Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lizus Néni omlós grízgaluskája

Lizus Néni omlós grízgaluskája
Lizus Néni omlós grízgaluskája
33 perc / előkészület: 3 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (36)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már édesanyám is küszködött, hogy a grízgaluskája puhára sikerüljön, mikor főzte az "aranylevest" (húgommal hívtuk így az aranyló-csillogó húslevesét). Én addig folytattam ezt az idegtépő hagyományt, míg Lizus Nénink (aki kelt tészta sütésre is megtanított) meg nem mutatta az Ő módszerét.

"Nagyon egyszerű- mondta: 5 kanál dara, egy tojás, csipet só és egy kanál fagyos zsír. Az fontos, hogy a zsír fagyos legyen! Jól átkevered, hagyod legalább 30 percet állni, de állhat tovább is. Azután csendesen fövő levesben, lassú tűzön főzöd egy percig, majd elzárod a tüzet alatta, hogy a gőzben puhuljon! Ha hirtelen főzöd nagy tűzön, akkor nem tud a dara kedvére dagadni. Grízgaluska az "gőzgaluska"; próbálj így emlékezni...menni fog!"

Nagyon hálás vagyok ezért is Lizus Néninek, mert az elmúlt 40 év alatt valószínű több százszor készítettem sikerrel! 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Húslevesben főzve az igazi!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kisebb tálba kanalazzuk a búzadarát, ráütünk egy szép házi vagy bio tojást, megsózzuk, végül a fagyos zsírral szép simára keverjük. Ha nehéz keverni, egy tk vizet adhatunk hozzá. Ne legyen se túl híg, se túl sűrű. 
  2. Legalább egy fél órát pihentetjük. (A pihentetés alatt a dara dagadni fog egy keveset, amitől kicsit sűrűbb lesz a keverék.)
  3. Ezután óvatosan a csendesen forró levesbe (vagy sós vízbe) kanalazzuk, röpke 1 percig csendesen forraljuk, majd letakarjuk.
  4. 1-2 tiszta konyharuhát teszünk a fedő tetejére, és a gőzben hagyjuk még dagadni legalább 30 percet, de ha hagyjuk tovább, akkor még könnyebb, omlósabb lesz. :)
  • elkészítettem: 600 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 48 326
elküldve: 12
receptkönyvben: 627
elkészítve: 84/92
Facebookon megjelent: 1

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gríznokedli, daragaluska, grízgombóc

Hozzászólások (36)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marcsika11
marcsika11 Thu, 2016-09-15 17:45

Sziasztok! Nekem sajnos szürke lesz a grizgombócom megtudja mondani valaki hogy miért szürkül be? Képeken olyan szép sárga!!!

vritus
vritus Tue, 2016-02-16 23:07

Kedves Torma!
Szeretnélek kérdezni, hogy a búzadarából biztosan 5 teáskanállal és nem 5 evőkanállal kell-e beletenni? Mert nekem nem sikerült, fél óra állás után is folyékony volt a massza, lecsorgott a kanálról, szétterült.
Tettem még hozzá, újra állni hagytam, így is lágy, éppen formázható volt. De megfőzve kemény lett. Bár a fél órát nem töltötte a párában, mert késve voltam a vacsorával.
Neked milyen az állaga mikor megdagad a gríz? Hűtőben hagyod állni?
Köszönöm a segítségedet előre is.

Torma
Torma / Torma Sat, 2017-07-29 16:15

Kedves Vritus! A receptben 5 evőkanál búzadarát írtam, a NS szerkesztők hibáztak, de javították. Köszi, hogy írtál! Az összekevert tojásos dara eléggé lágy, de besűrűsödik az állás alatt. Csak nagy melegben szoktam hűtőbe tenni. Időt kell neki hagyni és lassan főzni és fedő alatt hagyni főzés után is. Remélem a következő adag sikerülni fog!

varnai
varnai Fri, 2017-07-28 21:33

Nekem is kevés volt az 5 teáskanál búzadara. Azóta mindig 5 evőkanállal készítem, és így teljes a siker. Próbáld így, biztos sikerülni fog.

Torma
Torma / Torma Sat, 2017-07-29 16:22

Kedves varnai! Köszönöm, hogy segítettél a tanácsoddal! Az 5 evőkanál a helyes arány; a szerkesztők javîtottak; a receptem 5 evőkanálnyit írt, persze! Azzal sikerül az omlós grízgaluska!

Szalánczi Anna
Panno / Szalánczi Anna Sat, 2017-07-29 10:05

Kedves Szakácsok!

