Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Madártej Vicikó konyhájából

Madártej Vicikó konyhájából
Madártej Vicikó konyhájából
30 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik gyerekkori kedvencem vagy talán a legnagyobb. Édesanyám mindig vasárnap délután készítette, és nagy szerencsémre, szinte mindig maradt belőle hétfőre is. Viszont én értem leghamarabb haza hétfőn délben a suliból...  ;-) nem kell mondanom ugye, hogy mi történt?

Szegény Nagymama nem tudott belém diktálni semmiféle más étket. Csak arra kellett nagyon vigyáznom, hogy mutiba hagyjak egy-két  habot, egy kis szósszal. Nagyon nehéz volt!  :-)))

hozzávalók / 6 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat kettéválasztjuk. A tejet feltesszük forrni. Ezalatt a tojások fehérjét kemény habbá felverjük.
  2. A sárgákat habosra keverjük a porcukorral, és félretesszük.
  3. Ha forr a tej, visszavesszük alatta a lángot , ill. lejjebb vesszük, és egy kanállal 3-4 db, evőkanálnyi nagyságú habot teszünk a tejbe. Hagyjuk 1-2 percet, ezalatt szépen megnőnek, közben a kanállal óvatosan locsolgatjuk tejjel, majd megfordítjuk őket, és újból kb. 1 percig benne hagyjuk. Szűrőlapáttal kivesszük, és egy tálalótálba tesszük. Adagonként így folytatjuk, amíg elfogy a hab. 
  4. A vaníliarudat ketté vágjuk, magjait egy késsel kikaparjuk, a sárga krémbe tesszük, amivel összekavarjuk.
  5. A forró tejet egy szűrőn át beleöntjük a cukros tojássárgába, gyors mozdulatokkal összekeverjük, majd az egészet visszaöntjük a forraló edénybe.
  6. Állandóan kevergetve, óvatosan, lassan felforraljuk, míg kissé besűrűdik.
  7. Kihűtjük a krémet, és a várakozó habokra öntjük. 
  8. Azonnal tálalhatjuk.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 19
össznézettség: 83 178
elküldve: 60
receptkönyvben: 1 156
elkészítve: 81/109
Facebookon megjelent: 1

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vaníliás madártej, habos tejes édesség, tojásfehérje habok vaníliás szószban

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

elderflower
elderflower Thu, 2015-04-23 11:36

Mennyeien finom ez a recept! Köszönöm, hogy megosztottad! Most készítettem el először, és ezek után csak így fogom főzni.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2014-08-04 09:08

Kedves Vicikó!

Gratulálok, nagyon jó a recept. :) Pl. mert 1-1 perc főzés elegendő a habnak, és nem 2x4-5, ahogy másutt írják. Így lesz könnyű. Mi szoktunk beletenni reszelt citromhéjat is, de ki hogyan szereti.

Éva

Meskata
Meskata Sat, 2014-07-19 15:23

Vegre egy recept ami a legjobban hasonlit az edesanyamera! :) Igaz engem a vilagbol ki lehet kergetni a madartejjel de a Csaladom imadja,igy biztosan tesztelesre kerul! Recept elmentve; a tobbi remekmuveddel egyutt! Koszonom! :)

hampedit
hampedit Wed, 2014-02-26 17:59

Vegre egy igazi madartej receptet olvasok. En nagyon sokszor keszitem mivel a csalad kedvence. De mindig lisztel keszitik ami mindig felbosszantot hogy hogy lehet igy elrontani. De ez tokeletes madartej. Gratulalok.

dioevi
dioevi Wed, 2013-01-30 12:49

A vaniíiarudat helyettesíthetjük-e vaníliáscukorral ,s ha igen ,mennyivel ?

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2013-01-30 14:13

Természetesen lehet helyettesíteni. 1 - 2 csomag biztos elég. De akkor a porcukor mennyiségét kell, lehet csökkenteni, attól függően, ki mennyire édesszájú. :-)

Üdv: Vici

boszi67
boszi67 Sat, 2013-01-05 12:04

Szia Vicikó!
Ma mivel nem tudtam mit süssek a családnak ráakadtam a receptedre,nagyon szépek a habjaid meggyőzött a látvány ezt választom.Jobb lesz mint egy süti,úgyis most volt nemrég karácsony.Remélem az enyém is ilyen jól fog kinézni.Köszönöm a receptet.boszi67

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-04-21 19:55

Kedves Vicikó!

Még érzem a vasárnapok madártejét, nálunk is inkább az volt, ( ünnepeken sütik, ) - na ott nem maradt még mutiba se!- a receptet elmentettem :-))

Éva-Anyóca

232
tej 1.5 l
tojás 6 db
porcukor 5 ek
vanília 1 db