Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Louvana

Louvana
Louvana
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy mindennapi, egyszerű téli ciprusi leves. Nagyon sokszor megfőztem már, általában hétfőn vagy pénteken, mikor a család "átmegy" vegába. Mivel jó sűrű, olívaolajos-oregánós pirított kenyérrel és olívabogyóval szoktuk enni, jó laktató, nem kíván második fogást...

Nagyon finom íze van a karamellizálódott hagymától, a család háromnegyed része még egy fél citromot is belenyom a levesbe..:)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Zivataros, hideg napokon nagyon jól esik egy tál forró louvana leves az összes "kiegészítőjével... Néha az olajbogyót a serpenyőben csak úgy magában felmelegítem, grillezem, úgy még finomabb hozzá...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sárgaborsót jól leöblítjük, hideg vízben feltesszük főni, hozzátesszük az ételízesítőt, amikor már félig puha, hozzáadjuk az átmosott rizst.
  2. Puhára főzzük, sűríteni nem kell semmivel, a sárgaborsó és a rizs ahogy fő, a keményítő tartalmuk miatt a leves magától sűrősödik be.
  3. Egy kisebb serpenyőben az olívaolajon csipet sóval megkaramellizáljuk a hagymát, és a kész levesbe öntjük, összekeverjük, megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.
  4. Pirított kenyérre locsolunk pár csepp olívaolajat, erre oregánót szórunk, ezzel és olajbogyóval, citrommal (aki akar facsarni a levesbe) kínáljuk.
  • elkészítettem: 150 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 15 472
elküldve: 4
receptkönyvben: 433
elkészítve: 23/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli(E)va

Mióta szakács: 2012.03.23.
85 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: görög
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: kukta
kategória: levesek
maradék ételből: maradék rizsből és tésztából
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
babakonyha: baba 12-18 hónap
fogás: leves
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sárgaborsóleves, felesborsó leves, rizzsel, görög rizsleves

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Thu, 2013-01-10 20:49

Szia Éva!
Elkészítettem végre. A húslé helyett egy nyúlcombbal főztem össze, ételízesítőt nem tettem bele. A leve valószínűleg kevés lett, amivel főztem, olyannyira, hogy mire kész lett, inkább köret volt, mint leves. De annyira ízletes köret lett belőle, hogy az egész család körében nagy sikert arattam vele!
Köszi szépen a receptet!
Üdv, WM

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sat, 2013-01-12 09:41

Szia, WhiteMagic, fincsi a leves a husikaval, en is neha csirkeaprolekot teszek az alaplehez, de sokszor csak vacsira van ilyen nagyon egyszeruen. Tenyleg besurusodik, ha marad belole masnapra, meg egy kis vizzel forralom fel. En koszonom, hogy kiprobaltad, szep hetveget kivanok, Eva

Lilla777
Lilla777 Mon, 2012-12-10 21:16

Elkészítettem. Az egész családnak nagyon ízlett :)
A citrom kiváló ötlet, nagyon feldobta. Köszönöm a receptet és bátorítalak a további egyszerű, de nagyszerű ételek feltöltésére!
Üdvözlettel:
Lilla

evaneo
Oli(E)va / evaneo Tue, 2012-12-11 17:53

Kedves Lilla, en koszonom, hogy elkeszitetted, orulok, hogy izlett es koszi a batoritast, neha a "csaladi tanacs" nem szavazza meg a nyilvanos kozzetetelt..::))) Udv, Eva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-12-07 22:38

Kedves Evaneo!

