Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Maceszgombóc 2.

Maceszgombóc 2.
Maceszgombóc 2.
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez  talán még finomabb, mint az előző maceszgombóc receptem. Kicsi fiam csak úgy leves nélkül, virsli mellé betolt belőle hármat.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A  pászkát apróra összetörjük.
  2. A hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Fél órára  hűtőbe tesszük.
  3. Nagyobb, dió méretű gombócokat formálunk a masszából.
  4. Sós, (enyhén) forrásban lévő vízben kb. 20 perc alatt megfőzzük.
  5. Erőleveshez, húslevesekhez adjuk levesbetétnek.

  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 46 091
elküldve: 5
receptkönyvben: 311
elkészítve: 8/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: zsidó
fogás: leves
alkalom: hanuka
adag: 6 főre

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

waczyka
waczyka Sat, 2011-04-09 12:44

Szia Koszider!
Köszönöm hozzászólásod. Azt már én is tapasztaltam, hogy a túl laza szerkezetű gombóc szétesett. Ezért tényleg jobb, ha a massza állás után olyan kemény, mint a beton - ahogy Te írtad. És én is kockalevesben szoktam kifőzni

waczyka
waczyka Sat, 2011-04-09 11:48

Az eredeti recept tényleg libazsírt ír, de én pl. olajat töltök hozzá. Amit hiányolok a receptből, hogy az összetört lapokat be kell locsolni vízzel (ez azért fontos, mert a sok tojástól lesz olyan kemény, hogy csákánnyal lehet csak szeletelni).
És nem ront a gombóc aromáján, ha csipetnyi szerecsendiót reszelünk bele.
Én még a régi A4-es méretű lapokhoz viszonyítom az adagokat, mindig fele a tojás, mint a lap. Ha apróbbak, +1. De 25dkg maceszhez én sokallom az 5 tojást!
Minimum 2 órát pihenjen a bekevert massza, mielőtt vizes kézzel kiformázom.

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2011-04-09 12:29

Kedves Waczyka!
Jól elbeszélgetünk itt Kiki "háta mögött", de remélem, nem sértődik meg, hogy belekotyokog a receptjébe.
Igen! A bekevert gombóc-alap, állás után olyan kemény, mint a beton, úgy kell a kanál élével kihasogatni belőle a gombócokat. De ha ilyen, akkor lesz puha és lágy a főzés után! (A fene se érti ezt.) Én már ráfutottam arra, hogy hígabbra hagytam a masszát, amitől a megfőtt gombócok úgy megkeményedtek, mint a puskagolyó. Szerintem ez a modern tudomány csodája, de így van.
Koszider

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2010-11-16 17:44

A "törjük a pászkát vagy daráltat vegyünk" polémiához szeretnék hozzászólni.
Szerintem a boltban kapható maceszdara nagyon aprószemű, olyasmi, mint a prézli. Ez nem az igazi. A maceszgombóc akkor igazán ízletes, ha ennél nagyobb szemű benne a macesz. Intenzívebben érződik a pászka íze (mert van neki), ha nagyon por alakú, alig különbözik a daragaluskától. A mi családunkban lap alakú maceszt veszünk a gombóchoz és rézmozsárban megtörjük. Tudom, így sokkal munkásabb, és egyenetlenebb is a végeredmény, de így lesz igazán szuper. A bekevert gombóc-"tésztát" állni kell hagyni, úgy fél óráig - óráig, azalatt megszívja magát és könnyebben megfő. A tésztába annyi kanál libazsír és víz!! kell, ahány tojást teszünk bele. Amikor összekeverjük, olyan sűrűnek kell lennie, mint a nokedli, állás közben viszont teljesen besűrűsödik. Ettől nem kell megijedni, nem lesz kemény főzés után, hanem épp jó.
Ja, és nem vízben, hanem a kész húslevesből kivett lében főzzük meg (ha kevés vagy sajnálom erre a saját gyártású levest, kockából készült levesben főzöm). Nagyobb dió méretű gombócokat kerekítek a masszából, így épp akkorára dagad meg főzés közben, mint a szilvás gombóc.
Remélem, tudtam segíteni.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-10-13 20:37

Én is elkészítettem!! Isteni finom lett , a családom többi tagjának is nagyon ízlett.Biztos vagyok benne hogy máskor is elkészítem. köszi

visnyoo
visnyoo Thu, 2010-09-02 11:26

szió!

Az 5 tojás, meg a 10 dkg margarint olvasva szeretném megkérdezni, hogy ebből a mennyiségből hány darab gombóc lesz? és kb. mekkorák?
Köszi a választ
Zsuzsa

torpi
torpi Wed, 2009-11-25 22:27

Az eredeti zsido recept szerint, nem margarint hasznalunk hanem libazsirt. Nem tordeljuk a paszkat, hanem vesszunk mpaszkadarat, lehet kapni, sokkal jobb vele a gomboc es hamarabb fo.Javasolnam hogy ne tedd hutobe, keverd be lazara, es akkor mikor a levest felrakod, meg fog neked szepen dagadni .Szoktuk csinalni nemcsak vagott petrezslyemmel, hanem keves kis zeller zoldel, nagyon finom a marhahusleveshez.Egyebkent a zsidokonyha csak libazsirt hasznal.

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina Thu, 2010-09-02 11:38

Szia! Valahogy elkerülte a figyelmemet a hozzászólásod. Nagyon köszönöm az ötletet, hamarosan kipróbálom, készül a húsleves!!! Múltkor én is darát vettem hozzá ,csak nem mindig sikerül beszerezni, a helyi közértben meg egész pászka mindig van. Köszi Üdv kiki

306
macesz 25 dkg
tojás 5 db
margarin 10 dkg
petrezselyem 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint