Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Loukoumades

Loukoumades
Loukoumades
75 perc / előkészület: 60 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (52)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A görög tradíciók szerint az asszonyok Vízkereszt napján loukoumadest sütnek, és a háztetőre dobálják őket, hogy a föld alól előjövő gonosz teremtmények ezeket megegyék, és hazamenjenek, békénhagyván az embereket. Bevallom, nem tudom, hogy ezt a hagyományt még ma is ápolják-e, de az biztos, hogy január 6-án, ünnepnapokon és a nyár folyamán sok helyen találkozhatunk Görögországban és Cipruson loukoumadest sütő és áruló árusokkal. Hasonlóan a mi lángosunkhoz, leginkább utcai árusoktól vesszük, de otthon is elkészíthető.
Én egy sarti nyaralás alkalmával találkoztam vele először, és azonnal tudtam, hogy menthetetlenül beleszerettem e görög édességbe.


hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A sütéshez

A tálaláshoz

  • 2 ek méz (vagy szirup)
  • 1 evőkanál víz (meleg)
  • 1 teáskanál fahéj (ízlés szerint)

ajánlat

Mint ahogy a fánknak vagy a lángosnak, a loukoumadesnek is több fajta változata ismert; lehet tenni a tésztájába burgonyát vagy joghurtot, és van aki csokoládészósszal tálalja. Én ezt a hagyományos változatot szeretem, ahol a tészta nem túl édes, viszont annak köszönhetően, hogy pár percig mézes szirupban áztatjuk, egy fantasztikus ízt kapunk, amit a fahéj koronáz meg a végén.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt keverjük el egy bögre meleg vízben, és takarjuk le 10 percre.
  2. A lisztet, tejet, cukrot, sót, 4 ek olajat és az élesztős vizet öntsük egy nagy tálba, és robotgéppel magas fokozaton keverjük 2-3 percig, hogy a tészta sima legyen. Utána takarjuk le a tálat, és tegyük meleg helyre, hogy a tészta megkeljen.
  3. Bő olajban kell sütni, így öntsünk sok olajat egy mély serpenyőbe vagy edénybe, és hevítsük az olajat forróra.
  4. Kézzel vagy kanállal formázzunk kis golyókat a tésztából, és pár perc alatt süssük őket aranybarnára. (Én sütés közben le szoktam őket nyomni egy szűrőkanállal, hogy mindkét oldaluk szépen megsüljön.)
  5. Közvetlenül sütés után (ne szedjük ki őket papírtörlőre!) méz és meleg víz keverékébe forgatjuk őket pár percre, hogy jól megszívják magukat a mézsziruppal, és melegen fahéjjal meghintve tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 44 166
elküldve: 7
receptkönyvben: 864
elkészítve: 11/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Loukoumades

Mióta szakács: 2009.10.15.
7 recept

receptjellemzők

konyha: görög
alkalom: farsang
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

görög mézes fánkocskák, fánkgömbőcök mézes sziruppal ízesítve

Hozzászólások (52)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Erikaszi
Erikaszi Sun, 2012-02-12 13:31

Tegnap megcsináltam, a tésztájával nem is volt gond, de a mézes szirup teljesen eláztatta, és szörnyű lett... :S Még akkor is nagyon felszívta, amikor tényleg csak beledobtam és rögtön ki, nemhogy mikor pár percig benne volt... :/ Hogy kellene máshogy csinálni, h jó legyen ezzel a sziruppal? Milyen arányban volt a méz és a meleg víz?

Erikaszi
Erikaszi Sat, 2012-02-11 00:31

Fzizu! Amit mindig ettél, azt úgy hívják, hogy baklava!!!!!!!!!!!!! :) Itthon is lehet kapni, bár én az itthonit nem tudom, h milyen!

fzizu
fzizu / fzizu Thu, 2012-02-23 15:23

Biztos,hogy nem baklava volt,azt is ettem ott!Ez pici fánkocska volt szirupban.És olyan volt,mintha csillagcsöves nyomózsákból nyomták volna.

Laurakapitány
K.Laura / Laurakapitány Fri, 2012-04-27 15:27

lehet hogy churrost ettél
tudom, annak rúd alakja van, de van ahol kerekre formázzák hogy evőpálcikára lehessen szúrni

fzizu
fzizu / fzizu Wed, 2012-02-08 20:46

Ezt ki kell próbálnom!!Amikor Görögországban nyaraltunk dobozszámra vettem hasonló édességeket,amik ugyan nem kerekek voltak,de valami édes,sárgás szirupban áztak,és nem bírtam egy nap sem ellenállni nekik!Pékségben árulták,és darabszámra lehetett kérni a pici sütiket,azóta sokszor eszembe jutott,de fogalmam sem volt mi lehetett az,még a nevét sem tudtam,lehet,hogy most rábukkantam???kíváncsi vagyok a végeredményre!