A leves csodás, guszta, , és azt hiszem, hogy most itt is nagyon ránk fér,- jelenleg hó nem sok van, kicsit olvadt a sok leesett eddigi, de hétvégére csekély 30 cm-es esést jósoltak,:-o , már most, ahogy írok, -9 fok van, és reggelre sokkkkkalta kevesebbet jósolnak!!!!, fűtünk a kandallóban ezerrel!! , ....-hát nem lesz semmi a hétvége, hideg és hó, és a hó ha lesz, akkor tartós.:-o

Csodás a sok finom , és nem túl drága recept, részemről is köszönöm, és nagyon várom!! :-O , - általában is vigyázni kell a pénztárcánkkal, de most meg főleg, hisz az ünnepeket is ki "kell" hozni belőle, valahogy..:-O :-O
Kellemes hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sat, 2012-12-08 18:12

Szia, Eva-Anyoca, most akkor esik a ho, ugye? Imadom en is a kandallot, az iden meg nem kellett megrakni, de ami kesik...vettem ra egy grillracsot, aztan mehet ra a kolbasz, gomba, halloumi (kecskesajt), gesztenye...::)) Szepen megsulnek a parazson. Nem kell kulon vacsit fozni, mert ez "ferfimunka"..::))) Szep hetveget, Neked is, Eva

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2012-12-07 20:14

Szia, kedves Piroska, az ilyen recijeimet alig merem feltenni, olyan egyszeruek...De jon a Karacsony, Ujev, az embernek kicsit ossze kell "huzni" magat, etelugyben, meg penztarcaugyben is..::))Leesett mar a ho a Karpatokban ? Nalunk mar esik az eso, viharok vannak, ennyi a mi telunk, de ez jo, mert mar levesezhetek...::))) Udvozollek, Eva

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2012-12-07 20:36

Az egyszerű receptek sokszor nagyszerűek, nyugodtan felteheted, mert mindannyiunknak kell vigyázni a pénztárcára.
Mikulás előestéjén leesett a hó, úgy tűnik marad a tél, mert egyre hidegebb van, gyönyörű fehér a táj. Szeretettel üdvözöllek, Piroska

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2012-12-07 21:22

Irigykedek, irigykedek...a ho miatt ::))) Feher Karacsony...almodozunk, almodozunk. Szep hetveget kivanok, Eva

Baba02
Baba02 Fri, 2012-12-07 18:25

Kész lett,finom,de nem lett ilyen szép sárga színe:(

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2012-12-07 18:57

Koszi, hogy visszairtal, orulok, hogy izlett...hat talan a sargaborso volt kicsit halvanyabb, olyan sok fajta van abbol is, van amelyik olyan narancssarga szinu... Udv, Eva

Baba02
Baba02 Fri, 2012-12-07 16:24

Nem tudtam,mit készítsek vacsira a családomnak!Minden van itthon,kivéve olajbogyó,de azért hozzáfogtam!Remélem finom lesz:)

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2012-12-07 17:21

Kedves Baba02, koszonom, hogy ezt valasztottad vacsira, ha van kedved, szolj vissza, milyen lett, ha szeretitek a sargaborsot, szerintem finom..:) Udvozollek, Eva

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2012-12-07 17:09

Szia, Agi, nekem is nagyon tetszenek a te receptjeid, a fotoidnak pedig nyomaba se erhetek ::))) Szep hetveget, Eva

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2012-12-07 17:38

Nahát, de aranyos vagy! Most aztán elpirultam! :) A te fotóid is csuda jók ám! Ez a leves is annyira guszta, hogy csak na. A kedvencem az Eliopitta. A recept is, meg a fotó is! Hát azt legszívesebben leharapnám a képről! :) Neked is szép hétvégét! Üdv: Ági

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2012-12-07 18:39

En meg a kis palacsintaidat..::)) Harapnam le a kepernyorol...Most azonnal..:) Hat, igen tudnak a szegedi lanyok..:)) A xmas puding vasarnapra betervezve, aztan berakom a melyhutobe Karacsonyig, semmi baja nem lesz, aztan majd csak elotte fogom atparolni...Szia, megegyszer, Eva

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2012-12-07 17:13

Szia, White Magic, nagyon szivesen, ez csak egy nagyon egyszeru kis leves...:) Udv, Eva

519
felesborsó 500 g
rizs 250 g
zöldség alaplé 2 l
vöröshagyma 1 nagy fej
olívaolaj 4 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fekete olajbogyó 10 db