Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Macerás mákosguba

Macerás mákosguba
Macerás mákosguba
85 perc / előkészület: 45 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a mákot, a mákosgubát pedig a top 5 desszert közé sorolom. Ezt a rajongást állítólag az apai nagyanyámtól örököltem, aki egyébként istenien főzött. De ezt a receptet én találtam ki. Elég macerás és pepecselős, de szerintem finomabb, mint a hagyományos módon készült guba.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ledaráljuk a mákot a cukor felével (10 dkg) együtt.
  2. A tejet megmelegítjük, majd a két tojássárgával, a cukor másik felével (10 dkg), a mézzel és a vanília kivonattal  jól elkeverjük. 
  3. A kifliket fél centi vastag karikákra vágjuk. Akkor igazán jó, ha a kiflik nem frissek, hanem szárazak vagy legalább szikkadtak.
  4. Kivajazunk egy hőálló tálat. A kiflikarikák egyharmadát egyenként lehelet vékonyan megvajazzuk és szépen, sorban egymás mellé helyezzük a tálba. Erre egyenletesen rászórjuk a darált cukros mák egyharmadát, majd egy citrom reszelt héját. A korábban elkészített tej egyharmadát egy evőkanál segítségével apránként és egyenletesen a rakott kiflikre locsoljuk.
  5. Ugyanígy még két réteget elkészítünk (vajas kiflikarikák, cukros mák, citromhéj, tej).
  6. 10-15 percig fóliával lefedve pihentetjük, hagyjuk, hogy a kiflik felszívják a tejet.
  7. Előmelegített sütőben, 200 fokon, légkeverésesen 30-40 percig sütjük. Érdemes 15 perc után fóliával lefedni, mert könnyen megég a teteje. A sütés végén azonban hagyjuk, hogy megpiruljon, mert akkor igazán finom, ha a felső réteg ropogós.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 119 129
elküldve: 17
receptkönyvben: 1 193
elkészítve: 31/52
Facebookon megjelent: -

szakács

Macska Főz

Mióta szakács: 2008.03.09.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
mikor: uzsonna
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Harmadik2011
Harmadik2011 Tue, 2013-01-08 12:39

Meglátva a sok-sok bejegyzést! Abban reménykedem a saját ötletem is belefér! Jómagam viszont egy teljesen MÁSFAJTA MÁKOS GUBÁRÓL adnék itt, ezen helyen hírt!
A kifliket megvásárolom, felkarikázom, majd másnapra egy tepsiben szétterítem, hogy szikkadjon. Másnap beteszem a sütőbe, takarék lángon kissé átpirítom! Ez részemről azért tartom fontosnak, hogy későbbiekben nem omlik úgy szét, megtartja ropogósságát.
*
A tepsiből kiöntöm egy tálba a kissé megpirított kiflikarikákat.
*
Vajjal, nem zsírral és nem margarinnal! Kikenem vastagon a tepsit!
*
Elkészítem az ÖNTETET! A darált mákot, a tejföllel, majd tojásoknak a sárgáját cukorral összekavirtyálom. A tojásoknak a fehérjét habnak verem, óvatosan közé kavarom, lehetőleg nem töröm össze, de mégis elvegyítem.
*
Visszateszem az előzőleg megpirított kiflikarikákat, majd ráöntöm a mákos-tejfölös-tojáshabos-cukros keveréket.
Zutty be a sütőbe!
*
Készre sütöm! De nem szárítom! A lényeg, felül viszonylag ropogós, de belül NE SZÁRADJON ki.
*
Tányérra téve úgy tálalom, hogy a tányér egyik felébe teszem a mákos gubát - a tányér másik oldalára kimagozott meggybefőttet teszek!
*
ŐRÜLETESEN FINOM ÉS VISZONYLAG EGYSZERŰ, DE be kell vallanom, hogy DRÁGA! SAJNA!
*
De a régi mondás szerint ami finom vagy jó, az vagy erkölcstelen, vagy hizlal, vagy drága... Ezen az örök igazságon én sem tudtam változtatni. Sajna...

Corra
Corra Tue, 2012-12-25 22:45

Végül elkészült a nagy mű, annyit változtattam a recepten, hogy ehhez a mennyiséghez számolva 10 dkg vajat olvasztottam meg a tejben, és ezzel öntöztem a rétegeket, illetve 5 dkg cukrot levettem a megadott mennyiségből, és 5 dkg mazsolával pótoltam. Sajnos csak két citromom volt itthon, elkelt volna még a mi ízlésünknek is a harmadik reszelt héja is, de így is együntetűen mindenki azt mondta, hogy élete legfinomabb mákos gubája volt! Bár mi nagy mákrajongók vagyunk, el tudom képzelni, hogy egy átlagos mákkedvelőnek 20 dkg mákból is elegendő készíteni, aki pedig a menzák mákos gubáján cseperedett fel, és afelé érez nosztalgiát, akár 15 dkg-mal is beérheti.

Egy szó mint száz: fantasztikus recept!

Corra
Corra Sat, 2012-12-22 23:09

Szia! Én a nagy családi ünnepre dupla adagban készíteném el, és bevallom, egyetlen dologra nem érzem magam hajlandónak, hogy egyesével megvajazzam azt a tömérdek kiflikarikát:) arra gondoltam, hogy mint a hagyományos recepteknél, a vajat itt is a tejben olvasztanám fel ezúttal, és úgy öntözném meg a rétegeket, ebben kérnék segítséget: a fenti adaghoz kb. hány dkg vaj fogy el vajazáskor?

