Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mac and Cheese, avagy az amerikai sajtos tészta

Mac and Cheese, avagy az amerikai sajtos tészta
Mac and Cheese, avagy az amerikai sajtos tészta
55 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy hagyományos amerikai recept, valószínűleg azért, mert olyan könnyű elkészíteni. A szósz hasonlít a besamel-mártáshoz, csak jó sok sajt van benne. És ugye, mint tudjuk: minden jobb, ha van benne sajt.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük. Kivajazunk egy közepes méretű jénait.
  2. A tésztát sós vízben megfőzzük.
  3. Alacsony lángon felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet, sót, borsot, mustárt, Worcestershire szószt. Ha összeállt, levesszük a tűzről. 
  4. Hozzáadjuk a tejet, és folytonos kevergetéssel sűrűre forraljuk.
  5. Belekeverjük a sajtokat, és addig keverjük, míg fel nem olvad.
  6. A leszűrt tésztát óvatosan a sajtszószba forgatjuk, és a jénaiba öntjük az egészet. Sütőbe dugjuk, amíg meg nem barnul a teteje.

  • sütési hőfok: 170°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 26
össznézettség: 133 627
elküldve: 24
receptkönyvben: 1 408
elkészítve: 79/110
Facebookon megjelent: -

szakács

Júlia

Mióta szakács: 2010.10.24.
106 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sajtos tészta, tészta sajttal

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szaszmancs
Szaszmancs Fri, 2016-12-30 17:48

Nagyon tetszett a recept, alig vártam, hogy elkészítsem, de csalódást okozott a végeredmény. Nem tudom mit ronthattam el, annyit változtattam, hogy a cheddart goudával kevertem és a végén pirítottam hozzá egy kis bacont, ami egyébként nagyon feldobja. A szósz viszont nagyon keserű lett, pedig önmagában egyik sajt sem rossz, így viszont egy majdnem ehetetlen étel került az asztalra. Mi lehet a baj?

spookykid
Júlia / spookykid Fri, 2016-12-30 18:22

Sajnűlom, hogy nem sikerült.
Én annyit tudok elképzelni, hogy esetleg valami egy pici odaégett, vagy a vaj, vagy a liszt, lehet, túl sokáig volt a tűzön. Én még nem tapasztaltam ilyet, úgyhogy ez a tippem.

Szaszmancs
Szaszmancs Fri, 2016-12-30 20:08

Köszönöm szépen a gyors választ! Erre nem gondoltam, de valóban lehet, hogy a liszt odakapott :( Akkor megpróbálom legközelebb is!

kágika78
kágika78 Mon, 2015-12-07 19:16

Ma kipróbáltam a receptet (nagy hasonlósággal szerepel az oldalon egy másik szakácstól is), nekem bejött. Na, azért eszemet nem dobtam el tőle, de tényleg finom.
Nálam maradékmentés ötletén készült: hányódott egy fél csomag tészta itthon, a fűszerek, a hozzávalók (talán a worchester szósz és a cheddar kivételével) mindenkinél adottak nagy általánosságban (nekem volt egy kis sajtom is, szószom is)... Aki szereti tudni, mi kerül a tányérjára, már ami az alapanyagokat illeti, annak érdemes kipróbálnia a csak folyadékot kívánó zacskós mű-porok helyett!
Megjegyzésként még két dolgot:
1. Aki a trappistán kívül még életében nem evett semmilyen más sajtot, és ezt az ételt is csak ezzel jutott eszébe elkészíteni, hozzá se kezdjen! Ehhez az ételhez ténylegesen és kizárólag csak valamilyen karakteres, VALÓDI sajt illik. A trappista a sajtok legalja, még akkor is, ha jobb fajtát veszünk.
2. Úristen, tényleg elég 5 főre az a 20-25 dkg tészta, higgyétek el! Nagyon laktató!!!!
Köszönöm a receptet!

veszti
veszti Wed, 2015-06-17 13:35

Sziasztok! Ma tervezem elkészíteni ezt az ételt, viszont ha 500g tésztával akarom csinálni, akkor értelemszerűen a többi alapanyagból is többet használjak, vagy elég rá ennyi "szaft", amit a receptben írt a szerző?

spookykid
Júlia / spookykid Wed, 2015-06-17 14:45

Szia!
Szerintem emeld meg a többi hozzávalo mennyiségét is, mert a receptben leirtak az olyan, hogy nekem pl pont elég a szosz a tésztához.
De preferencián mulik amugy az egész, én több szoszt javaslok a több tésztához. :)

csontosmeggymag
csontosmeggymag Thu, 2014-07-10 19:16

Ma megcsináltam és nagyon, nagyon jó lett, köszönöm a receptet!
Kicsit féltem, mikor hozzáöntöttem a tejet és nem sűrűsödött be nekem, mint ahogy írtad, de a sajt hozzáadása után rendben volt.
Végig hű voltam a leírtakhoz kivéve, hogy én egy kevés szerecsendiót is reszeltem a mártáshoz. :)
Ajánlom minden nem fogyókúrázónak! :D

Cica94
Cica94 Sat, 2014-01-25 19:39

Nem tudom ki milyen eredményt kapott, és most káromkodnék egyet legszívesebben de inkább egy sokkal visszafogottabb jelzőt mondok de ezzel messze nem mondom el hogy mit érzek, de eszméletlenül, hihetetlenül fantasztikusan finom lett. Ez a szósz brutálisan isteni, talán ez a jó kifejezés. Nagyon szépen köszönöm hogy feltöltötted ezt a receptet. Mondjuk én dupla sajtmennyiséggel csináltam de egyszerűen fantasztikus. Még egyszer nagyon köszönöm, hogy feltöltötted!!!

