Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Madártej finis konyhájából

Madártej finis konyhájából
Madártej finis konyhájából
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Míg gyerek voltam, édesanyám mindig csak télen készítette el, ő kicsit másképp. Első próbálkozásaim nem voltak valami jók, de azóta végre sikerült kikísérleteznem ezt a receptet. A mennyiségen azt hiszem látszik, mennyire szeretjük, és ez az adag általában 1 héten kétszer van... tipikusan az a finomság, amit reggeltől estig tudunk enni. A hab mikrózása Rendikétől van, ő az, akinek nem lehetek elég hálás, ha madártejet főzök mindig ő jut eszembe, ekkora mennyiségű habot régen vízben főztem ki, ami nem volt meg ennyi idő alatt.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 4 l tejet feltesszük melegedni. A tojásokat szétválasztjuk.
  2. A fehérjét kemény habbá verjük 2,5 ek cukorral, majd betesszük a hűtőbe. A sárgájához hozzáöntjük a cukrot, vaníliás cukrot, pudingport és a 0,5 l tejet, ezt is összekeverjük robotgéppel.
  3. A tejhez öntjük a sárgájás masszát (a tejnek nem szabad forrnia), és állandóan kevergetve szépen besűrűsítjük (állandóan kevergetve kicsit erősebb lángon főzöm, egy pillanatra sem szabad abbahagyni a kevergetést, mert leég).
  4. Nagyon krémes állagot kapunk, ezt egy nagyobb edénybe átszűrjük (ilyenkor szoktam megkóstolni, hogy elég édes-e), ilyenkor még elolvad a cukor gyorsan.
  5. A tojásfehérjéket mikróban készítjük el. (Általában jó kanálnyi adagokat teszek a tányérra és ha kész, kanállal elvagdosom picikre.)
  6. Ahogy készülnek a habok, folyamatosan pakoljuk őket a krémes tejbe, óvatosan kavargatjuk és locsolgatjuk a habokat, hogy mindenhol megmártózzanak, na meg persze azért is, hogy hűljön.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 14 560
elküldve: 2
receptkönyvben: 74
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: 1

szakács

finis

Mióta szakács: 2011.08.08.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

finis madárteje, madártej, vaníliapudingos-habos mártás

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nagyniky
nagyniky Wed, 2013-02-13 18:17

Már két alkalommal is megcsináltam és mindkétszer isteni finom lett:)

Corra
Corra Fri, 2012-10-12 14:18

El tudnád mondani, hogy pontosan hogyan megy a hab mikrózása? Hány watton, kb. mennyi ideig? Egy nagy tényérra teszel több evőkanálnyi galuskát, vagy egyesével csinálod? Egyébként kiváló ötlet, annyira, hogy el is fogom így készíteni, mert én is imádom a madrátejet, és sokszor kizárólag a hab főzése riasztott vissza tőle, pedig nem egykönnyen hátrálok meg, ha szeretek valamit....

finis
finis / finis Fri, 2012-10-12 16:32

"A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a mikrohullámú sütő tányérjára kanalazzuk kb. 4-5 db-ot egyszerre. Ezt 1 percig melegítjük, tovább nem, és gyönyörűen megnőnek ,megfőnek a madarak, amiket már tehetünk is a krémmel teli edények tetejére. Gyorsan elkészül és habkönnyűek! Jó étvágyat!"
mint azt a storyban leírtam Rendikétől van az ötlet a mikrózásra.én egy tányérra szoktam tenni több galuskát kb 5-6db mert szépen megnő.én már az időt sem nézem nekem max teljesítményen megy a mikró régi tipus biztos nem mertek számot írni rá,próbáld ki 500 watton.majd kitapasztalod mert ha túl sokáig bentvan megfő és főttojás lesz.de mióta így csinálom minden hipp-hopp megvan.

boribakter
boribakter / boribakter Fri, 2012-10-12 11:13

Aaaaah, ez komoly, nem egy szegényrecept... A hab mikrózása jó ötlet, de nem szárítja ki a habot? Vagy ha megfürdik utána, akkor mindegy...? Nagyon jól hangzik... A múltkori alkalommal egy rossz receptet csináltunk meg, amiből kimaradt a sárgája - későn vettük észre -, szóval elég fojtós volt...

finis
finis / finis Fri, 2012-10-12 16:34

nálam a madártej EZ!!annyira krémes és annyira finom,és nálunk tényleg mindenki imádja nagy madártej pusztítók vagyunk :))ne aggódj nem szárad ki a hab!

516
tej 4.5 l
cukor 25 dkg
vaníliás pudingpor 4 csomag
vaníliás cukor 4 csomag
tojás 12 db