Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lucskos káposzta

Lucskos káposzta
Lucskos káposzta
95 perc / előkészület: 20 perc főzés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A lucskos káposzta fantasztikusan finom eledel, de rettentő rossz a PR-ja. Hogy lehet egy ételnek „lucskos” a neve? Ha „mennyei káposztának” hívnánk, mindenki szeretné, így meg csak fintorognak tőle – pedig érdemes kipróbálni, nagy meglepetés lesz!

Én legjobban a harsogóan friss, még zöld, új fejes káposztából szeretem, tavasszal, nyár elején gyakran főzöm, mert rém egyszerű. Gyorsnak éppen nem mondanám, mert a káposzta nehezen puhul meg, kell neki egy óra. Mindenféle fűszert zúdítok bele, hogy minél illatosabb legyen. Kaporból nem lehet eleget tenni bele, én két csokorral indítok.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposzta felső leveleit leszedjük, megmossuk, négy darabra szétvágjuk. Most jól kivágjuk a torzsáját, és a negyedeket felkockázzuk, kb. 3x3 cm-es kockára, vagyis nagyobb darabokra.
  2. A hagymát finomra vágjuk, a húst kisebb kockákra feldaraboljuk, a kaprot és a többi zöldfűszert finomra aprítjuk. (A borsika, tárkony lehet szárított is, de a kapor friss, zöld legyen.)
  3. Egy nagy lábost keressünk, amibe kényelmesen belefér a káposzta – főzés közben alaposan összeesik ugyan, de az elején is kavarni kell valahogy.
  4. A zsíron dinsztelni kezdjük a hagymát, majd rádobjuk a húst, fehéredésig kavarjuk. Ekkor rátesszük a kaprot, mert a zamata zsírban oldódik ki a legjobban! Már most sózzuk-borsozzuk, és megszórjuk a borsikával, tárkonnyal is. Ez kb. 10 perc.
  5. Most rátesszük a káposztát, és aláöntünk kb. 3 dl vizet. Lefedjük, és néha megkavarva megvárjuk, míg a káposzta alaposan összeesik – ez kb. 15 perc. Ekkor ellenőrizzük a víz mennyiségét – majdnem el kell, hogy lepje –, és fedő alatt, közepes láng mellett még kb. 45 percig pároljuk –, azaz a káposztának egy óra kell. Többször is nézzünk rá, keverjük meg, öntsünk alá vizet, ha kell, főzelékállagúnak kell maradnia. Akkor jó, ha a hús puha, de a káposzta nem főtt szét, kicsit még roppanós is lehet. Ha nagyon megfőzzük, a káposztából csak püré lesz, és az nem gusztusos.
  6. A tejfölt elkeverjük a liszttel, és behabarjuk a káposztát, 5 perc alatt kiforraljuk. Ha savanyúbbra szeretnénk, tehetünk bele egy kiskanál ecetet vagy citromlevet, de az is tökéletes, ha kb. 1 dl joghurtot keverünk még bele. Egy szelet kenyérrel - esetleg krumplis pogácsával! - tökéletes nyári ebéd.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 149
össznézettség: 55 998
elküldve: 5
receptkönyvben: 73
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

húsos fejes káposzta, káposztás lapocka

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

julasz6608
julasz6608 Sun, 2019-07-07 13:15

Nagyon finom! A receptet követtem, tökéletes ízek,idők,arányok! Köszönet !

xidor
xidor Sat, 2017-04-15 15:58

Leglegleg... Nagyon bejött ez a recept! Egyszerűen imádjuk!!! Picit mi bolondítjuk 1-2 deci füstölt lével. De ez nem változtat azon, hogy nálunk már a lucskos káposzta, finikáposzta néven fut. :-)

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2017-04-15 21:26

Kedves Xidor! Annnnyira örülök! Én mindenkit biztatok, hogy próbálja ki, de csak kétkedő tekinteteket kapok válaszul. Már kezdtem megingani, lehet, hogy csak nekem ízlik ennyire? De Te most megerősítettél, köszönöm a visszajelzést!
Üdvözöl: Koszider

579
káposzta 1 kg
sertéslapocka 50 dkg
vöröshagyma 1 nagy db
kapor 2 csokor
sertészsír 2 ek
borsikafű 1 kávéskanál
tárkony 1 kk
tejföl 2 dl
finomliszt 1 evőkanál
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
víz 3 dl