni, mert nem fogyaszthatok.

sonja17
sonja / sonja17 Thu, 2015-02-26 13:19

Cukorbeteg vagyok,ès vadászok az olyan receptekre ami nem tartalmaz lisztet ès cukrot.Kètszer megsütöttem már ezt az alma tortát,egyszerüen fantasztikus.
Másodszor,amikor elkèszitettem,fèlbevágam,ès cukormentes vanilia pudinggal töltöttem meg.
Isteni!
Köszönöm,h felraktad ezt a receptet.Sok hasonlot várnèk mèg:)

GabiM.
GabiM. Tue, 2014-10-07 20:55

Mindent a leírás alapján csináltam. Tökéletes recept. Rengeteg elismerést kaptam érte. :)

_kriszti
_kriszti Mon, 2014-09-29 15:02

Nekem most sül éppen, de rossz előérzeteim vannak. Sajnos a boltban kapható mandulaliszt a jelenlegi pénztárcámnak túl drága volt, ezért kókuszliszttel és zanpehyle liszttel helyettesítettem. Cukor helyett én is ugyanannyi mennyiségű xilitet tettem bele. Az az érzésem amúgy, hogy kevés lett bele a lisztes rész. Illetve az elején a teteje is elkezdett kicsit égni, túlságosan megbarnult a mandulaforgács, ezért lejjebb kellett tennem a formát, és a hőfokot is csökkentettem kicsikét. Valami tipp, hogy egyébként ezekkel a változtatásokkal mi lehet a baj?

Marti.
Marti. Mon, 2014-05-12 01:45

Épp most eszem ezt a fincsi sütit!
Eszközölnöm kellett ugyan egy-két módosítást, hogy a süti megfeleljen az étkezési szokásainknak, de szuperfinom, pihe-puha almatorta lett belőle!!!
Csak 20 dkg őrölt mandula volt itthon - 5 dkg cirokliszttel pótoltam, és csak 2 alma - amit egy répával toldottam ki 35 dkg-ra. Xilitet használtam (1:1 felhasználási arány, a cukorhoz képest), és a tetejére durvára aprított kesudió került. Ja, földimogyóró-olajat raktam bele, mert csak az volt itthon :)) (én kókuszolajat biztosan nem tennék ebbe a sütibe, főleg nem 150ml-t, mert a kókusz íze teljesen elnyomná az almát, mandulát és a fahéjat is...) Naggyon-nagggyon finom lett! :))

Rigójános
Rigójános Mon, 2016-10-03 15:43

Mitől lenne a kókuszolajnak kókusz íze? Ez az infó honnan származik? Én pl. rántott húst, sült krumplit is sütök kókuszolajban, csodásan szépen sül meg benne minden...

kriszti0330
kriszti0330 Mon, 2014-01-20 12:20

Szia! Szeretném megsütni ezt a tortát, kérdésem lenne, hogy kókuszolajjal helyettesíthetem-e a napraforgót és ha igen, ugyanabban az arányban? Illetve a nádcukrot Xilittel és itt is érdekelne a mennyiség.
Előre is köszönöm!

307
mandulaliszt 25 dkg
sütőpor 2 teáskanál
fahéj 2 teáskanál
tojás 4 db
napraforgó olaj 1.5 dl
nádcukor 20 dkg
alma 35 dkg
1 csipet
aszalt gyümölcsök 10 dkg
mandulapehely 7 dkg