Köszönöm előre is.

bija
blange / bija Fri, 2012-04-20 01:12

Finom, imádom, hogy a teteje ropog, a citrom remek benne. ..de nem kell hozzá hat ember..:)

vlujza
vlujza Fri, 2012-04-06 11:01

koszi a receptet, ma reggel csináltam meg,már rég tervezem, hogy Nagy Péntekre elkészítem.
Nagyon de nagyon finom lett.

netilcsi
netilcsi Tue, 2012-02-21 22:32

Szia sütő-főző barátnéim! Az én gubám ugyanígy készül, annyi módosítással, hogy amikor már egy picit pirult a teteje a tojások fehérje felvert picit édesített és a citrom levével (aminek a reszelt héját a máknál felhasználtam)megbolondított habját ráterítem és halvány karamellszínűre sütöm. A sikere óriási, és nagyon mutatóssá teszi. A karácsonyi vacsi fénypontja szokott lenni, a konyha asztalon kell hagyni, hogyha valaki az éjszaka folyamán arra jár, egy kicsit még tudjon csipegetni. Ja nálunk az adag fejenként 5 kifliből készül egy 8 literes kacsasütő jénaiban 6 főre. Érdekes, hogy reggelre mindig üres a jénai, vajon miért?

Király Péterné
Király Péterné Mon, 2012-02-13 16:50

Kedves Anzsalej !Elnézést kérek ,de Én nem olvastam még a hozzá szólásokat ,most is csak véletlen kötöttem itt ki ,de most válaszolok kérdésére Én kis vajkrémes dobozkában gyűjtöm a tojásfehérjéket mindig ráírom mennyi van benne , és mikor használni akarom akkor előző este kiveszem a fagyasztóból és beteszem a hűtőbe másnapig felenged és nagyon szépen fellehet verni . A tojássárga szerintem nem alkalmas ilyenre mert hamar kiszárad vagy össze áll .

RMelinda
RMelinda Tue, 2012-01-10 14:11

Mmmmm,újítottam kicsit,mivel csak 2 réteg fér a jénaimba ezért az elsőt,miután meglocsoltam a tejjel megkentem házi meggy lekvárral és úgy szórtam meg a mákkal és köv a 2. réteg!Ha ettetek már finomat,nyammmiiii! :)

RMelinda
RMelinda Tue, 2012-01-10 13:00

Én is megcsináltam karácsonykor is és szilveszterkor is követelték!Nagyon finom lett,és a maradék gubakifliből ma is elkészítem:)!Köszönöm!

h3eniko
h3eniko Sun, 2012-01-01 00:24

A ferjem elmondasa szerint o nem szereti melegen a makosgubat (most csinaltam neki eloszor), megis amikor kesz lett az elso tanyer utan nem tudta abbahagyni! :-) Vanilia sodoval ettuk, NAGGGYON finom lett! Koszonom a receptet!!! Annyit valtoztattam en is rajta, hogy kb 1 ek vajat a tejbe olvasztottam, igy nem kellett kulon megkenegetni a kifliket.

Király Péterné
Király Péterné Fri, 2011-10-28 09:41

Sziasztok ! A guba nagyon finom , de én a tojásfehérjét felverem és mikor majdnem megsült rásimítom és aranysárgára sütöm .(Nekem mindig van egy kis össze gyűjtött tojásfehérje lefagyasztva , és ha kell előkapom 5 -6 verek fel )!

Anzsalej
Anzsalej Mon, 2012-02-13 13:44

Kedves Király Péterné! Az eltett tojásfehérjével kapcsolatosan kérdeznék. Csak úgy simán felengedni? Egyszer elraktam egy csomót és miután nem bíztam benne, az egészet kidobtam. A sárgájával is ugyanígy jártam: azzal próbáltam volna valamit kezdeni de felengedés után egy egyben álló, sűrű gömböt kaptam. Akkor ezek szerint a fehérje egész jól viselkedik felengedés után? Válaszát előre is köszönöm! Üdv, Anzsalej

Beanigma
Beanigma Tue, 2011-06-07 10:52

  Éppen most készítettem el, és kóstoltam meg. Nagyon finom lett, és nem is macerás.:) Köszi a receptet! Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-11-19 14:18

Én is régóta igy csinálom a mákos gubát egy nem éppen fiatal nagymama vagyok.
Jó tanács nem, a kifli darabokat eggyenként vajazgatni én a tejbe beleolvasztom a
vajat és locsolom a kiflire. További jó sütést főzést.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-10-11 14:46

Nagyon-nagyon finom volt (kicsit változtattam, cukor helyett nyírfa cukrot használtam egy 2 evőkanállal, és a tetejét én még külön megszórtam egy kicsi vaníliás cukorral).

Köszönöm

H.Kati
H.Kati Sat, 2010-05-29 11:53

Ma elkészítettem és nagyon finom lett! Köszi a receptet!

Afraa
Afraa / Afraa Sat, 2010-04-17 17:36

Nagyon tuti recept! Már többször megcsináltam, fantasztikus ízélmény :-)
Köszönöm szépen!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-03-16 18:11

 Szia Macska!Nagyon guszta a kep,biztos a guba is finom volt!

746
kifli 12 db
mák 25 dkg
barna cukor 20 dkg
tej 8 dl
tojássárgája 2 db
méz 5 dkg
vanília kivonat 1 teáskanál
citromhéj 3 citromból nyert