Az eredeti receptben 5 evőkanál búzadara szerepel, szerkesztői hiba folytán került oda a teáskanál mértékegység. Most korrigáltuk a mennyiséget.
Üdvözlettel:

Szalánczi Anna
Nosalty

Amaerilde
Amaerilde / Amaerilde Mon, 2015-08-24 14:20

Köszönöm a receptet! Eddig még az a fajta grízgaluska sikerült csak amihez fel kell verni a tojásfehérjét, de ez sokkal egyszerűbben elkészíthető és mégis ugyanolyan finom! A fél órás pihenő után kicsit meglepődtem hogy milyen tömörré vált, de ettől csak könnyebb volt szaggatni.
Finom lett, köszönöm!

Torma
Torma / Torma Mon, 2015-08-24 22:07

Örülök, hogy sikerült és ízlett; köszi a visszajelzést! üdv, Torma :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2015-08-20 02:21

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.08.19. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Wed, 2014-04-16 11:13

Kedves Torma!
-Jelentem, és hálásan köszönöm, "Lizus Néni", -"többedszerre is"- bevált...

-Nálunk, - ("hála a jóistennek")- NEM kötelező a -"minden vasárnap, csakis húsleves", ---de ez, "egyéni szoc. problem.", -én pl., a zöldség levesembe is szeretem ezt tenni...

-"Maradék eltevése"?: --bocs., -mivel többen kérdezték, leírom, a "bevált módszeremet", (remélem nem haragszol): - én sós vízben főzőm ki, és, ahogy írtad, legalább fél órát áll benne.
Ezután leszűröm, és hideg vízzel, "alaposan átöblítem", majd a szűrőben lecsöpög...
A maradékot, egy fedeles edényben teszem be a hűtőbe, ahol 2 napig tuti "eláll".

Torma
Torma / Torma Thu, 2014-04-17 05:19

Nagyon köszönjük a tippet Zsuzsa :) örülök, hogy Neked is bevált Lizus Néni receptje! Kellemes Húsvétot, üdv, Torma :)

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Tue, 2014-01-07 19:47

Kedves Torma!
Nekem ugyan mindig sikerül a grízgaluskám, de ki fogom próbálni zsírral, ahogyan a receptedben írod. Lehet, hogy így még lágyabb, finomabb lesz, mert a zsír könnyíti.

Én egyszerűen csak habosra felverem a tojást, sózom, beleszórok találomra grízt - kb. annyit, hogy lágy legyen - és beteszem a hűtőbe 15-20 percre. Ha kedvem van, és van otthon petrezselyem, azt is teszek hozzá, nagyon apróra vágva.
Közben felteszem melegedni a húslevest, amikor felforrt, kisebb lángra veszem, hogy ne forrjon nagyon, kiveszem a hűtőből a grízgaluskának valót és kiskanállal beleszaggatom a levesbe. (A galuskának való általában nagyon keményre dagad, de nem baj, finom, puha, lágy lesz a gőzben) Ettől kezdve viszont ugyanúgy készítem, mint te. Amikor az összes galuska benne van a levesben, kb. 1 percet lassú lángon még főzöm, majd lekapcsolom alatta a gázt és hagyom, hogy puhuljon a gőzben. Szinte elronthatatlan, mert teljesen igazad van, a főzéstől szétesik, vagy kemény marad, jobb, ha a gőzben puhul. Én még konyharuhát sem teszek rá, mert általában Zepter edényben készítem.

Általában a húsleves főzése utáni másnap vagy harmadnap készítek grízgaluskát. Mivel már csak ketten vagyunk, és én imádom a húslevest, sokféle húsból, viszonylag nagy mennyiséget készítek - 9 l-es fazékban. A férjem a tarjacsontot szereti benne - neki ilyenkor a főtt hús az ebédje - de persze nem tudja mindet megenni, viszont nem eszi meg hidegen. Kitaláltam, hogy a maradék húst elteszem neki másnapra annyi leszűrt levesbe, ami teljesen ellepi. Másnap megmelegítem neki a húst a levessel együtt, a levest ismét leszűröm, és ebbe főzöm bele a grízgaluskát. A galuska még jobb ízt kap a húslevestől. Nagyon ritkán marad a galuskából, mert én vagyok, aki a lábasból "lopkodja" a maradék galuskákat. Imádom hidegen, melegen, csak grízgaluska legyen.