Csukamama
Csukamama / Csukamama Thu, 2012-01-26 20:24

Szia! Elkészítettem, nagyon finom lett. Mivel cukros vagyok kicsit változtattam rajta. 1 bögrényit felcseréltem graham lisztre és kétféle szirupot csináltam a mézeset kapta a család, magamnak xilitből, vízből és vanillia aromából szirupot főztem. Így is finom lett, még a család többi tagjának is ízlett.

ZsuzsannaLilla
ZsuzsannaLilla / ZsuzsannaLilla Fri, 2011-09-30 16:31

azt a mindenit neki!!!! erről én még nem hallottam, de ahogy elolvastam, összefutott a nyál a számban, holnap megsütöm!!!!
hmmm... ma kellene, igazából a férjem most ment el dolgozni éjszakára, és ő reggel szokott édeset a kávé mellé. Vajon jó ez hidegen is vagy csak frissen? Mert ha hidegen is jó, akkor megcsinálnám még ma. De ha frissen finomabb, akkor inkább holnap desszertnek.

loukoumades
Loukoumades / loukoumades Fri, 2011-09-30 19:37

Mivel ez kicsit leegyszerusitve egy 'szirupos fank', szerintem nem kifejezetten az a kave melle valo reggeli edesseg, de izles kerdese. Inkabb olyan jellege van, mint a kulonfele utcan arult edessegeknek...Hidegen nem tul jo, frissen a legjobb.
Jo sutest es szep hetveget!

Pipihusi
Pipihusi / Pipihusi Sat, 2011-07-23 19:02

Szia! Nagyon örültem én is hogy megtaláltam ezt a receptet itt! Köszönöm! Hplnap meg is csinálom. Pár hete jöttem haza Görögorságból, nagy rajongója vagyok az görög konyhának. (és az országnak is) Ettem egy másik fajta fánkot a parton.(sokat) Volt sima vaníliás tésztájú, volt csokikrémmel töltött, lekváros és vaníliakrémes is. Porcukorba vagy cukorba volt hemperegtetve. (szerintem D.B. Mónika is fentebb erről írt) Kerestem a receptjét a neten, de mivel nem tudom a nevét, sikertelen volt. Nincs esetleg neked, vagy a ciprusi uncsitesódnak valami ötlete hogy hol találhatnék rá erre a receptere? (másabb mint a loukoumades... Más a textúrája, stb. Ezért gondolom hogy van valami titka amitől olyan, amilyen.) Előre köszönöm a válaszod! Üdv.: Pipihusi

zimandi
zimandi Thu, 2011-07-21 15:53

Szia! A méz sziruphoz, milyen arányba kevered a mézet vízzel?Andi!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-11-01 21:00

Én háromszor nyaraltam Athénban ,mind a három alkalommal két hétig,sátoros.Király volt.Na, a szuflaki, én így ejtem, ez maradt bennem, hát nem győztük enni!!!!Isteni volt.Mint ahogy a tintahal parázson sütve és a polip is parázson sütve.Mennyei.Bármilyen igazi görög recept, legyen édesség és zöldséges vagy húsos étel, nagyon várom, Te biztos, tutira jobban tudod, mintha itt szerencsétlenkednék egy szakácskönyvből.Köszi,várom a görög recepteket.Remélem, tudsz küldeni. :-) Éva-Anyóca

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-08-10 19:05

Kedves loukoumades!

Egy hónapja jöttünk haza Sartiról (sokadik alkalommal voltunk és már többször ettünk ebből az isteni finom süteményből), de ott, nem golyó alakúak voltak, hanem kerekek és a közepük lyukas volt. Kívül pedig cukorba hempergették őket. Én a fahéj ízét "többszöri analizásálás" (napi 1-2) után sem érzetem ki belőle, sokkal inkább a citromhéjét és a vaníliáét. Ha,- mint olvastam -Te is jártál Sartin tudod, hogy miről beszélek. Amit leírtál mennyire hasonlít az általam keresett ízre?
Előre is köszönöm a válaszodat!

loukoumades
Loukoumades / loukoumades Thu, 2010-08-12 20:02

Kedves Monika!

Nem mindenki tesz fahejat a loukoumadesre.Van aki cukrot szor ra vagy szosszal onti le.Es lattam mar belole olyat is,amelyiknek lyukas volt a kozepe,ugyhogy nem kizart,hogy azt ettel ;)
Ugyanakkor az is lehet,hogy 'csak' egy masik fele fank volt,aminek a tesztaja szerintem hasonlo lehet.Ez az edes-szirupos/fahejas izvilag sok gorog (es ciprusi) edessegre jellemzo.
Probald ki ezt a receptet es ha megse erre az izre vagytal,keress ra az interneten arra,amit te ettel-hatha megtalalod :)

Irigyellek,hogy Sartiban voltal ;) Tovabbi kellemes nyarat!

