Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lucskos-mákos szilvásgombóc

Lucskos-mákos szilvásgombóc
Lucskos-mákos szilvásgombóc
35 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A "lucskosság" kóspallagi nagymamámtól származik. Kislánykoromban együtt készítettük a gombócokat, ő mondta mindig, hogy így lucskosan a legfinomabb, és mutatta az összeforgatás "technikáját". Mi sose ettük zsemlemorzsával, mindig csak mákosan, számomra sokáig ismeretlen is volt a morzsás szilvásgombóc. Nekem így mákosan az igazi.

hozzávalók / 6 adag

A gombóchoz

A tetejére

ajánlat

Ebből az adagből 24 gombóc jön ki. De csinálhatunk pár gombócnyi tésztából hozzá nudlit, úgy még finomabb. A nudlit gyerekek is készíthetik, nagy öröm lesz ha a saját formájú nudlijukat eszik.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd még melegen meghámozzuk. Egy műanyag tálba krumplinyomóval szétnyomjuk. Ha időközben kihűlne, érdemes mikróba rámelegíteni, hogy jól szét tudjuk nyomni.
  2. Hozzáadjuk a margarint, csipetnyi sót és a lisztet, majd robotgéppel tésztát gyúrunk belőle. Ha a tészta igényli, utánalisztezünk. Akkor jó a tészta, ha elválik az edénytől.
  3. A tésztát lisztezett deszkára tesszük, kissé kinyújtjuk, majd 2 ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Ezekből vágjuk majd ki a négyzet alakú tésztákat, így nem ragad le. Tehát vágunk egy négyzetet, ezt kézzel kinyújtjuk. A fél szilvát beleforgatjuk a fahéjas cukorba, majd a tészta közepére helyezzük. A sarkokat összenyomjuk és gombócot formázunk belőle. Ha szeretnénk nudlit is, akkor a végén hagyjunk tésztát, gyurmázzuk 1 ujjnyi vastagra, majd ezt vágjuk a kívánt méretre.
  4. Egy lábasban sós vizet forralunk. Ha már forr, beledobjuk a gombócokat és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére.
  5. Egy másik magas falú (üveg) tálaló edénybe beletesszük a mákot és a porcukrot - összekeverjük. Rögtön ebbe tesszük majd bele a vízből kiemelt gombócokat. Majd még forrón jól összerázzuk/ összedobáljuk, hogy a cukor ráolvadjon. Ha igényli utánamákozzuk/ porcukrozzuk.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 312
elküldve: 7
receptkönyvben: 96
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: 1

szakács

dorcus89

Mióta szakács: 2012.06.27.
81 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

szilvás gombóc, mákos szilvás gombóc, szilvás gombóc zsemlemorzsa nélkül

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zildi
zildi Tue, 2013-10-15 18:51

Ezt a mákos-cukros módszert nagyon köszönöm..
Gondolkoztam, vajon a lisztérzékenyek mibe forgassák a gombócot, hát ez a megoldás!
Nem kell gluténmentes prézlit vadászni.
A liszt lehet rizs- v. kukoricaliszt és 1 tojás kell, hogy ne essenek szét.
Köszi.

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 Tue, 2013-10-15 19:19

Nagyon örülök, hogy tetszik. Ilyen szempontból is tökéletes! :)
Jó étvágyat hozzá!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-08-29 01:35

Köszönöm szépen, annyira guszta, gombóc jöhet, mák a kedvencek között van, ki szeretném próbálni így is, de jó, hogy felraktad, ez megint csodás nagyi recept, ezeknek annyira örülök.:-O
Szép közelgő hétvégét!
Éva-Anyóca

dorcus89
dorcus89 / dorcus89 Tue, 2013-10-15 19:20

Örülök, hogy tetszik. Remélem már elkészítetted, és igen a nagyi receptjei a legjobbak!
Jó étvágyat hozzá! :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-10-17 13:45

Igen, már készült és az igaz, hogy elsőnek meglepődés volt, hisz nekünk zsemlemorzsás a gombóc, és sokszor a nudli meg a barátfüle is, de nagyon nagy sikere volt, még fogom készíteni!!! :)

Nagyon köszönöm, várom további csodás receptjeidet. :)
Szép indián nyaras napokat kívánok, remélem, még lesz benne részünk egy darabig. :)
Éva-Anyóca

592
burgonya 1 kg
finomliszt 30 dkg
margarin 3 dkg
1 csipet
szilva 12 db
cukor 3 ek
fahéj 2 ek
porcukor 10 dkg
mák 15 dkg