Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Madárkák

Madárkák
Madárkák
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a süti Szintia brióstésztájából indult, csak kicsit növeltem az adagot, a tetejét megszórtam kristálycukorral, de ennek az lett az eredménye, hogy kissé beleragadtak a sütőbe a madárkáim.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kenéshez, szóráshoz

ajánlat

Lehet kicsit hosszadalmasnak tűnik, ahogy leírtam, de akinek jó a sütője és szeret sütögetni, sőt még a család is szereti a finom péksüteményeket, érdemes kipróbálni.
12 db 8 dkg-os és 12 db 5 dkg-os golyó lett belőe, amiből formáztam a madárkákat.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 2 dl cukros tejben megfuttatjuk.
  2. A liszthez hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojás sárgákat, kevés langyos tejben felolvasztott sót és a többi cukrot és még annyi tejet, hogy megfelelő keménységű kelt tésztát kapjunk. Mikor összeállt a tészta beledolgozzuk az olvasztott vajat (vagy margarint). Mikor elvállik a táltól és a kezünktől is, simára formázzuk és langyos helyen duplájára kelesztjük.
  3. Ha megkelt, átgyúrjuk és nyújtódeszkán négy felé vágjuk.
  4. Sodorjuk, és 6-7 dkg-os darabokat vágunk belőle. Ezeket a darabkákat átgömbölyítjük úgy, hogy annyi darab legyen, hogy megteljen a muffinsütő.
  5. Mire végzünk, az elsőt nyújthatjuk is kerek formára. (Ha jól ki van dolgozva a tészta nem kell lisztezni a deszkát, nem ragad oda.) A kerek formára nyújtott tésztát felsodorjuk és szépen sorban félretesszük.
  6. Mire ezzel is végzünk, az eleje pihen annyit, hogy lehet formázni. Ez abból áll, hogy a sodorintásból mintha egy gyöcsöt kötnénk úgy, hogy a vége így kiálljon(lásd a képet), mint a madárkának a kicsi feje. 
  7. Kizsírozott tepsibe rakjuk, mikor kész, felkavart tojással megkenjük a tetejét és ismét kelesztjük.
  8. Előmelegített sütőben, 180 fokon légkeverésen sütjük. (Mivel elfelejtettem mérni, hogy mennyi idő alatt sültek meg a madárkáim, a megadott idő erősen körülbelüli.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 750
elküldve: 0
receptkönyvben: 135
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Bebe1015

Mióta szakács: 2009.08.22.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-08-23 21:02

Nagyon tetszik, ki fogom probálni!

1262
finomliszt 100 dkg
élesztő 5 dkg
tej 3.5 dl
cukor 5 ek
1 tk
tojássárgája 5 db
vaj 5 ek
tojás 1 db
cukor 2 ek