Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mackó szelet

Mackó szelet
Mackó szelet
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régi vágyam teljesült ennek a süteménynek az elkészítésével. Ősz óta tervezgettem, hogy karácsonykor ez kerül az ünnepi asztalra. Tömény, különleges desszert. A dió jellegzetes íze és a cukor édessége nagyszerűen harmonizál és kiegészül a keserű csokimázzal.

hozzávalók / 6 adag

tésztához

töltelék

tetejére

ajánlat

A dió durvára vágása hosszabb időt vesz igénybe, ezért ezt a műveletet érdemes előző nap elvégezni.

Szólj hozzá!

elkészítés

tésztához

  1. A lisztet és a sütőport összekeverjük, majd egy nagyobb tálba szitáljuk. Hozzátesszük a vajat, és jól összedörzsöljük. Ezután kerül bele a cukor, amit könnyedén belekeverünk. A tojások sárgáját hozzáadva egynemű tésztává gyúrjuk a hozzávalókat.
  2. A tésztát jól kidolgozzuk, majd három egyenlő részre osztjuk, és kis cipókat formázunk belőle, melyeket letakarva 30-40 percre hidegre teszünk. Az idő leteltével három egyforma lapot nyújtunk a cipókból (kb. 31x25 cm).

töltelék

  1. A tojások fehérjét és a cukrot kemény, fénylő habbá verjük (kézi robotgép legmagasabb fokozatával). Ezután beleforgatjuk a durvára vágott diót.
  2. Egy nagyobb sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, és egy tésztalapot ráfektetünk. Erre halmozzuk a diós hab felét, és egyenletesen elkenjük rajta. A tölteléket befedjük egy tésztalappal, amire szintén diós hab kerül. A töltelékre rátesszük a harmadik lapot, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Amikor kész, kihűtjük.

tetejére

  1. Egy kisebb láboskában felforrósítjuk a vajat és a tejszínt. Forrnia nem szabad!! Ebbe beletördeljük a csokoládét, és 5 percig jól kikeverjük.
  2. Ezzel a nem folyós, sűrű masszával egyenletesen bevonjuk a süteményünk tetejét. Hűvös helyre tesszük. Másnapra gyönyörűen megköt a vastag csokimáz. Ekkor tudjuk szeletelni, tálra rakni és kínálni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 556
elküldve: 3
receptkönyvben: 123
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
378 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
konyha: orosz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós szelet

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

illesera
illesera Sun, 2018-10-21 17:47

Kedbes Andi!
Köszönöm a segítségedet, így már "leesett a tantusz",elkeészítettem a sütidet!
NAGYON NAGYON FINOM, és jó, hogy könnyen fel tudtam így szeletelni, nem kellett a tepsiből kiügyeskedni. Tökéletes a recept leírása, az arányok, könnyen el tudtam készíteni. Annyit tettem hozzá, hogy a dióhab alá kentem egy vékony réteg baracklekvárt.
Vendégségbe vittem, osztatlan sikert aratott !
Beírtam a receptes füzetembe, mert a Nosaltys már betelelt :((((
Köszönöm hogy megosztottad velünk ezt remek receptet!!!
P.S.
A csokimáz is nagyon jó, ezentúl ezt fogom használni.
Üdv
Era

illesera
illesera Thu, 2018-10-18 13:47

Kedves Andi!
Hétvégén elkészítem a sütidet, de egyvalamit nem értek. A tésztát 31x25 cm-re nyújtod, a tepsi méret 40x40-es. Vagy a lapokat csak simán a gáztepsiben/hátán sütöd?
Köszönöm a segítségedet előre is!
Era

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Thu, 2018-10-18 20:09

Kedves Era!
A három nyersen kinyújtott lap közé kerül a stabil, diós fehérjehab. A fehérjehab a nyers tésztával sül egyszerre a sütőlemezen (tepsiben), ettől lesz különlegesen finom! A diós hab el fogja bírni a ráterített nyers tésztát, nem fog kifolyni belőle, ha nagyon keményre felvered a tojások fehérjét. Bármilyen kérdésed van szívesen válaszolok rá, hogy jól sikerüljön a süti.
Andi

viola76
viola76 Fri, 2018-01-26 11:30

Köszönöm a gyors választ ,ja és nagyon tetszik a sütid neve :Mackó szelet . Biztosan megsütöm . Viola

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Wed, 2018-01-24 22:52

Szia! A tésztának jót tesz, ha van ideje összeérni. Könnyebb vele dolgozni. Én mindenképp azt javasolom, szánj rá legalább 15 percet! Hidd el megéri. Ha a tésztát gyúrod össze először, a töltelék elkészítési ideje pont elég lesz a megfelelően nyújtható tésztához. Remélem tudtam segíteni. További jó sütés-főzést kívánok! Andi

NEUDOLD
NEUDOLD Tue, 2018-01-02 10:57

Nagyon jól néz ki, biztosan nem fogok várni jövő karácsonyig, hogy kipróbáljam!!!

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Tue, 2018-01-02 15:00

Szia! Nagyon különleges süti az biztos! A csokimáz fantasztikus, én már csak így készítem minden csokoládé-bevonatos sütemény tetejét. Ez a csokimáz nem folyós, vastag, jól szeletelhető és hamar megszilárdul. Remélem nem fogsz csalódni a receptben, ha elkészíted! További jó sütés-főzést!
Andi

1371
finomliszt 30 dkg
vaj 15 dkg
porcukor 15 dkg
sütőpor 1 tk
tojássárgája 4 db
tojásfehérje 4 db
porcukor 20 dkg
dió 40 dkg
étcsokoládé 20 dkg
vaj 5 dkg
habtejszín 1 dl