Hopegirl
Hopegirl / Hopegirl Sat, 2013-05-04 15:34

Kinéztem magamnak, hogy hmm, ez nagyon fincsi lehet. Beszereztem hozzá még a Worchester szószt is, de amit sikerült alkotnom, az vmi borzalom lett :( hatalmas csalódás :(
Lehet hogy én hibáztam az ízesítéssel, ezért talán nem ártana odaírni egy két irányadó adatot: pl hogy ennyi ek worchester, meg mustár...
Meg lehet, hogy csak nem a mi ízvilágunk, és nem szoktunk hozzá az ilyen ízhez.

doncaba
doncaba Wed, 2013-01-16 18:29

Anyukám hozta a sajtos tészta receptet Amerikából. Jóval egyszerűbb és nagyon finom. Tészta megfőz---reszelt sajttal összekever---4-5 tojás kb. fél liter tejjel összekever. Jénai kivajaz---zsemlemorzsával megszór---keverék bele--- rá sajtos-tojásos tej--- az állaga tocsogos legyen---tetejére maradék sajt---aranybarnára süt. Jó étvágyat ! Kb.: 100-200 alkalommal elkészítettem.

Misty
Misty Sun, 2012-11-11 21:39

Nem szeretnék senkit bántani, de nekünk sajnos nem ízlett. Valahogy egész más az étel ízvilága, mint amit mi megszoktunk, de lehet, hogy a fűszerarányokat rontottam el. Nagyon készültem rá, miután megtaláltam a receptet, nem vicc, még álmomban is ezt főzőcskéztem előtte, mert imádom a sajtos dolgokat, de sajnos csalódtam, nem ilyenre számítottam. Mindenesetre mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá, akinek a kedvencei közé került! :)

vajaskenyér
vajaskenyér Wed, 2012-11-07 22:34

A cheddar helyet lehet Old Amsterdam-ot vagy sima parmezánt is vagy másik kemény sajtot is használni, én parmezánt használtam egy kis holland goudával keverve, isteni íze lett. A kemény sajthoz nagyon jó reszelőt találtam az oktogonkkt.com-on, pillanatok alatt kész.

Keller Janos
Keller Janos Thu, 2012-11-08 01:28

köszönöm szépen a segítséget,meg fogom csinálni,mert biztos nagyon jó lehet

Keller Janos
Keller Janos Wed, 2012-11-07 15:43

Mivel nincs cheddar sajtom,ki tudná megmondani,hogy a legjobban mivel lehetne helyettesíteni?

aviva87
aviva87 Fri, 2012-06-08 19:21

Nagyon finom lett, már értem, miért csinálnak ilyet minden amcsi filmben :D
Viszont a mustár mikor kerül bele? Nekem a tálaláskor tűnt fel, hogy nem is tettem bele, így most a tányérban kevertem hozzá :)

Filamér
Filamér Thu, 2016-01-07 22:06

"minden amcsi filmben" ????????????
tényleg, már emlékszem, minden amerikai filmben ezt eszik.... Azért én várnék egy - egy címnél hosszabb - felsorolást, hogy mégis melyik filmekben eszik is ezt? Jaja, tudom, mindegyikben.

2anka
Chiaba / 2anka Sat, 2012-03-31 13:13

Szia!
Ma ezt ettük ebédre, nekem nagyon bejött, biztosan el fogom még néhányszor készíteni!
Köszi a receptet!

gabica0428
gabica0428 Sat, 2012-03-24 17:18

Én is elkészítettem és a 200 g tészta nekem is szemet szúrt és gondoltam az biztos kevés. Így alapból 500 g tésztából csináltam és szerintem ez a mennyiség felel meg 5 főre. De nagyon érdekes íze van ami nekem nagyon bejött! :) Nem ez volt az első alkalom hogy elkészítem! Nagyon fini! Köszi a receptet!

oosaki
oosaki Sat, 2014-11-08 17:13

Sziasztok, a 200 g 5 főre elég, mert ezt köretnek eszik hús/kolbász mellé. (Skóciában élek, a britek is így eszik). Tudom, nem is tudok rá mit mondani, szerintem borzalmas párosítás, én is főételnek enném, nem pl rántottcsirke mellé. Dehát ez van, itt mindent zsírosan-tocsogósan esznek.

umanka
umanka Wed, 2012-03-07 10:04

Megcsináltam, mennyei, a két gyerekem pillanatok alatt felfalta, na de 200 gramm tészta 5 embernek? Mi négyen vagyunk, legközelebb fél kilóból fogom főzni. Tudomásom szerint 1 főre 10 deka tésztát szoktak számítani. Ez nem von le a recept értékéből, sőőőőőt!

eszthee
eszthee / eszthee Fri, 2012-02-10 17:36

Ma ez volt az ebéd, Worcestershire nem volt itthon, úgyhogy tettem bele egy kevés ketchup-ot, meg találtam a fagyasztóban darált, főtt sonkát, abból kapott egy picit. Cheddar sem volt, attól biztosan még jobb lett volna. :) Nagyon finom lett. :)

kaname
kaname Tue, 2013-01-08 15:11

Szerintem nem az a lényeg, hogy egy megadott receptet csakazértisúgykellcsinálni módon készítsünk el. Én is sokszor kinézek egy ételt, majd ha valami nincs itthon vagy csak gondolok egyet, akkor változtatok rajta. Így készülnek a legfinomabb ételek

477
szarvacska tészta 200 g
vaj 55 g
finomliszt 30 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
mustár 1 teáskanál
worcestershire-szósz 1 ek
tej 470 ml
trappista sajt 130 g
cheddar sajt 100 g