Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Loksa-lepénykenyér

Loksa-lepénykenyér
Loksa-lepénykenyér
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy drága idős nénitől ismerem ezt a receptet. Ő volt mindenki Bözsike nénije. Mindig vidám volt, és 86 évesen is átugrotta az árkot, felásta a kertet és ezt mondta: "Hogy én milyen jót ásóztam ma reggel!" Bárki betért a házába, mindenki elé rögtön ételt rakott. Ezt a loksa nevezetű lepénykét a sparheten készítette télen, mert akkor a sparhetet használták fűtésre és főzésre egyaránt. Én csak teflonsrepenyőben tudtam elkészíteni, de az eredmény szinte ugyanaz.. Két dolog azért hiányzik belőle: az a kissé füstös aroma és illat, és Bözsike néni dolgos kezei.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Önmagában szeretem, de a gyerekeim őszibarack lekvárral ették.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. (A kefirt apránként adagoljuk, mert nem biztos, hogy az egész kell bele!) Akkor jó a tészta, ha lisztezett deszkán jó vékora nyújtható.
  2. Gombócokat formálunk belőle.
  3. Teflonserpenyő nagyságúra és kb. fél cm vékonyra nyújtjuk.
  4. Felmelegítjük a serpenyőt, és mindkét oldalát 3-3 percig sütjük.




  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 24 897
elküldve: 5
receptkönyvben: 433
elkészítve: 6/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Bogi   :o)

Mióta szakács: 2010.03.04.
105 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, uzsonna, vacsora
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

kefires lepény

Hozzászólások (32)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

biborkiraly
biborkiraly Sat, 2015-06-20 10:03

Ez a recept fantasztikus! :) Életem első lepénykenyere, de rá kell csapnom a kezemre, hogy ne egyem meg ültő helyemben mindet. :)) Még úgy is működik, hogy 50%-os szénhidráttartalmú lisztet használok, nem sima fehéret. Sokszor el fogom még készíteni, köszönöm!

baba29
baba29 Thu, 2012-08-02 12:38

Ez hasonlít arra amit annak idején a nagymamám szokott maradék kelttésztából készíteni és a sporhelt szélén szokta megsütni.Azok a régi szép idők!!

firstlady
firstlady Sat, 2012-04-14 08:54

El vagyok tiltva a fehér lisztektől, ezért azt akartam kérdezni, hogy vajon durum-, tönköly- vagy tk. lisztből elkészíthető-e. Timeska (elsőnek olvasott) hozzászólásából már meg is kaptam a választ. Így Bián kívül neki is köszönettel tartozom. :-) Még ma kipróbálom a receptet.

timeska
timeska Tue, 2011-11-08 21:28

Nagyon finom lett:) Annyit változtattam rajta, hogy zabpelyhet őröltem liszt helyett és egy kis teljes kiőrlésű tönkölyliszt is került bele. Érdemes kipróbálni! Köszönjük a receptet!)

Bia
Bogi :o) / Bia Wed, 2011-11-09 12:39

Kedves Timeska!
Nagyon kis ügyes vagy biztos vagyok benne hogy nagyon finom lett és még egészséges is.
Köszönöm hogy írtál.
Üdv:Bogi:o)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-09-06 16:39

Szia szmolecs!

Ha nem tévedek, akkor a kép mellett már a javított recepetet látod!
A fórumon csak megbeszélék a javítást.