MettyKeeH
MettyKeeH Wed, 2010-08-04 16:32

  Nemrég értünk haza Görögországból, és mindennap ettünk ott ilyen fánkot :)
Amúgy nekünk azt mondta a fánkos [magyar volt], hogy nem lukumádeSZ, hanem csak simán LUKUMÁDE :D [a görögök nem mondják a végén a SZ-t, és nem is a többesszám jele :]
És kösz a receptet :) Kipróbáljuk :D

loukoumades
Loukoumades / loukoumades Sun, 2010-08-08 10:09

Kedves MettyKeeh!

Uzenem a magyar 'fankosnak', hogy probalja meg jobban elsajatitani a gorog nyelvet mielott olyat kritizal, aki eveket ott elt. A mai nyelvleckeje:loukoumas-egyes szam, loukoumades-tobbes szam ;)

tbeuska
tbeuska Wed, 2010-04-28 14:54

Most csináltam meg a golyócskákat, nem tudom, hogy milyennek kellene lennie, de az biztos, hogy isteni finomra sikerült!!!! :D és már most alig van belőle....Egy kérdésem azért lenne: a tészta keménysége milyen, mármint a kelesztés előtt. Nekem nagyon puha és ragacsos maradt, ellenben kb fél óra alatt kb a 3szorosára kelt meg. A recepten annyit változtattam, hogy a víz helyett is tejet raktam bele, és abban futtattam az élesztőt. Imádom Görögországot, és a görög ételeket. Ezer hála a receptért! És még több ilyent!!!!!!! :D Minden jót!

loukoumades
Loukoumades / loukoumades Sun, 2010-08-08 10:12

Kedves tbeuska!

Orulok, hogy izlett :) Igen, sajnos ez a teszta valamennyire mindig ragados, es mivel nem lisztezzuk kivulrol, ezen nem is sokat lehet javitani :)

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Thu, 2010-04-22 10:40

A 13! ÉVES F I A M !!!!! kívűlről fujja már most a receptet és el is készíti. (és meg is eszi : ) ) nekem csak sütni kell.

loukoumades
Loukoumades / loukoumades Thu, 2010-04-22 10:56

Ez aztan az igazan kedves (es ugyes!) dolog egy kisfiu reszerol :) Hat hiaba, az ember (gyereke) sok mindenre kepes azert, amit szeret...

loukoumades
Loukoumades / loukoumades Thu, 2010-04-22 10:55

Ez aztan az igazan kedves (es ugyes!) egy kisfiu reszerol :) Hat hiaba, az ember (gyereke) sok mindenre kepes azert, amit szeret...

laraed
Edit / laraed Tue, 2010-04-20 15:24

Megettük:))) Már nincs is belőle! Többet nem is mondok :))) azaz írok:))) Köszi a receptet........ nagyon fincsi....Üdv Edit ui: igaz az enyém nem lett ilyen szép kerek , de az íze a lényeg:))

loukoumades
Loukoumades / loukoumades Thu, 2010-04-22 09:52

Kedves Edit!Orulok, hogy izlett a loukoumades. Ami pedig a formajat illeti, elarulom, hogy itt se ilyen szep kerekek. Csak azoknal az utcai arusoknal kerek az osszes, akik geppel formazzak oket. Akik kanallal vagy kezzel (mint ahogy en is otthon), ott jo ha par darab ilyen szepre sikerul ;)

laraed
Edit / laraed Tue, 2010-04-20 10:26

Na megjöttem a boltból :)) kettőt fogok csinálni.:))))) Majd megírom milyen lett!

loukoumades
Loukoumades / loukoumades Tue, 2010-04-20 09:43

Kedves Edit! A fahej nem kotelezo, anelkul is nagyon finom. Ha megis szeretnel valamit ratenni, megszorhatod kakaoval vagy daralt mandulaval, dioval, mogyoroval...hasznald a fantaziadat (es persze az alapanyagokat, amit a menyed szeret ;) )

laraed
Edit / laraed Tue, 2010-04-20 10:05

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Megyek a boltba élesztőért.Még annyi lenne a kérdésem , hogy hány darab lesz ennyi mennyiségből? Mert nagy a család:)))))

laraed
Edit / laraed Tue, 2010-04-20 09:39

Kedves Loukoumades ! A menyem nem szereti a fahéjat. Mit tegyek rá helyette? Kakaó??.....Üdv Edit

loukoumades
Loukoumades / loukoumades Sun, 2010-04-18 16:49

Edit, szivesen ;) Sok sikert hozza!