Ha véletlenül marad a galuskából (általában akkor, ha 2 tojásból készítem), akkor benne hagyom a levesben, és valóban, másnapra nem tudom miért, - talán a gríz miatt? - teljesen tejfehérré válik a leves. Mondjuk engem ez sem zavar, mind befalom.

Bocsánat a hosszas levélért, remélem nem haragszol érte.

További jó főzőcskézést, és sok-sok finom receptet.

Üdvözlettel: Vivike

Torma
Torma / Torma Wed, 2014-01-08 10:58

Kedves Vivike! Igen köszönöm a hozzászólásodat; Jó volt olvasni! én is gyakran főzöm és mindig húslevesben. Ma pl. tettem hozzá 2 kiskanál korpát és egy késhegynyi kurkumát, 1 kk szezámolajat, kis reszelt gyömbért. Így is nagyon fincsi volt!
Én is minden jót kívánok, további kellemes főzőcskézéssel! Üdv, Torma :)

csandrea
csandrea Sat, 2013-11-23 21:31

Kedves Torma!
Nem ma kezdtem főzni (nem vagyok egy mai kislány) de a grizgaluskám sose sikerült. Általában ágyutölteléknek jó lett volna. Na de ma!!! Végre olyan puha lett, mint amit mindig szerettem volna. Köszönöm ezt a klasz receptet!

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-11-24 20:56

Köszönöm a visszajelzést Csandrea! Nagyon örülök, hogy omlósra sikerült a galuskád :)
Kellemes hetet, üdv, Torma :)

marti48
Marti48 / marti48 Sun, 2013-08-04 13:18

Kedves Torma!

Most "gyöngyödzik" a Magyar csirkeaproleklevesem (ferjem otthon volt es hozott - itt lab pl. nincs), es kerestem grizgaluska-receptet. Na, es kinel talaltam ra egy olyanra, ahogyan azt elkepzeltem???? :))) Köszi a receptet!

Kellemes vasarnapot!:)) Marti

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-08-05 00:48

Szia Márti! Hát kevés finomabb leves van, mint a magyaros csirkeaprólék leves! Örülök, hogy megtetszett a receptem; remélem jól sikerültek a galuskák? Üdv, Torma :)

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2013-08-05 14:50

Szia Torma! Ma fogom megcsinalni, mert van egy kerdesem: Ha külön, elöre megcsinalom, akkor lehet hagyni a sajat leveben talalasig, vagy igy mar nem olyan jo mint egesz frissen? Üdv.: Marti:)

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-08-06 07:19

Töröm a fejem...próbálok emlékezni, mert mi mindig megesszük aznap....amennyire emlékszem, hosszabb állásnál nem lesz rosszabb, csak esetleg"beködösíti" a húslevest, nem marad áttetsző a leves. A másik dolog; ha melegíted, akkor kis tűzön, lassan, mert olyankor már olyan lágy, hogy esetleg darabokra töri a bugyogó víz....
Remélem ez segített? T :)

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2013-08-06 11:52

Aranyos vagy, köszönöm szepen! Nem masnapra akarom kesziteni, csak talalasig, elöre. Bizti fincsi lesz! Marti:)

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Fri, 2013-08-02 09:42

Kedves Torma!
-először is, fogadd örök hálámat és köszönetemet ezért a receptért, ami végre nekem is, TÖKÉLETES ÉS FINOM daragaluskát eredményezett...

-sajnos, már nem vagyok "mai csirke", -a főzésben sem...
-imádjuk a daragaluskát, ezerféle módszerrel csináltam már, ez elsőre "tuti" lett!!!...

(remélem "többedikre" is, mert már lassan beletörődtem, hogy a daragaluska minősége teljesen -"a csillagok állása", gríz, tojás, vagy franc tudja mitől függ, még ha ugyanúgy csinálom is)...

-még egyszer is köszönöm, -(majd megírom, hogy "többedszerre" is "tuti" lett-e)...

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-08-03 02:31

Kedves Zsuzsa! Nagyon köszönöm a lelkes, boldog visszajelzést! Ahogy leírtad, kicsit visszajöttek az én régi "rémálmaim", mert emlékszem, hogy én is mindent próbáltam, hogy folyamatosan omlós grízgaluskákat készítsek, de addig nem tudtam, míg drága Lizus néni meg nem mutatta ezt a receptet! Egyébként én a durvábbra darált búzadarát kedvelem jobban ehhez és a túrógombóc készítéséhez is.
Kívánom, hogy mindig tuti legyen a grízgaluskád! Az is segít, ha vastag a főzőedény, ha jó vastagon letakarjuk a fedőt.....fontos, hogy a rövid főzés után a gőzben sokáig tudjon még duzzadni...én mindig adok legalább 30 percet, de ha van időd, hagyd a gőz alatt tovább! Nem fő szét, és ha húslevesben főzöd, akkor még jobban beszívja az ízeket is....Na most éhes lettem erre a leírásra....:p ...Kellemes hétvégét, üdv, Torma :)