Bia
Bogi :o) / Bia Sun, 2010-09-05 14:31

A receptben eredetileg bögrét használtam,de valószinüleg ezt dl-re változtatták.ha így tisztább,akkor most egy kicsit javítom.Krumpliról szó sincs.Egyébként volt aki értette a receptetet el is készítetteBocsánat a félreérthetőség miatt..Üdv:Bogi

szmolecs
szmolecs Sun, 2010-09-05 11:35

Kedves mindenki !
Értem az Évuci kérdését, mert azért jó lenne, ha elolvasnátok miről is beszélünk !
Én elolvastam a "loksa" feltett receptjét 6 dl liszt, és 35 dkg kefír.
Aztán irták, hogy fordítva 6dl kefír, és 45 dkg liszt, aztán irták, hogy ez krumplis, aztán meg hogy egy bögre liszt, egy 4 dl-es kefírhez. TEHÁT nagyon is jogos az Évuci kérdése, hogy akkor mi is a recept ?? Köszönettel szmolecs

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-09-01 16:40

Most akkor mi a recept?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-08-31 12:14

Jó kis recept, bár először 6 dkg lisztet olvastam ... :) a tésztába mellesleg tettem egy kis fűszert, feldobta. Majd úgy sütöttem, hogy az egyik oldalát 3 percig majd a megfordítottam és ráraktam selyem sonkát és sajtot ... 3perc alatt ráolvadt összehajtottam és kéész a szendvics, nagyon finom lett. kösz a receptet.

piakistvanne
piakistvanne Sat, 2010-08-14 17:08

A galambgomba a népnyelv szerint a galambica,lehet hogy igy ismered,és a sperhet tetején szoktuk sütni csak natur mikor slkészült akkor lehet rárakni egy kis fokhagymát és sót.A lepényre visszatérve amit mi sütünk mert tegnap lemaradt a neve laska .puszi .Ufo

Bia
Bogi :o) / Bia Mon, 2010-08-16 14:10

Ismerős ez a név de nem találkoztam még vele!Biztosan nagyon finom lehet.Nagyon szeretem a gombát.Üdv:Bogi

piakistvanne
piakistvanne Fri, 2010-08-13 17:30

Kedves Bogi!
Én köszönöm hogy ma újra megcsináltad.Felénk ha otthon tésztát szoktak késziteni akkor csináltak haszonló lepényeket,és mikor láttam a képet teljesen olyan volt.Különbség hogy nincs benne kefir,csak egy csipet cukor ,és tojást és langyos vizet rakunk bele,és a sparheten sütik ki.Nekünk még van a konyhánkban egy amit telente melegitésre és az mellett kenyérsütésre és hasonló lepény sütésre használunk.De nyaranta is begyújtok a lekvárokhoz és ha van galamb gomba akkor annak a sütése is ott történik.Ha nagyon meleg van azért mi is csak teflonserpenyöben készitjük.Köszönöm a fáradozásod,és válaszod.

Bia
Bogi :o) / Bia Fri, 2010-08-13 20:35

Nagyon szivesen!De jó! Nektek van sparhet,Azon még a piritós is más.Milyen az a galamb gomba?A tetején sütöd,vagy a sütő részben?A kis családi tűzhely,ki ne cseréljétek.Kincs.Puszi.Bogi

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-08-13 09:26

Bogikám, a tegnapi "vihar" után csak most jutottam el idáig!
Úgy szeretem az ilyen receptjeidet. :-)
Ez is nagyon tetszik, szerintem, ki is fogom próbálni!
Elmentettem!

Bia
Bogi :o) / Bia Fri, 2010-08-13 09:49

Szia Eszter!Remélem megnyugodtál!Épp most csinálom a loksát és javítottam is a receptet mert nagyon pontatlan volt.Hiába... szemre ész nélkül!Puszi.Bogi

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-08-12 21:36

:-DD Bogi! Félreértetted az előtted szólót, ha jól gondolom, persze javíts ki, ha tévedek, 45 dkg kefírt írtál a hozzávalókban, és 3 dl lisztet. Fordítva gondoltad nem? Pusz: Mrs Smith

Bia
Bogi :o) / Bia Fri, 2010-08-13 09:55

Kedves Mrs.Smith!Érthető volt a :DDD.Tényleg eléggé elszámoltam magam.Bocsánat ha bárkit is félre vezettem,remélem ez a recept minőségét nem rontja.Tudod hajlamos vagyok szemre ész nélkül,aztán meg elfelejtem hogy is volt.Köszönöm hogy szóltatok.Egyébként a receptben 1 bögre lisztet írtam 2 helyett.Közben a receptemet bögréről dl-re változtatták.Teljesen összekavarodtam.Puszillak.Bogi

