Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lustagombóc

Lustagombóc
Lustagombóc
65 perc / előkészület: 20 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy késő esti főzőműsorban lettem figyelmes erre a receptre. Sajnos nem tudtam pontosan megjegyezni (aztán leírni) a hozzávalókat. Internetes kutakodás után, a megjegyzett alapanyagokból összeállítottam a saját verziómat. Nagyon laktatató, különös ízhatású étel. Próbáljátok ki!

hozzávalók / 4 adag

tésztához

töltelékhez

gombócok alá

Szólj hozzá!

elkészítés

tésztához

  1. A lisztet a szódabikarbónával átszitáljuk egy nagyobb tálba. Beletesszük a sót, a tojást, és a vízzel egynemű tésztává gyúrjuk. (A vizet apránként adjuk hozzá, mert a liszt fajtájától függően, a víz mennyisége a megadott-tól eltérhet.)
  2. Fóliával letakarva tegyük félre a tésztacipót, amíg a tölteléket elkészítjük.

töltelékhez

  1. A hagymát aprítsuk fel, és a sárgarépát reszeljük le. Kevéske olajat forrósítsunk fel egy serpenyőben, majd ebbe süssük össze a répát és a hagymát. Ha kész, tegyük félre hűlni.
  2. Egy nagyobb tálban villa segítségével törjük össze a májat, és keverjük pépessé. Ebbe tegyük a sertés és marha darált húsokat. (Én egy 40 dkg-os darált hús-mixet használtam fel.) Ezután adjuk hozzá a tojást, a petrezselymet, a sót és az összesütött hagymás-répa keveréket. A masszát jól dolgozzuk össze.
  3. A tésztacipót jól alálisztezett deszkán nyújtsuk vékony téglalappá (kb. 40 x 50 cm). Erre kenjük fel egyenletesen a húsos masszát. Célszerű a hozzánk távolabb eső tészta véget vízzel megkenni, hogy jól egymáshoz tapadjon a tészta. Azután tekerjük fel, mint a bejglit.
  4. A rudat éles késsel vágjuk kb. 4 cm hosszú darabokra.

gombócok alá

  1. A burgonyákat tisztítás után vágjuk fél cm-es karikákra. Egy magasabb falu serpenyőbe tegyünk 1 evőkanál olajat, és erre fektessük a burgonyakarikákat. A burgonyára "ültessük" a töltött kis tekercseket.
  2. Egy kisebb fazékba öntsük a vizet, majd keverjük el a paradicsompürével és az ételízesítővel. Ezzel öntsük fel a serpenyőben várakozó tekercseket úgy, hogy mindenhová jusson belőle.
  3. A serpenyőt letakarva főzzük kb. 45-50 percig. Néha a fedőt levéve, locsoljuk meg a tekercseket a paradicsomos lével. Akkor kész, ha a tekercseknek szépen szétnyíltak, és a tészta kicsit megduzzadt.
  4. Tálakra tesszük a kis tekercseket, merünk mellé bőven a szaftos krumpliból, és langyosan kínáljuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 958
elküldve: 5
receptkönyvben: 70
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
432 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

húsos tekercs

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

600
finomliszt 30 dkg
tojás 1 db
szódabikarbóna 2 csipet
víz 180 ml
0 ízlés szerint
csirkemáj 10 dkg
darált marhahús 20 dkg
darált sertéshús 20 dkg
sárgarépa 1 közepes db
vöröshagyma 1 közepes db
tojás 1 db
petrezselyem 1 ek
napraforgó olaj 1 ek
0 ízlés szerint
burgonya 3 közepes db
sűrített paradicsom 2 ek
víz 5 dl
ételízesítő 1 kávéskanál
napraforgó olaj 1 ek