Kedves Sándorné
Kedves Sándorné Sun, 2013-07-07 12:24

Nagyon régóta próbálgatom a grízgaluskát elkészíteni, de eddig mindig csalódás ért, soha nem sikerült.Most tálaltam fel a vasárnapi húslevest, betétnek az itt olvasott recept alapján a grízgaluskát. És ezer hála és köszönet isteni lett, köszönet Torma!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-07-07 23:41

Jaj, de jó! Nagyon örülök, hogy segíthettem; hála Lizus Néninek :) köszönöm a lelkes visszajelzést, üdv, Torma :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-06-20 21:47

Mekkora ötlet! :D
Köszönöm, örülök, hogy megtaláltam, mentve, vasárnap próbálva.
Hááát! panasz volt a hosszú télre, télies tavaszra, most itt a nyár, megkaptuk, nem panaszkodhatunk..., izzadunk is éjjel-nappal ezerrel! :) :(
Éva-Anyóca

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-06-21 01:31

Szia Éva- Anyóca! Hát sajnos megbolondult az időjárás világszerte....csak élvezzük a jó időt, a többit meg el kell viselni...
Hogy mentek a gyerekek a vizsgákon? Miket főztél-sütöttél ballagásra? Remélem minden jól ment és nem kell tovább stresszelni....
Minden jót a nyárra, üdv, Torma :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-06-21 20:40

Kedves Torma!

Valahogy Afrikába, vagy nem is ott, de tuti mediterrán térségbe volt anno ilyen idő, és tényleg felbolydult, itt kissé fura, de állítólag most már a mi kis országunkban is ilyen sőt!!!! nyarakra kell számítanunk.:)
El kell viselni, tényleg...:)
Vízpart lenne a jó, de nekünk nem adatott meg...

A lányunk felvételije sikerült, azaz a helyi gimnáziumba felvették, nagy örömére, és a mi nagy örömünkre, jövőhéten 27-én kell beíratkozni...:)

Ballagást elrontotta a pocsék idő, hisz őszies tavasz volt május 31-én, állandó borulás, hol eső, szakadó eső, jégeső, és még sokaknál be is volt gyújtva!!!!!!!!!!!! - ezért nem lehetett az iskola udvarán a ballagás, a Főtemplomban volt, szép volt, de nem az az igazi, amit mindenki ismer, ( nyár, napfény, megszokott iskolaépület, stb. ),.....illetve vár..:)
Hát azért szép és jó volt.:)
Neki a bankett május 30-án volt, meleg étellel, beszélgetéssel, zenével és tánccal.:)
Délutáni ballagás, így vacsora volt.:)
Menüsor: rizibizi, lilahagymás-burgonyás majonézes sali, rántott karfiol, csirkemáj baconbe tekerve, csirkemell füstölt sonkával töltve és kirántva, rántott sajt, sült-fokhagymás csirke alsó comb. Sütik: sajtos pogi, meggyes rétes, túrós rétes, gesztenyés keksztekercs, kávés keksztekercs, kávés szelet. Anyósomtól kapott egy karamelles-tejszínes tortát, és nyitott ballagási emlékkönyv alakú, szép idézetekkel teleírt égetett cukor tortát !!!!írás tojásfehérjéből.. csodásak voltak..:)
Neki már június elseje óta nyári szünet van.:)

A legény ballagása május 3-án volt, akkor szép volt az idő, tavaszias, és az írásbelije 6-ától volt, négy nap, írásbeli most volt június 19-én, délután bizonyítvány osztás, aztán bankett, svédasztalos szuper menüsor... , szuper volt, az érettségije sikerült , nagyon jó lett :D , - örült neki, mi is!! :D
A ballagás nála is délután volt, így vacsora készült: Anyósom Feketeerdő tortát csináltatott neki. Sütik: sajtos pogi, méteres süti, , kókuszos kocka. Étel: csirkemell baconbe, kolbásszal töltött karaj, csirke felsőcomb gombával töltve, rizibizi, franciasaláta.

Lement a stressz, igazad van, túl vagyunk rajta, leginkább a gyerekeknek könnyebb a helyzet, és nagyon rájuk fér a pihenés!!!!!! :)
Így nyugodtunk meg mi is a Férjemmel, hogy meg van és jól van az eredmény, és mindkettejük tovább tanulása biztos.:)

Szép hétvégét kívánok!