Bia
Bogi :o) / Bia Thu, 2010-08-12 21:50

Kész végem van.Holnap megcsinálom újra és pontosítok ígérem.több mint egy hete sütöttem és nem emlékszem pontosan mennyi kefir maradt,de nem írtam el a receptet.Egy nagy dobozos kefirt használtam.(450 gr)Drágáim ha kibírjátok holnapig,fény derül a nagy titokra.Jó is lesz ha pontosítok.Az a tuti.Puszi.Bogi

ejiku
Maria. / ejiku Thu, 2010-08-12 22:29

Szia Bia.
A " LOKŠE " az egy Szlovák krumplis lepény.
Az eredeti " LOKŠE " fott áttort krumplival és kacsazsírral készul.
Ebben a formában még nem találkoztam vele,Nálunk Szlovákián krumplival készul.Melegen mákkal,dióval metéltre vágva kínálják,vagy olvasztott kacsazsírral megkenve.De a jovo héten kipróbállom,biztos ez is nagyon finom lehet.Legalább is a fénykép alapján amit feltettél róla nagyon jól
néz ki. ejiku

Bia
Bogi :o) / Bia Thu, 2010-08-12 22:39

De jó hogy mondod!Én mindenütt kerestem az okát,miért hívják így.Akkor lehet hogyazért mert hasonlít a ti lokse-tekre.Lehet tudni a pontos receptjét?Üdv:Bogi

ejiku
Maria. / ejiku Thu, 2010-08-12 23:01

Nem kell sózni mert a zsír amúgy is sós.Ez az adag 18db-ra van.
1kg fott áttort krumpli , 30dkg sima liszt , zsír (kacsa vagy liba) , víz.
Elozo este héjában megfozzuk a krumplit,és hadjuk abban a vízben kihulni.Reggel megpucoljuk és krumplinyomón áttorjuk vagy nagy lyukú reszelon lereszeljuk.A krumplit a lisztel ossze gyúrjuk keményebb tésztává.Hengert formázunk belolle,és 18 részre osztjuk.Mind a két oldalát meglisztezzuk,és kisodorjuk.Mind két oldalán száraz palacsinta suton megsutjuk (ha van akkor sporhelten).A zsírba még hidegen teszunk 1-2ek vizet,és felolvasztjuk (olajos állaga legyen).Ezzel kenjuk meg a Lokšeket.Még melegen tálaljuk. ejiku

Bia
Bogi :o) / Bia Fri, 2010-08-13 07:56

Kedves ejiku!Köszi hogy leírtad,ezt nálunk krumplilángosnak hívják,és legtöbbször disznózsírral készül.Házi kacsazsírt ritkán lehet beszerezni.Nagymamám gyakran sütött ilyet.Üdv:Bogi

piakistvanne
piakistvanne Thu, 2010-08-12 16:20

Kedves Bogi!
A liszt 3dl és a kefir 45dkg,nem forditva kell.Szerintem ehez a liszt mennyiséghez nagyon sok a kefir és ezt nem lehet nyújtani mert híg lesz.

Bia
Bogi :o) / Bia Fri, 2010-08-13 09:50

Kedves Istvánné!Igaz amit mondasz azért is írtam hogy apránként adagoljuk a liszthez mert nem biztos hogy mind kell bele.Ha legközelebb csinálom pontosabban kimérem és módositom kicsit a receptet de most sajnos csak szemre csináltam és maradt is egy kevés kefirem.A maradékot megeheted jót tesz az egészségednek.Üdvözlettel:Bogi Megcsináltam újra és javítottam.Igazad volt és köszönöm hogy szóltál.

221
finomliszt 2 bögre
kefir 3.5 dl
szódabikarbóna 1 tk
2 tk
cukor 1 teáskanál