Mislenbaba, a mezes (fahejas) valtozat a hagyomanyos izesites, de mint mondtam, itt is kaphato mar csokiontettel es mas izesitesekkel is, tehat nyugodtan kiserletezz es igazitsd a receptet a ti izlesetekhez :)

laraed
Edit / laraed Fri, 2010-04-16 18:09

Köszi szépen , hogy feltetted!!! Csak most látom mert rossz a gépem és nem jutottam géphez. Már elvonási tüneteim vannak. Ez borzasztó:)))) Üdv Edit

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Thu, 2010-04-15 08:13

Szia. Én is megsütöttem. Nem is gondoltam, hogy ilyen sok lesz belőle. Én még annyit tanácsolnék azoknak akik megsütik, hogy keveset tegyenek az olajba mert nagyon megdagad. Ja a fiam kérte ha lehet csináljak ma is. Tegnap este a váratlan vendégek (Tibor napja alkalmából) felfalták mind. Egy darabot ettem :( Milyen lenne ha megtöltenénk, vagy pirított darált mandulába forgatnánk ??

loukoumades
Loukoumades / loukoumades Thu, 2010-04-15 06:39

Kedves Bogi!Orulok,hogy izlett a csaladnak a loukoumades :) Igyekszem majd meg tobb nemzetkozi receptet feltolteni ;)

Bia
Bogi :o) / Bia Wed, 2010-04-14 20:32

Kedves loukoumades!Ma elkészítettem a görög golyócskákat,egész nap gyakoroltam a nevét hogy ha megkérdezik mi ez tudjam.Nagyon fincsi lett.Ízlett a családnak is.Köszönöm szépen.Küldj még finom görög recepteket(vagy ciprusit).Üdv:Bogi

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Wed, 2010-04-14 11:55

Kedves LUKUMÁDESZ! Hát pont ez az, hogy egy pár évvel ezelőtt volt és nem írtam le a receptet. De ez az édesség nagyon hasonlít rá. Na de megyek mert sütnöm -főznömkell :) Tibor napja van, és nálunk van belőle 2 is :) Majd megírom, hogy ha megkóstoltam az íze is olyan -e min az én kefalonimnak

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Wed, 2010-04-14 07:23

Kedves lukumádesz! : ) Igen, valóban van ilyen nevű sziget is . Az a sajtot meg én nem ismerem. Egyébként nem véletlen hogy nem ismered, mondom. Én sem találkoztam azóta vele. Van egy Cypruson élő unokatestvérem aki minden nyáron Magyaroszágon van a lányaival, szóval Ő ismeri. Csak ők nem esznek semmilyen egészségtelen dolgot : (

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2010-04-13 21:16

Szia loukoumades.Hogy kell ezt a nevet pontosan kiejteni.Le tudnád írni nekem?Köszi.Bogi

loukoumades
Loukoumades / loukoumades Tue, 2010-04-13 13:56

Mislenbaba, furcsa, nem hallottam meg Kefaloni nevu edessegrol, csak a hasonlo nevu szigetrol. Kefalotirit ismerek, viszont az egy sajt, igy biztos nincs koze ahhoz az edesseghez...
Amugy van egy masik edesseg is, amit mindig arulnak a loukoumades-szel egyutt az utcakon; siamisi a neve es egy loukoumadeshez hasonlo tesztaba tesznek egy nagy kocka rozsavizes tejbegrizt es ugy sutik meg. En jobban szeretem a loukoumadest, de izles kerdese :)

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Tue, 2010-04-13 10:01

Egy pár éve a spektrumon volt a görög ízek vagy valami ilyesmi nevű sorozat. Abban volt egy ehhez nagyon hasonló édesség KEFALONI -nak hívták.Én el is készítettem akkor, nagyon finom lett. Egyébként is imádom a fahéjat még a fő ételekben is szeretem. Ők tettek bele nyilván azért mert náluk mindenhol lehet kapni, RÓZSAVIZET! is. A lényeg, hogy nem írtam le a receptjét és elfelejtettem hogy kell készíteni. Azóta is keresgéltem a neten de nem találtam ezen a néven , hogy kefaloni. Na de majd most :) Biztos hogy én is sütök ilyet, napokon belül.

drops
drops Mon, 2010-04-12 23:17

Csatlakozom az előttem szólokhoz véééééééééééééééééégre. Kisebbik lányom nagyon nyúzott már érte és most meg van. És főleg azért a nagy öröm, mert babát vár, és ez hatalmas meglepetés lesz neki. Köszönöm !!!!!!!!!!!!!!!!!!! kisveréb

529
finomliszt 3.5 bögre
víz 2.5 dl
tej 2.5 dl
élesztő 60 g
cukor 1 ek
0.5 tk
napraforgó olaj 4 ek
napraforgó olaj 5 dl
méz 2 ek
víz 1 evőkanál
fahéj 1 teáskanál