Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Luca napi juhtúrós pogácsa

Luca napi juhtúrós pogácsa
Luca napi juhtúrós pogácsa
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredeti recept Limaráé...köszönet Neki! :)
Baráti csevegésre készült a fenti pogácsa, Luca nap apropójából igyekeztem igazán autentikus lenni....az egyik pici pogácsába egy érme került, hiszen a néphagyomány szerint, aki megleli az érmét, annak az elkövetkező év bőségben telik majd!Természetesen mindenkit figyelmeztettem a leselkedő "veszélyre"! :) Az érme nem került elő, de remek csevegős, kuncogós este kerekedett belőle...a pogácsa pedig Isteni finom lett!

A megmaradt pogácsák a fagyasztóba kerültek, így várható a szerencse pénz előkerülése!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat


 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk egy csipet cukorral, majd az élesztőt belemorzsolva félretesszük.
  2. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, belekeverjük a juhtúrót. A tejfölt elkeverjük a sóval, a tojással.
  3. Ha az élesztő "beindult", akkor a lisztes keverék közepébe egy kis fészket készítünk, és beleöntjük az összekevert tejfölt, és az élesztős tejet. Alaposan összedolgozzuk, lágy, de jól gyúrható tésztát kapunk, amit az eredeti recept szerint egy éjszakára hűtőbe helyezünk. (Legalább 2 órás pihentetést igényel, én "csak" ennyit tudtam várni, és így is tökéletes lett a végeredmény :).)
  4. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, berácsozzuk a tetejét, majd apró pogácsákat szaggatunk belőle.
  5. 30 percig pihentetjük, majd lekenjük őket tojással. (A fentieken egy csipet füstölt sajt is van, de anélkül is kiváló.)
  6. Előmelegített sütőben, szép pirosra sütjük. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 36 290
elküldve: 20
receptkönyvben: 295
elkészítve: 15/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Margó

Mióta szakács: 2010.10.24.
28 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kelt juhtúrós pogácsák, tejfölös-juhtúrós pogácsa

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Seafalcon
Seafalcon / Seafalcon Thu, 2015-10-01 15:54

És a pénzt mikor teszed bele? Az teszi Luca napivá! :-)

"Luca napján, bő zsírral készítették a lucapogácsát, amelyből a család élő tagjai együtt ettek, a halott rokonoknak pedig eltettek néhány darabot. Úgy tartották, hogy az év leghosszabb éjszakáján a halottak hazatérnek s ezzel várták őket. Gyakran aprópénzt sütöttek bele az asszonyok, a gazdagabb újév reményében, morzsájából pedig az állatok eledelébe kevertek."

juditneu
juditneu Mon, 2014-12-29 20:25

Most sulnek a pogácsák, de már van kóstolóba. ISSSTENI!!!! Nálunk nagyon is bejon a "bryndza" aroma. Judit

Amybaby
Amybaby Wed, 2014-04-02 10:30

Nagyon jó kis recept. Nálunk dupla adag juhtúró kellett, és így is finom lett :) Köszi a receptet.

Amybaby
Amybaby Fri, 2013-10-11 19:56

Na én ezzel a recepttel tanultam meg pogácsát sütni egy hónapja. Azóta újra és újra kérik Tőlem itthon :)
Én dupla juhtúróval készítem, de csak azért, mert ez volt a kérés, egyébként a recept szerinti mennyiséggel is nagyon finom lesz :)

Morgan
Margó / Morgan Sat, 2013-10-12 16:59

Isten hozott a pogácsa sütők táborában, nagyon örülök hogy ízlett........köszönöm hogy megírtad!!!! :))))) Remélem, hogy még sok finom pogácsa fog illatozni Nálatok!
Legyen szép estéd!
Margó

ildike.ecser
Ikó / ildike.ecser Sun, 2011-12-25 09:07

Igaz ma nem Luca napja van, hanem Karácsony, de ezt szeretném elkészíteni. Mivel nem igazán szeressük a juhtúrót, így Ricotta van itthon, abból is 1 kg. Szerinted abból is jó lenne? Előre is köszönet a válaszért.
És ... nagyon boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!

Morgan
Margó / Morgan Sun, 2011-12-25 11:40

Szia!
Szerintem "bőven" jó a ricotta is...így ki tudod küszöbölni az általatok nem kedvelt brynza aromát!!! :))))
Boldog Karácsonyt Kívánok, remélem még nem késett el a válasz! :)
Üdv.:
Margó

Mazsola75
Mazsola75 Sat, 2011-12-17 00:30

Ezt biztos elkészítem... Kislánykámat Lucának hívják és nemsokára 2 éves lesz :) Nagyon szereti a juhtúrós dolgokat :)

Morgan
Margó / Morgan Sat, 2011-12-17 15:11

Nagyon, nagyon finom kis pogácsa bátran merem ajánlani! :)
Boldog névnapot, és minden jót kívánok a kis Lucának!!!
Margó

962
finomliszt 60 dkg
vaj 25 dkg
tojás 1 db
juhtúró 25 dkg
2 teáskanál
tej 0.5 dl
tejföl 375 g
élesztő 2.5 dkg
cukor 1 csipet
tojás 1 db
füstölt sajt 5 dkg