Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lusta kenyér Torma bevált receptjével

Lusta kenyér Torma bevált receptjével
Lusta kenyér Torma bevált receptjével
65 perc / előkészület: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Csináltam egy hűtős próbasütést az én régen bevált, "agyon-sütött" fehér kenyér receptemmel, mert néhányan bajlódtak az Artizán péksütemény bármikor keverék állagával. 

Érdekes, hogy nekem ez a keverék is ugyanolyan állagú lett hűtés után, mint a másik receptnél. Mindegyik egy fura maszlag volt formázáskor, miután a hűtőből kivettem (ez 24 órás hűtött). Egyikben sem hittem igazán, de minden könnyen ment, mint a karikacsapás! A kenyér gyönyörű, könnyű és ropogós lett!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Szerintem a liszt igényli és "meghálálja" a kidolgozást; persze ki lehet próbálni dagasztás nélkül is ezt a receptet! Ha valakinek bejön, akkor lehet duplázni az adagot és kipróbálni öregebb tésztával is! Mindenesetre ajánlatos 2 héten belül felhasználni a tésztát, mert idővel veszít a rugalmasságából. Azokból inkább készítsünk pizzát, vagy lepény-kenyeret.

Kiflik, zsemlék hamarabb átmelegszenek, kelnek, sülnek; ezekkel könnyebb, gyorsabb dolgozni, mint a kenyerekkel!

Érdemes otthon sütni és érdemes gyakorolni; nem feladni! :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a sóval, élesztővel, a 3 dl langyos vízzel, hozzáadjuk az olajat, majd ha kell, még egy kicsi vizet (nekem 320-330 ml kell), és fényes tésztát dagasztunk kézzel, vagy géppel. 
  2. 1 órát langyos helyen duplájára kelesztjük, majd olajozott, fedeles edényben (kétszer akkora legyen, mint a tészta, mert itt is kelni fog, és a tetőt lazán tenni, vagy kis lyukat fúrni bele!) a hűtőben tároljuk.
  3. A hűtőből kivéve hagyjuk szobahőmérsékleten (22 fok körül) melegedni 30 percet.
  4. Utána gyengéden megformázzuk, és megint kelesztjük 50-60 percig.
  5. Közben a sütőt felmelegítjük 230 fokra (30-40 perc).
  6. A tésztát bevagdaljuk, lespricceljük vízzel és a forró sütőben sütjük (itt fedeles jénaiban sütöttem) 30 percig, majd levesszük a fedőt, csökkentjük a hőt 200 fokra, és még kb 20 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
  7. Sütés után azonnal kivesszük a sütőből, vízzel lepermetezzük, majd rácson hűtjük.
  • sütési hőfok: 230°C
  • elkészítettem: 300 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 31 166
elküldve: 10
receptkönyvben: 411
elkészítve: 16/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

fehér kenyér, lusta fehér kenyér, kenyér a hűtőből

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

SzEmi16
SzEmi16 Mon, 2018-05-21 11:52

Kedves Torma! :)

Tegnap este,gyorsan kenyér recepte volt szükségem, így találtam meg a Lusta kenyeredet. Ami mint kiderült SZUPER döntés volt!! :) Ugyan nem rendelkezek olyan jénaival aminek teteje van, de leleményesen megoldottuk, egy tortaforma és alufólia süveg segítségével! :D És szeretném még elmondani, hogy ez az első recept,aminél minden működőtt; nem kellett semmit pluszban hozzáadni és a sütési idő sem volt több!:)
Köszönöm a receptet! :)

Chladek Piroska
Piros / Chladek Piroska Thu, 2014-12-04 21:11

Kedves Torma!
Megsütöttem, és nagyon jól sikerült, több recept kipróbálása után messze a Tiéd vált be legjobban! A mi ízlésünk szerint kicsit több sót kíván, meg kicsit beleragadt a jénaiba, de ezek apró malőrök.
Köszönet a receptért!

Torma
Torma / Torma Fri, 2014-12-05 18:08

Köszönöm a visszajelzést Piroska es nagyon örülök, hogy bevált a receptem :) további kellemes kenyérsütéseket!! Én már csak vadkovászos ( természetes, élesztő nélküli) kenyereket sütök, de minden házi kenyér szuper eredmény és a legjobb a családnak! Üdv, Torma :)

nyarieva
nyarieva Wed, 2013-09-25 13:51

szia Torma, a hűtőben meddig pihenjen a tészta? köszönöm előre is válaszod.
szép napot. Vica

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-09-25 15:14

Szia Vica! Lehet rögtön is sütni, ha megkelt, vagy hűtőbe tenni és 2 hét alatt fel kell használni. Idő elteltével gyengül benne az élesztő "emelő ereje", úgyhogy pár nap elteltével jobb lapos kenyeret, kiflit, pizzát sütni. Üdv, Torma :)

Yakuza
Yakuza Tue, 2013-03-05 08:49

Mióta is van fent ez a kenyér recepted? ;-) és már ennyi dícséret?! nagyon guszta a kenyér Torma, te, szerintem egy genie vagy! ki próbálom tuti! megírom a végeredményt mindenképp! szép napsütéses napot kivánok, Bea (y) :-)

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-03-05 09:43

Kedves vagy Bea :) kellemes kenyerezést! Könnyebb készíteni, mint a foszlós kalácsot, úgyhogy biztos sikered lesz!!! Üdv, Torma :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2013-03-03 09:58

Hey Tormica, ez a kenyer annyira szep mint egy festmeny! Most meg fogom probalni megegyszer ezt a receptet. Gratula, puszi, Csuki:)))

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-03-03 22:01

Szia Csukica, jól teszed, olyan rugós volt! Egészen más az íze, mint a frissen sütöttnek...JOBB! De a Te éjszakás kelesztésűd lehet ilyen :)
Ma sütök egy olyat, de vadkovászos: fehér, barna, és rozs liszttel, sok maggal...mák kell bele, mert azzal a legjobb :) kellemes hetet, Tormica :)

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-03-02 23:21

Köszi Éva-Anyóca :) ez könnyű, biztos recept, frissen is sütheted; akkor a dagasztás, kelesztés, sütés, kb 2 óra összesen...friss élesztővel is sütheted, az 2,5 dkg; 1 tk cukorral felfuttatni dagasztás előtt. Próbáld ki egyszer :) kellemes vasárnapot, Torma :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-03-05 10:03

Kedves Torma!