Éva-Anyóca

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-06-22 00:21

Kedves Éva Anyóca! Ezt a sok finomat, amit felsoroltál!!!csuda jó ünneplések voltak; a megérdemelt jutalom a sok tanulás után!!! sikeres eredmények; gratulálok az egész családnak, mert ebben mindannyian részt vettetek, nagyon aktívan!
Nagyon jó kis hétvégét kívánok és további jó pihenést, kellemes nyarat, üdv, Torma :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2013-06-23 16:48

Kedves Torma:

A mai nap fontos eseménye!!! :

És: YESSSSSSS!!!!!!!!!!!!
Sikerült ez a csodás galuska, és mesésen finom volt, köszönöm Neked , lesz máskor is!!!!
A férjem tanácsára , mivel grízgaluska imádó a család,a leveshez, eleve két adaggal indultam, és nagyon, de nagyon kapós volt...:D
Éva-Anyóca

Éva-Anyóca

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-06-24 07:59

De jó!!!! Próbald ki nagyon apróra vágott petrezselyemmel is; mutatós, finom és egészséges :)))

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-06-24 10:12

Kedves Torma!

Nagyon szépen köszönöm ezt az ötletet is, mivel szeretjük a petrezselymet, legközelebb így próbálom ki.:)
Szép napot!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2013-06-23 16:43

Kedves Torma!

Köszönjük szépen,- igazad van, ma már végképp nem megy egy gyerek tanulása, taníttatása, csak úgy, - tényleg egy igazi családi közös vállalkozásnak kell lennie....igaz.:)
A finomságok nem nagy mennyiségben készültek, hisz 10-12 vendég volt mindkét alkalommal...:)
De változatosat szerettük volna...és ez bejött.:)
Most nyaralnak!! :)
Az idő tényleg fura, szeretnénk azt az igazi nyarat megkapni, ahol is nyugodtan, békésen, néha kis esővel tarkítva élvezhető meleg nyár van......
De!
kb. 6 napig tartott a majd negyven fokos téboly, hőség..:( , előtte meleg nyár volt, jó pár napig....az maradhatott volna. :)
Mihozzánk, kis városunkba tegnap este ért ide a borulás, kis eső, tényleg kicsi és az enyhet adó szél. Viszont el is vitte a merszet attól, hogy a megígért szabadtéri koncertes bulira elmenjünk, pedig de jó lett volna..:) Rúzsa Magdi volt itt........ :) Biztos , voltak, akik mentek, mi nem mertünk neki indulni......
Ma hajnalban négy után valamivel, iszonyatos erős dörgések sorozatára keltem fel, és aztán szakadt az eső, szerencsére a beígért jég nem esett,...de érdekes, nem tartott sokáig, nagyobb volt a hangja, mint az eső mennyisége,...kicsit eshetett volna hangtalanabbul.:)
A 38-40 fokról lement 30-32 fokra a meleg. Nem az igazi, a napsütés sem,de még így is tud meleg és főleg fulladt levegő lenni. :(
Kíváncsiságból, mi lesz, megnéztünk az időjárást, és hallgatjuk rádióban tévében, na!! ....keddre esik még tíz fokot, ( állítólag ) , és ne hülyüljön meg az ember, és ami fura, hogy talán tervezni kellene, lenne jó, szeretnénk !! a nyári szabadságot, de hogy, ha nem tudsz akár hány napot kivenni, és akármennyi pénzt rászánni, és ha most nincs jó idő a víz mellett, hát hazajössz, és vissza mész máskor, na ez nekünk nem megy...így el se indulunk...:( :(
Itthon leszünk az idén, hacsak csoda nem történik...:)
Köszönöm kedves szavaidat, gyerekeimnek is átadom, na és a férjemet se hagyom ki, oroszlán része van neki is, szerintem főleg neki!! , a sikerhez vezető útépítésből ! :)
Éva-Anyóca

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-06-10 04:56

Hu ezt bizti kiprobalom! Szeretem a grizgaluskat, de ritkan sikerul ugy hogy ne menjen szet a vizben. Nagyon koszi Tormika, sok puszi, Csuki:))))

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-06-10 05:17

Szicsi Csukkanc! Csak csendesen fovo vizbe; aztan hagyni a gozre a dolgot :))) T

104
búzadara 5 evőkanál
kacsazsír 1 ek
tojás 1 db
1 csipet