Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Madártej 2.

Madártej 2.
Madártej 2.
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A madártej nálunk a szalagos fánk "mellékterméke". Mivel a fánkhoz csak a tojások sárgáját használjuk fel, így a madártej készítése remek alkalom arra, hogy a tojások fehérjét is felhasználhassuk.
Amíg a fánk megkel, el tudjuk készíteni a madártejet.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Ha szeretjük, a vaníliamártásba mazsolát is főzhetünk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásfehérjéket félkemény habbá verjük, majd belekeverünk egy csipetnyi sót és egy csipetnyi lisztet, valamint 2 evőkanál cukrot, majd az egészet kemény habbá verjük.
  2. Fél liter tejet összekeverünk 1 liter vízzel, csipet sóval ízesítjük és forrni tesszük.
  3. A kemény habból teáskanál segítségével a gyöngyöző vizes tejbe galuskákat szaggatunk. Az egyik oldalát kb. 2 percig főzzük, majd óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is 2 percig főzzük.
  4. A megfőtt habgaluskát egy üvegtálba szedjük, amiben majd kínáljuk a madár tejet.
  5. A tojássárgákat a liszttel, tejjel és a maradék cukorral csomómentesen elkeverjük.
  6. A tojásos keveréket a fővő vizes tejhez adjuk, és folytonos kevergetés mellett hagyjuk, hogy felforrjon és közben kissé besűrűsödjön.
  7. Az így elkészült tejet a vaníliáscukorral ízesítjük, majd a habgaluskára öntjük.
  8. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálalás előtt legalább egy órára jégre tesszük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 154 759
elküldve: 9
receptkönyvben: 705
elkészítve: 22/30
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

floating island

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cupák
cupák / cupák Sat, 2011-09-10 20:54

nos ma megcsináltam életem első madártejét. az végeredmény állítólag tökéletes lett, szerintem a habgaluskák igencsak formátlanok és randák lettek, de ugye nem ez a lényeg, és van mostmár mit gyakorolni. :))) régi motoros madártejkészítőtől azt a tanácsot kaptam, hogy reszeljek bele citromhéjat is. én speciel nem szeretem, de a kóstoló szerint ettől lett isteni :))) köszi!!!

sacianya
sacianya Thu, 2009-10-22 08:18

Szia.Ha jól gondolom így a külső kéreg miatt nem fog össze esni?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-09-13 19:18

Kedves Zsuzsa kb mennyi ideig kell sütni a galuskákat??Üdv Judit

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-07-05 16:28

A mi családunknak is kedvence a madártej.Szívesen megosztom,persze ha elfogadjátok a habgaluska
elkészítését,ami nagyon praktikus és finom és főként mutatós.
A tojásfehérjét kis cukorral kemény habbá verem. A gáztepsit sütőpapírral kibélelem és kanállal beleszaggatom a tepsibe a kemény habot.Előmelegített sütőbe a felső rácsra teszem és kb.200 fokon "megsütöm".Nagyon rövid idő alatt szép nagy galuskák lesznek,és aki szereti kicsit hagyhatja,hogy karamellizálódjon a teteje.
Remélem tetszik az ötlet! Nem bánjátok meg ha kipróbáljátok.

Zsuzsa

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2009-07-06 12:57

kedves Zsuzsa!
nagyon szépen köszönöm az ötletet a többiek nevében is. biztosan ki fogom próbálni. ha jól sejtem, ilyen formában egy kicsit a habcsókra hasonlít a habgaluska, ugye?
további jó főzőcskézést és szép nyarat!
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2009-07-06 15:53

Kedves Toma!

Örülök,hogy felkeltette érdeklődésedet a habgaluska.Csak külsejében hasonlít a habcsókra,de sokkal gyengébb,majdnem olyan,mint a tejben kifőzött,csak a külseje kap egy kis kérget.A lényege,hogy magas hőfokon és gyorsan kell sütni.Kíváncsi leszek hogy tetszett,majd írd meg légyszíves.
Én is minden jót kívánok!
Üdvözlettel: Zsuzsa

174
tojásfehérje 6 db
tojássárgája 2 db
tej 1 l
finomliszt 2 evőkanál
vaníliás cukor 2 csomag
porcukor 10 dkg
1 csipet