Újratöltöm az éléskamrát valamennyire,...liszt, cukor, olaj és egyebek......... :)
El fogom készíteni, nagyon csábos ez a finomság!! :)

Köszönöm ezt a receptet.
Éva-Anyóca

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-03-05 11:50

Nagyon szivesen :) egész más a "hangod", most, hogy itt a tavasz! Minden jót, kellemes sütés- főzést, Torma :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2013-03-06 12:36

Köszönöm Torma!

Igen, nagyon jó hatással van a lelkivilágomra a tavasz! :-D

Igaz, a hétvégére, ( holnaptól :( ) , - esőt és hűvöset mond, sőt, hétfőre még havat is ígérgetnek, de ez a tél utolsó kapálózása, ezt már fél lábbal kibírom! :)
Anyukámék és anyósom, de más idősebb ismerős is, már kinn kapirgálgat a földön, már várják március 15-ét, hogy végre ültethessenek. :)
Mi is fogunk, de ennyire naphoz nem kötjük, mint ők, és mint régen,...- de mi is nagyon várjuk az ültetést, a magok fele már meg van. :)
Latolgatás is volt, hogy mit hova a kertbe, mag vagy palánta formában.:)

És ha végre május vége lesz, a lányom elballag :), és április végén még az is kiderül,végre!!!!, hogy hova vették fel középsuliba, :), - június közepe felé elmondhatjuk, hogy leérettségizett a legény :), / tanul ezerrel, mert nagyon muszáj!, / meg neki is a továbbtanulás, sikerül-e ahova akarná? - úgyhogy, ha az idő is csodás lesz, madarat lehet majd velem fogatni!!! :-D :-D
Megérdemelt pihenős nyár lesz!! :)

Szép napot!

Éva-Anyóca

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-03-06 20:48

Jol hangzik ez a tavaszi energiád a további családi tervekhez! Üdv és jó kertészkedést!!! T:)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-03-07 11:21

Torma!

Én energiát kaptam a tavasztól, és a csodás előttem lévő dolgokat, sorba vettem,...igen, ahogy írod. :) :)
A gyerekeim viszont kiengedtek, ami a lányomnál nem baj, a felvételije meg volt, az eredményt várjuk, normális szinten tanul naponta, egy normális bizonyítványért, itt már annyira nem kell hajtania...:)
A legénynél van némi idegeskedésem, (a férjemnek is), ha legalább félig elkapná az az energiamező-erő, ami engem, nem lenne gond, bár,...szerencsére a hétvégi beszélgetés megint dobott rajta,...felfogta hogy nagyon közel van a vége a sulinak, ami nem csak azt jelenti, vége a négy év tanulásnak, itt, - hanem arra a bizonyos i-re egy hatalmas pontot kell tenni, és az az érettségije!!
Anyának lenni nem könnyű,..nem is gondoltam anno... :)
Szép napot és várom a tavaszt vissza. :)
Éva-Anyóca

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-03-07 23:33

Szerencsesek a gyerekeid, hogy ilyen szeretetben nonek fel; jo erzelmi alapokkal. A jo taplalek es a szeretet, ami boldogga tesz egy gyereket :) Udv, Torma :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-03-02 17:28

Szia Torma!
Gyönyörű, harapnivaló a kenyered. Csatlakoznék Marcsisefhez. Ma feltettem a maradék, legalább 2 és fél hetes artizán tészta házasítását egy kis kilófaló liszttel, amiből bagettet sütöttem. Igen csak a végét járta a tészta, de a kenyér nagyon szépen megkelt és finom lett. Puszi: Vass

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-03-02 23:11

Szia Vass, köszönöm! Birom, ahogy variálod a receptjeidet! Remélem a Jenők jól vannak? Én ma etetem mind a három kovászomat és a Fecót lefagyasztom, mert nem tervezek édes sütést, a kenyerekhez meg a sötét liszteseket szeretem. Azért még mindig a Jani a kedvencem :) P, T:)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2013-03-02 13:23

Szia Torma! Csudaszép a kenyered! Ha valaki még az életben nem sütött kenyeret, a Te receptjeidet végigolvasva biztosan kipróbálja! Puszillak és jó hétvégét: Ági :)

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-03-02 23:06

Köszi Ági; hát pontosan ezért teszem fel a recepteket, hogy kedvet csináljak másoknak is :) puszi, kellemes vasárnapot, Torma :)

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Sat, 2013-03-02 15:04

Kedves Torma.
Mennyeiek a kenyereid.
Szívesen lennék a kenyeres pajtásod!!!
Szép hétvégét kívánok.
Üdv. Marcsi

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-03-02 23:03

Aranyos vagy Marcsi, köszönöm :) Lehetsz a kenyeres pajtásom! Szivesen sütögetnék Veled a rotyogó bográcsos-kovászos töltött káposztád mellett!!! :))))) kellemes vasárnapot, Torma :)

302
kenyérliszt BL80 3 bögre
instant élesztő 3 kávéskanál
1 tk
víz 300 ml
napraforgó olaj 1 ek
napraforgó olaj 1 ek